Eindelijk is hij dan ook op de Nederlandse markt: de Surface RT. De eerste tablet van Microsoft. Laat Microsoft hiermee eindelijk zien hoe het een brug slaat tussen Windows en een tablet?

Het leek dat het allemaal een beetje aan Microsoft voorbijging: de opkomst van de smartphone en de opkomst van de tablet. Goed, Windows Phone en zijn verre voorvader PocketPC waren de eerste stappen van het softwarebedrijf uit Redmond om een graantje mee te pikken in de mobiele wereld, maar de afgelopen jaren was het Apple en Android wat in de mobiele wereld de klok sloeg.

Met Windows 8, Windows Phone 8 én hardwareproducten uit eigen huis probeert Microsoft nu terug te komen in de markt die het tot nu toe liet liggen. Producten van andere merken met de nieuwe besturingssystemen van Microsoft hadden we al gezien, maar de eerste tablet uit eigen huis was tot nu toe voorbehouden aan andere markten. Inmiddels is de Surface RT ook op de Nederlandse markt gekomen.

Doordachte buitenkant

De Surface RT is een betaalbare tablet, met een prijskaartje voor het eenvoudigste model van € 486 gaat het merk duidelijk de directe concurrentie aan met andere high-end tablets zoals de Apple iPad Retina en de luxere modellen van Samsung en ASUS. De hardware, en dan vooral de buitenkant, is de onverwachte troef van de grootste softwarefabrikant ter wereld. De buitenkant is gemaakt van VaporMG, een speciale magnesiumlegering. Dat voelt bijzonder degelijk aan en ziet er ook nog eens mooi uit. Een donker materiaal, dat mooi kleurt bij de gekleurde toetsenbordcovers waarop we later in dit artikel terugkomen. 

Neerzetten is eenvoudig, want de Surface RT heeft een speciale standaard – kickstand – aan de achterkant ingebouwd. Even het klepje naar achteren uitklappen, als was het een fietsenstandaard en je kunt direct aan de slag. De standaard ondersteunt overigens maar één positie en de door Microsoft gekozen stand is wat meer geschikt voor het werk dan om relaxed te kijken naar een film. De Surface RT heeft een 10,6-inch scherm met een ‘standaard’ 1366x768-resolutie. Dat is een stuk minder dan het Retina-scherm van de iPad of andere luxe tablets. De kleurweergave is uitstekend, evenals de kijkhoek van het scherm.

In vergelijking met andere tablets heeft de Surface RT behoorlijk wat aansluitngen: zo vind je aan de zijkant een volledige usb-aansluiting en een micro-hdmi-aansluiting. Een geheugenstick of zelfs een externe harde schijf aansluiten om wat gegevens uit te wisselen is geen probleem, en ook het aansluiten van een printer gaat prima. 

De voedingsaansluiting maakt gebruik van een idee dat we al eerder bij Apple hebben gezien: hij is namelijk magnetisch. Veel handiger dan de vaak breekbare plugjes die op veel andere mobiele apparaten worden toegepast. Ook de toetsenbordcovers worden magnetisch met het apparaat verbonden en dat is te prefereren boven de draadloze toetsenborden van andere tablets. Want het toetsenbord werkt meteen en je hoeft geen rekening te houden met het opladen of vervangen van batterijen.

Handige toetsenbordcovers

Microsoft levert twee verschillende toetsenbordcovers voor de Surface RT: de Touch cover en de Type Cover. De Touch Cover is het keyboard dat je op de meeste afbeeldingen ziet. Leverbaar in fleurige kleuren, al blijft het officiële aanbod in Nederland beperkt tot zwart, wit en blauw. Dit toetsenbord heeft geen echte toetsen, maar de toetsen zijn op een matje geprint. Om het gevoel van een toetsenbord te geven geeft de Surface RT typegeluiden als je aan het tikken bent. Veel comfortabeler dan het schermtoetsenbord.

Voor wie liever wat meer comfort wil en niet per se een hippe kleur wenst, heeft Microsoft ook de Type Cover met échte toetsen in het programma. Die is alleen in zwart leverbaar. Beide toetsenborden zijn ongeveer even zwaar: de Type Cover weegt 217 gram en de Touch Cover 208 gram. Wel is de Type Cover een ‘stuk’ dikker: 5,8 versus 3 mm. Dat komt bovenop de Surface zelf, die 680 gram weegt. Dat is net iets meer dan de iPad Retina, die ook niet geldt als vedergewicht onder de tablets. Gecombineerd met een toetsenbordcover weegt de Surface RT zo’n 900 gram en dat komt aardig in de buurt van een lichte minilaptop.

Windows RT

De prestaties van de eerste tablet van Microsoft zijn prima. Hij werkt vlotjes en we meten een werktijd van ruim 6 uur bij intensief gebruik (zware websites bekijken muziek luisteren) en zo’n tien uur als we rustig een filmpje kijken. De techniek van de Surface RT is gebaseerd op dezelfde technologie die ook voor veel Android-tablets wordt gebruikt. Een nVidia Tegra 3-processor, 2 GB geheugen en naar keuze 32 of 64 GB opslag. Van die opslag is overigens lang niet alles beschikbaar voor de gebruiker, bij de 32 GB is slechts de helft van de ruimte vrij voor je eigen documenten, foto’s, video’s en programa’s, de rest wordt door Windows ingenomen. Eigenlijk zouden ze de Surface RT 32 GB daarom beter Surface RT 16 GB kunnen noemen. De 64GB-versie biedt ongeveer 45 GB vrije ruimte. De opslagruimte is uit te breiden met een micro-sd-kaartje. 

De Tegra 3-processor van Nvidia is een ARM-chip en technisch compleet anders dan de Intel en AMD-processors die je in de meeste pc’s en laptops aantreft. Daarom draait er op de Surface RT geen Windows 8, maar Windows RT. Dat lijkt als twee druppels water op Windows 8, maar is onder de motorkap gemaakt om op ARM-processors te werken. Dat in tegenstelling tot de Surface Pro, de andere tablet van Microsoft. Die is voorzien van Windows 8 Pro en gebaseerd op een Intel Core i5-processor, maar is vooralsnog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar.

De combinatie van ARM-processor en Windows RT zorgt ervoor dat gewone Windows-programma’s niet onder Windows RT werken. Microsoft levert wel een beperkte versie van Microsoft Office 2013 mee, bestaande uit Word, Excel, PowerPoint en het notitieprogramma OneNote. Maar bijvoorbeeld Outlook is niet beschikbaar voor Windows RT. 

Andere desktopprogramma’s werken niet op Windows RT en verder ben je aangewezen op het aanbod uit de Windows Store. Daar zijn veel programma’s te vinden, maar de kwaliteit is nog niet dusdanig dat je op iedere softwarewens een passend antwoord kunt krijgen. Zo is er nog geen volwaardig fotobewerkingspakket in de store te vinden en is er nog wel meer af te dingen op het aanbod. Windows RT heeft net als Windows 8 een desktop, maar die is niet ontwikkeld voor gebruik op een tablet. Zonder aangesloten toetsenbord is deze omgeving niet handig. Zo weet het besturingssysteem niet wanneer het schermtoetsenbord in beeld te schuiven of staat het zo af en toe in de weg als het over andere vensters heen staat. Windows 8 en Windows RT kunnen dus eigenlijk niet echt zonder keyboard.

Kortom...

Een onverwachte conclusie: de hardware van de Surface RT is geweldig. Een stevige behuizing, met een handige ingebouwde standaard en ook de toetsenbordcovers zijn zeer doordacht. Maar van de software zijn we minder gecharmeerd. Er wordt weliswaar een niet volwaardige versie van Office 2013 meegeleverd, maar voor de rest ben je aangewezen op het beperkte aanbod van de Windows Store. Nee, de Surface RT heeft ons niet overtuigd, want wil je per se Windows dan kan je voor hetzelfde bedrag ook bij Acer of Asus terecht voor een tablet waarop wél een volwaardige versie van Windows 8 draait.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

handige behuizing met kickstand

volwaardige usb-aansluiting

handig toetsenbord

gratis Office 2013 (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) meegeleverd

Minpunten

gewone Windows-software werkt niet, beperkt aanbod Windows Store

geen Outlook voor Office 2013 RT

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten