© PXimport

In beeld: Android 8.0 (Oreo)

Smartphone & tablet

Geplaatst: 22 augustus 2017 - 09:46

Aangepast: 24 november 2022 - 12:40

Joris Peterse

Android 8.0 is sinds 21 augustus officieel af en heeft de naam Oreo meegekregen. De meeste Androids die voor de nieuwe Androidversie in aanmerkingen komen moeten echter nog even wachten op Android Oreo. Daarom laten we je vast zien wat je kunt verwachten.

Op het oog is er bijzonder weinig veranderd aan Android Oreo. Het meeste werk zit diep in het besturingssysteem, om je smartphone of tablet sneller en energiezuiniger te laten werken. Bijvoorbeeld door apps die weinig gebruikt worden minimaal aan te spreken als achtergrondproces. Door het besturingssysteem verder te stroomlijnen is het voor fabrikanten makkelijker gemaakt om Android- en veiligheidsupdates (sneller) te leveren. Hierdoor hebben fabrikanten dus minder argumenten om toestellen niet meer te ondersteunen na een korte tijdsperiode.

Over veiligheid gesproken. Google neemt de teugels strakker in handen op het gebied van veiligheid, met Play Protect. Apps worden strenger gecontroleerd op malware en reeds geïnstalleerde apps zijn niet meer in staat zichzelf te updaten met kwaadaardige code. Google kon ook niet anders, want de veiligheid van Android is regelmatig in het nieuws en virusscanner-apps hebben in Android veel te beperkte mogelijkheden om de veiligheid te verbeteren.

Geen Oliebol of Ontbijtkoek

Android 8.0 is na enkele betaversies nu echt beschikbaar voor Pixel-smartphones, de Pixel C-tablet, Nexus 6P, Nexus 5X en Nexus Player. Wanneer andere toestellen worden geüpdatet, is op dit moment nog onbekend.

Picture in picture

© PXimport

© PXimport

Met de Picture in Picture-modus kun je video's in een klein schermpje weergeven, het maakt niet uit waar in beeld. Dat kan bijvoorbeeld bij video's of videogesprekken. Ontzettend suf is dat het werkt bij alle soorten video's - of het nu in Chrome is of een speciale video-app, behalve in YouTube. Je mag nog altijd alleen video's afspelen in YouTube als je de app open hebt staan.

Notificaties

© PXimport

© PXimport

Notificaties zijn veelzijdiger geworden. Je kunt ze snoozen (zodat ze op een later moment terugkeren), het is duidelijker te zien welke app de notificaties tonen. Eveneens verschijnt in het app-overzicht een bolletje bij een app die een notificatie weergeeft, deze notificatie kun je ook bekijken door het app-icoontje ingedrukt te houden. Is er geen notificatie van een app, dan geeft het app-icoon ook opties weer wanneer je deze ingedrukt houdt.

Overig

© PXimport

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000