Aan de slag met de nieuwe functies van Google Hangouts voor iOS

Op 29 juni heeft Google haar Hangouts app geüpdatet met een aantal nieuwe functies en een nieuw ontwerp. De update is vooralsnog alleen voor iOS verkrijgbaar, dus ook al heb je het allernieuwste Android-vlaggenschip, je zult op je beurt moeten wachten. Wat is er precies veranderd?

Ontwerp

Om te beginnen heeft de app een plattere, Material Design-achtige gebruikersinterface gekregen, die beter aansluit bij het ontwerp dat door Google in Android 5.0 Lollipop geïntroduceerd werd, en in veel andere Google-apps wordt gebruikt. Het valt meteen op dat er meer ruimte lijkt te zijn vanwege de grote witte vlakken in de interface. Lees ook: De 9 beste alternatieven voor WhatsApp.

Acties zijn wat sneller uit te voeren omdat Hangouts nu een FAB (floating action button) heeft. Hiermee kun je een reeks kleinere FAB's tevoorschijn halen met drie snelkiesnummers en opties voor een nieuw videogesprek, nieuw sms-bericht (indien van toepassing), nieuwe groep of nieuwe conversatie.

© PXimport

Er zijn geen tabbladen meer, tenzij je de Hangouts Dialer geïnstalleerd hebt. Het tabblad met contactpersonen bevindt zich nu in de lade. Je krijgt als je daarop drukt een vertrouwde lijst met contacten te zien waarmee je contactkaarten kunt openen. Maar je kunt contacten ook snel vanuit de FAB benaderen. Als je dat doet, wordt er meteen een nieuwe conversatie met die persoon aangemaakt. Voor een groepsconversatie moet je vanuit de FAB een nieuwe groep aanmaken. Een groep kan maximaal 100 personen bevatten.

In de lade staat nu ook een status-optie, waarmee je de status kunt instellen die andere gebruikers in hun contactlijst te zien krijgen. Dit was al mogelijk met de webversie van Hangouts, maar op je mobiele apparaat is het een nieuwe functie.

Chat

© PXimport

Het chatscherm ziet er netter uit. Berichten zijn goed leesbaar met een verbeterd ruimtegebruik en een paar aanpassingen waardoor het meer als een geheel aanvoelt. Je eigen berichten zijn nu wit, terwijl de berichten van anderen groen zijn, en de hoeken van de tekstballonnen zijn afgerond. Als je SMS hebt ingeschakeld kun je net als in versie 3.3 handmatig door middel van een drop-down menu van chatmethode wisselen.

Als je een chatvenster opent, kun je in een pop-up-menu kiezen of je een Hangouts-bericht, audio- of video-oproep wilt versturen. Als je een conversatie selecteert, krijg je in Hangouts 4.0 geen prullenbak-icoontje meer te zien. In plaats daarvan is er een menu met een extra notificatie optie waarmee je de conversatie als ongelezen kunt markeren. Bovendien is de rode balk die in versie 3.3 aangeeft dat notificaties uitgeschakeld zijn vervangen door een grijze melding die na een poosje verdwijnt.

Er staan helaas geen tijdsaanduidingen meer bij elk bericht. In plaats daarvan verschijnen ze zo nu en dan in de reeks met berichten. Om meer informatie over een bericht te zien, tekst te kopiëren of een contactkaart te bekijken moet je de avatar van je contactpersoon ingedrukt houden.

© PXimport

Het videochatscherm ziet er anders uit en er zijn een aantal bugs uitgehaald. Je kunt met maximaal 10 mensen tegelijk een videochat houden. Bovendien heeft de Dialer een nieuwe look gekregen die een stuk mooier en overzichtelijker is.

Locatie

Onderaan het chatscherm staat een nieuw menusysteem waarin je uit vier opties kunt kiezen. Helemaal rechts staat een knop waarmee je, net als in iMessage, je locatie kunt delen door middel van Google Maps en Hangouts. Deze functie is niet nieuw, maar het werkte voorheen niet goed en er was geen aparte knop voor.

Bijlagen

Links van de locatieknop staat een knop om sneller bijlagen aan je berichten toe te voegen. In plaats van het paperclip-icoontje staat er meteen een hele reeks met afbeeldingen, stickers en emoji klaar om te gebruiken. De werkbalk van de app verdwijnt van het scherm om berichten zichtbaar te houden.

Links van de bijlageknop staat een knop waarmee je de camera kunt aanroepen om binnen Hangouts foto's te maken en video's op te nemen die je meteen aan je berichten kunt hangen. De camera verschijnt op de plek van het toetsenbord, maar je kunt de conversatie erboven nog gewoon zien.

Zodra je een bericht getypt hebt of een bijlage hebt aangemaakt verschijnt er achteraan het bericht een grote FAB, waarmee je naar de documentweergave kunt gaan. In Hangouts 3.3 was dit standaard.

© PXimport

Verder is er een nieuwe galerij-optie waarmee je gemakkelijker afbeeldingen kunt delen die op je telefoon zijn opgeslagen. Bovendien kun je er nu meer dan één tegelijk versturen.

Hangouts op je tablet?

Helaas is de interface van Hangouts 4.0 nog niet echt berekend op tablets. Er zijn wat veranderingen aangebracht, maar het voelt nog altijd niet natuurlijk aan. Dit komt vooral doordat het chatscherm als één groot paneel wordt weergegeven in plaats van als splitscreen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten