ID.nl logo
ASUS ZenPad 3s 10 – Vlotte tablet met goed scherm
© PXimport
Huis

ASUS ZenPad 3s 10 – Vlotte tablet met goed scherm

De tabletmarkt lijkt verzadigd en er zijn steeds minder fabrikanten die tablets op de markt brengen. ASUS heeft nog wel een heel assortiment Android-tablets en met de ZenPad 3s 10 voegt het daar een nieuw topmodel aan toe. Wij hebben hem voor je getest.

Wanneer je ASUS’ ZenPad 3s 10 (Z500M) voor het eerst ziet, dan zal je direct opvallen dat deze tablet wel heel erg veel op Apples iPad Air 2 lijkt. De nieuwe ZenPad is eveneens vervaardigd uit aluminium, heeft vrijwel identieke afmetingen en de plaatsing van de knoppen wijkt alleen in details af (de aan-uit-schakelaar zit onder de volumetoetsen). Daarnaast is het schermformaat identiek en heeft ASUS voor het eerst ook voorzien in een fysieke thuisknop met vingerafdrukscanner. Lees ook: De 10 beste Android-apps van augustus.

Wat je ook van het uiterlijk vindt, je kunt niet ontkennen dat ASUS goed naar Apple heeft gekeken. De ZenPad 3s 10 is in ieder geval goed gelukt. De behuizing voelt degelijk en is erg stevig. Een grappig detail van de verpakking is dat je een stuk karton kan omvouwen tot een standaard, handig voor thuis.

Vingerafdrukscanner

De thuisknop is zoals eerder vermeld nieuw en doet behalve als thuisknop ook dienst als vingerafdrukscanner. Via de instellingen kun je één of meerdere vingers koppelen waarna je de tablet direct kunt ontgrendelen. Dit werkt goed en -belangrijk- snel. Bovendien wordt je vinger ook netjes herkend als je het apparaat in de andere oriëntatie vasthoudt. Naast de vingerafdrukscanner zit een terugknop en een knop om van applicatie te wisselen.

©PXimport

Goed scherm

De ZenPad 3s 10 is voorzien van een 9,7inch-scherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Hiermee is de beeldverhouding 4:3 in plaats van 16:10 zoals we doorgaans bij ASUS’ tablets zien. De kwaliteit van het scherm dat IPS-technologie gebruikt is prima. De inkijkhoeken zijn goed en de maximale helderheid is hoog genoeg. Wel is de weergave wat aan de blauwe kant. Via de app Splendid kun je de kleurtemperatuur naar wens aanpassen. Ook kun je via deze app een filter tegen blauw licht inschakelen die de weergave geler maakt. Dit zou ’s avonds helpen om je slaapritme niet te verstoren.

Boven het scherm heeft ASUS een 5megapixel-camera geplaatst terwijl de tablet aan de achterkant is voorzien van een 8megapixel-camera. Geen van beide camera’s is echt goed, de beelden zijn korrelig en vlekkerig. Nu is foto’s nemen met een tablet waarschijnlijk minder belangrijk, maar de ZenPad moet je in ieder geval niet kopen voor de camera. Daarbij ontbreekt zoals op de meeste tablets een flitser.

©PXimport

Prestaties

In duurdere tablets zien we doorgaans SoC’s van Qualcomm, maar voor de ZenPad 2s 10 heeft ASUS gekozen voor concurrent MediaTek. De MediaTek 8176 is een Soc met twee ARM Cortex-A72-cores op 2,1 GHz gecombineerd met vier Cortex-A53-cores op 1,7 GHz. De SoC wordt gecombineerd met 4 GB RAM. Aan paardenkrachten heeft de ZenPad dan ook geen gebrek en ook in de praktijk is het een vlotte tablet. De score van 1710 in GeekBench 3 voor de single core-prestaties en 4509 voor de multicoreprestaties bevestigt dit beeld. De MediaTek is gewoon een erg snelle processor.

Voor het gpu-gedeelte geldt dit minder, de Imagination PowerVR GX6250 kan zich met een score van 14619 punten in 3DMark Ice Storm Unlimited niet meten met de allersnelste gpu’s die meer dan 20000 punten scoren. Een spelletje spelen kan natuurlijk prima, maar voor de zwaarste 3d-spellen is de ZenPad 3s 10 niet het meest geschikte apparaat en kun je wat haperingen verwachten. De accu heeft een capaciteit van 22 Wh en gaat volgens ASUS tien uur mee. In de praktijk bij normaal gebruik is dit zo’n acht uur.

©PXimport

Veel overbodige apps

De ZenPad draait op Android 6.0 waar ASUS zijn eigen ZenUI 3.0 overheen heeft gelegd. Android 6.0 is de nieuwste versie, al staat 7.0 op het punt van uitkomen. De ZenUI geeft Android een compleet ander uiterlijk met een ander type pictogrammen en menu’s, maar blijft gelukkig overzichtelijk. Jammer is wel dat ASUS erg veel extra apps als een clouddienst, videobewerker en fotobewerker heeft geïnstalleerd. Er staan zeker twintig apps op die niet standaard in Android zitten. Je kunt deze apps niet verwijderen, maar je kunt ze wel uitschakelen waarna ze niet meer getoond worden. Prettig is dan weer dat je het geheugen kunt uitbreiden met een microSD-kaartje. Het slot hiervoor is een lade die je opent via een meegeleverd pinnetje of een paperclip. Het is dus duidelijk geen kaartslot om snel even een kaartje te gebruiken, maar meer voor permanent uitbreiden van de opslag.

Conclusie

ASUS zet met de ZenPad 3s 10 een prima tablet op de markt. De behuizing is fraai en stevig terwijl ook het scherm erg goed is. Daarnaast is de ZenPad 3s 10 een vlotte tablet met een snelle processor in combinatie met veel RAM. De Zenpad kan zich dan ook prima meten met bijvoorbeeld de iPad Air 2 of Samsungs Galaxy Tab S2. Helaas blijven de prestaties van de gpu wel een beetje achter, fanatieke gamers kunnen dus beter voor een andere tablet kiezen. Al met al is de ZenPad een prima tablet en is het prettig dat je voor 399 euro 64 GB opslag krijgt waarbij je ook nog geheugenkaartjes kunt gebruiken.

Uitstekend
Conclusie

ASUS ZenPad 3s 10 ----------------- **Prijs:** € 399,- (64 GB opslag) **Beschikbare kleuren:** Grijs, zilver **OS:** Android 6.0 **Scherm:** 9,7 inch IPS (2048 x 1536 pixels) **SoC:** MediaTek 8176 (2x 2,1 GHz plus 4x 1,7 GHz) **RAM:** 4 GB **Opslag:** 64 GB, microSD-kaartslot **Aansluitingen:** Usb-c, 3,5mm-headsetaansluiting **Draadloos:** 802.11a/g/b/n/ac, bluetooth 4.2 **Camera:** 5 megapixel voorkant, 8 megapixel achterkant **Afmetingen:** 24 x 16,4 x 0,6 cm **Gewicht:** 430 gram **Accu:** 22 Wh **Overig:** Vingerafdrukscanner **Website** [www.asus.com](https://www.asus.com/se/Tablets/ASUS-ZenPad-3S-10-Z500M/)

Plus- en minpunten
  • Goed scherm
  • MicroSD-kaartslot
  • Snelle processor
  • Afwerking
  • Veel overbodige apps
▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.