In beeld: Android 8.0 (Oreo)
Android 8.0 is sinds 21 augustus officieel af en heeft de naam Oreo meegekregen. De meeste Androids die voor de nieuwe Androidversie in aanmerkingen komen moeten echter nog even wachten op Android Oreo. Daarom laten we je vast zien wat je kunt verwachten.
Op het oog is er bijzonder weinig veranderd aan Android Oreo. Het meeste werk zit diep in het besturingssysteem, om je smartphone of tablet sneller en energiezuiniger te laten werken. Bijvoorbeeld door apps die weinig gebruikt worden minimaal aan te spreken als achtergrondproces. Door het besturingssysteem verder te stroomlijnen is het voor fabrikanten makkelijker gemaakt om Android- en veiligheidsupdates (sneller) te leveren. Hierdoor hebben fabrikanten dus minder argumenten om toestellen niet meer te ondersteunen na een korte tijdsperiode.
Over veiligheid gesproken. Google neemt de teugels strakker in handen op het gebied van veiligheid, met Play Protect. Apps worden strenger gecontroleerd op malware en reeds geïnstalleerde apps zijn niet meer in staat zichzelf te updaten met kwaadaardige code. Google kon ook niet anders, want de veiligheid van Android is regelmatig in het nieuws en virusscanner-apps hebben in Android veel te beperkte mogelijkheden om de veiligheid te verbeteren.
Geen Oliebol of Ontbijtkoek
Met Android Oreo zet zet de naamtraditie voort, waarbij iedere nieuwe versie de naam van zoetigheid mee waarvan de eerste letter alfabetisch oploopt. Na twee naamloze testversies verscheen Android Cupcake in 2009. Gevolgd door Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat en nu dus Oreo.
Android 8.0 is na enkele betaversies nu echt beschikbaar voor Pixel-smartphones, de Pixel C-tablet, Nexus 6P, Nexus 5X en Nexus Player. Wanneer andere toestellen worden geüpdatet, is op dit moment nog onbekend.
Picture in picture
©PXimport
©PXimport
Met de Picture in Picture-modus kun je video's in een klein schermpje weergeven, het maakt niet uit waar in beeld. Dat kan bijvoorbeeld bij video's of videogesprekken. Ontzettend suf is dat het werkt bij alle soorten video's - of het nu in Chrome is of een speciale video-app, behalve in YouTube. Je mag nog altijd alleen video's afspelen in YouTube als je de app open hebt staan.
Notificaties
©PXimport
©PXimport
Notificaties zijn veelzijdiger geworden. Je kunt ze snoozen (zodat ze op een later moment terugkeren), het is duidelijker te zien welke app de notificaties tonen. Eveneens verschijnt in het app-overzicht een bolletje bij een app die een notificatie weergeeft, deze notificatie kun je ook bekijken door het app-icoontje ingedrukt te houden. Is er geen notificatie van een app, dan geeft het app-icoon ook opties weer wanneer je deze ingedrukt houdt.
Overig
©PXimport
©PXimport