OnePlus Two aangekondigd: Kleine upgrade zonder NFC, maar mét usb C

OnePlus heeft de opvolger van de OnePlus One, de OnePlus 2, aangekondigd. Wie had gehoopt tot een nieuwe 'flagship killer' komt bedrogen uit, want de Two is eerder een upgrade van de One dan een nieuw high-end-toestel. Hoewel de specificaties er marginaal op vooruit gaan, heeft het toestel geen NFC, geen fast-charging, en een usb 2.0-aansluiting. Het toestel kost 339 euro en is vanaf 11 augustus te koop.

De OnePlus Two werd vannacht (Nederlandse tijd) aangekondigd tijdens een virtual reality-evenement.

Specs

Het toestel is in veel opzichten een kleine verbetering van zijn voorganger. Zo heeft de Two een 64-bit Snapdragon 810 v2.1-processor, en 4 GB DDR3-RAM.

Scherm

Op andere vlakken is er juist erg weinig aan het toestel veranderd. Het scherm, dat dezelfde grootte van 5,5" heeft, heeft een full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Traag ladende accu

Ook de accu is met 3,300mAh praktisch hetzelfde als de One. Wel opvallend is het gebrek aan fat-charging, een feature die toch wel in iedere andere moderne smartphone zit. Doordat een fast-charge ontbreekt, duurt het volgens OnePlus 'maximaal 3 uur en 20 minuten' voor de Two helemaal is opgeladen.

Snellere camera

De camera van de Two heeft op papier dezelfde specificaties, maar is wel een stuk verbeterd. Ondanks dezelfde 13 megapixels moet de lens scherpere afbeeldingen maken, onder meer door een lager diafragma, laser-focus om scherp te stellen, en een optische beeldstabilisator.

Geen NFC

Waar OnePlus zich met de One nog vooral leek te richten op de hardcre Android-fans, lijkt het bedrijf zich nu meer te richten op doorsnee gebruikers, en dat is het best te merken door het gebrek aan NFC. Volgens OnePlus werd dat "nooit gebruikt", dus heeft het bedrijf besloten NFC weg te laten.

Daarmee is het niet mogelijk om bijvoorbeeld draadloos te betalen met Android Pay, een nieuwe functie die voor Android M is aangekondigd. Ook ING heeft in Nederland plannen om deze zomer contactloos betalen mogelijk te maken.

Eigen besturingssysteem

Over het besturingssysteem valt ook nog te twisten. De Two draait op OxygenOS, OnePlus' eigen besturingssysteem dat is gebaseerd op Android 5.1. Het bedrijf heeft gebroken met Cyanogen, en draait dus niet meer op die ROM. Hoewel OxygenOS qua uiterlijk veel lijkt op CyanogenMod, is het opensource-karakter van die laatste wel heel interessant voor ontwikkelaars. Bij de Two moet je dus vertrouwen op de updates die OnePlus zelf uitbrengt.

Usb-C

De OnePlus Two heeft een usb C-aansluiting. Verwar dat echter niet met usb 3.1, want de usb-aansluiting op de Two is gebaseerd op usb 2.0. Daarmee worden zowel het opladen als het overzetten van bestanden significant trager.

Universeel 4G/LTE

Wat wel fijner is, is dat de OnePlus Two inmiddels op alle 4G/LTE-frequenties werkt. Waar de One alleen nog op 4G kon op het netwerk van T-Mobile, kun je met de Two op alle Nederlandse netwerken van snel internet gebruik maken.

Kosten

Het toestel is vanaf 11 augustus te bestellen, al moet je ook in dit geval weer een invite hebben om de Two te kopen. Dat controversiële verkoopsysteem werd al geïntroduceerd bij de One, maar OnePlus zegt dat het nu makkelijker wordt een uitnodiging te bemachtigen.

De OnePlus Two komt in twee varianten uit: Een 16 GB-versie en een 64 GB-versie. Die kosten respectievelijk 339 en 399 euro. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten