Laat oude retromuziek herklinken met iOS Modizer

© PXimport

Laat oude retromuziek herklinken met iOS Modizer

Smartphone & tablet

Geplaatst: 23 augustus 2020 - 11:49

Aangepast: 25 november 2022 - 10:31

Ronald Smit

Voor retrocomputers is heel veel muziek gecomponeerd. Natuurlijk veel tracks ter begeleiding van games. Maar ook de demoscene mag zeker niet onbenoemd bleven. En dan nog het legioen hobby-muzikanten. Modizer voor iOS en iPadOS ontsluit het verleden weer!

Als je over muziek voor retro-computers praat, ontkom je natuurlijk niet aan de Commodore 64. Dat was de eerste homecomputer met een betaalbare analoge en programmeerbare synthesizerchip aan boord: de SID-chip. Hoewel het vele jaren heeft gekost om dat onderdeel fatsoenlijk in software te emuleren is dat tegenwoordig dankzij diepgravende kennis en voldoende snelle hardware geen echt probleem meer.

Een generatie later belanden we aan bij de Amiga, ook een machine van Commodore. Deze beschikte over een 8-bit DAC (en via een externe module kon je analoge signalen digitaliseren). Uit die tijd stammen de MOD-bestanden. Gemaakt in een tracker – zeg maar de voorloper van de huidige moderne muziekproductiesystemen – kon je meerdere samples op verschillende snelheden (en dus toonhoogten) tegelijk afspelen. In stereo ook nog eens. Hoewel het allemaal erg basic klinkt (8 bit versus 16 bit resolutie van een cd en tegenwoordig zelfs 24 en 32 bit floating point audio) klinkt het verrassend goed.

Op de pc was het Adlib dat voor een doorbraak zorgde op geluidsgebied. Weg met de saaie bliepjes en piepjes uit de computer, maar op naar een echte (zij het simpele) FM-synthesizer. Gameconsoles hadden hun eigen audiohardware aan boord, die snel groeide in kwaliteit en mogelijkheid.

Instellingen

Kortom: er is héél veel muziek geschreven voor al die verschillende systemen. En dankzij moderne snelle cpu’s blijft die ook voor toekomstig generaties behouden. De app Modizer (voor iOS en iPadOS) speelt een berg aan bekende en meer exotische muziekbestanden af. Waarbij de focus op geluidskwaliteit ligt. Na installeren van de app is het trouwens niet onverstandig om als eerste even een duik in de settings te nemen (klik daarvoor in het hoofdvenster op More rechtsonder in beeld en daarna op Settings. Onder Plugins kun je per synth-emulator zaken als bijvoorbeeld samplerate, resamplingkwaliteit en meer naar wens aanpassen. Met daarbij in het achterhoofd houdend dat de SoC van een iPad moeiteloos met de beste settings overweg kan.

Ingebouwde toegang tot muziekcollecties

Om muziek af te spelen kun je rechtstreeks vanuit Modizer muziek vanuit grote retro-muziekdatabases downloaden. In het originele bestandsformaat; de emulatie wordt op je apparaat afgehandeld. Heeft als groot voordeel dat je maar veelal heel kleine bestanden binnen hoeft te halen voor een kakofonie aan geluid. Zo is er de HVSC ofwel High Voltage Sid Collection met daarin alle ooit voor de C64 verschenen muziek in Commodore 64-eigen muziekformaat.

Tik op HVSC in het hoofdvenster van Modizer en dan op een van de categorieën. Blader door demo’s, muzikanten en meer en luister naar SID-muziek van weleer. Klik en go. Beluisterde (en dus ook gedownloade) tracks worden bewaard in Downloads. Onder MODLAND vind je allerlei mod-bestanden (eerst gangbaar op de Amiga, later ook op de pc dankzij de Creative Soundblaster). En onder Samples een selectie aan diverse muziekbestanden verdeeld over diverse categorieën. En verder staat niets je in de weg om vanaf het wildweide web retromuziekbestanden te downloaden afspelen. Oude tijden herleven!

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000