Je eigen muziek streamen vanuit de cloud

© PXimport

Je eigen muziek streamen vanuit de cloud

Geplaatst: 25 januari 2016 - 14:04

Aangepast: 14 december 2022 - 14:59

Patrick Rijnders

Muziekdiensten als Spotify en Apple Music maken het mogelijk om over de hele wereld naar muziek te luisteren. Maar soms wil je liever naar je eigen muziekcollectie luisteren. Gelukkig kan dit via meerdere clouddiensten.

Het zijn mooie tijden om een muziekliefhebber te zijn. Er zijn meerdere diensten waarmee je eenvoudig, zelfs gratis, muziek kunt streamen op elke plek waar je maar bent. Gewoon even Spotify of een van de andere populaire muziekapps downloaden voor je iPhone of iPad of Android-toestel en je bent klaar. De collectie muziek die je dan tot je beschikking hebt is immens. Miljoenen liedjes van al je favoriete artiesten, maar ook ontelbaar veel artiesten waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. En deze diensten proberen het daarnaast allemaal zo makkelijk mogelijk voor je te maken. Geef gewoon aan dat je bepaalde nummers leuk vindt en direct krijg je aanbevelingen van muziek die misschien ook bij je smaak past. Ideaal! Lees ook: De 15 beste apps om muziek mee te maken.

Het kan echter goed zijn dat je helemaal niet zit te wachten op een muziekdienst die zich gaat bemoeien met naar welke muziek jij gaat luisteren. Je zou dan bij wijze van spreken net zo goed de radio aan kunnen zetten, toch? Liever heb je dan een mogelijkheid om al die mp3's of Flac-bestanden die je op je computer hebt staan overal te kunnen benaderen. Gelukkig zijn hier ook heel wat mogelijkheden voor. Je kunt ervoor kiezen om je liedjes in een Dropbox te zetten, of op een eigen webruimte op internet, maar dat is eerlijk gezegd een beetje omslachtig. Je kunt er beter voor kiezen om een app te downloaden die jouw muziek voor je bij elkaar zet en je daar dan toegang toe geeft.

Google Play Music

Het mag geen verrassing zijn dat Google een dienst heeft waarmee je overal ter wereld je eigen mp3's kunt benaderen. Dat dit ook nog eens gratis is, is dan alleen maar mooi meegenomen. Daar zit dan wel weer een beperking aan, aangezien je maar een beperkt aantal liedjes gratis kunt beluisteren met Google Play Music[/url]. Alhoewel, beperkt, je hebt het dan nog altijd over 50.000 liedjes! Om dit te laten werken moet je om te beginnen het programma [urlx=https://support.google.com/googleplay/answer/1075570?hl=nl]Google Music Manager[/url] even naar je computer downloaden. Maak een Google-account aan als je die nog niet hebt en log in. Geef aan waar deze manager je muziek kan vinden en Google gaat beginnen met het uploaden van alle liedjes die je maar online wilt kunnen benaderen.

© PXimport

Met Google Play Music mag je gratis 50.000 liedjes online zetten.

Dat is even slikken: gaan nu echt al die liedjes geüpload worden? Nee, Google heeft hier een handige methode voor. Het systeem kijkt namelijk eerst welke liedjes uit jouw collectie het al online heeft staan. Deze worden dan eenvoudig aan jouw online collectie gekoppeld. Alleen die obscure liedjes die niet wereldwijd bekend zijn worden dan door Google alsnog even geüpload. Alles wordt na afloop netjes bij elkaar gezet en zo kun je heel eenvoudig overal waar je maar wilt naar je eigen muziek luisteren. Dit doe je met de Google Play Music-app die je gratis kunt downloaden voor [urlx=https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.music&hl=nl]Android of iOS. Dit is een fijne, overzichtelijke app die zijn werk prima doet.

Overigens is het niet mogelijk om bij Google ruimte te kopen voor meer liedjes dan de 50.000 die we hiervoor hebben genoemd. Google heeft daarentegen wel een eigen streaming muziekdienst waar je je op kunt abonneren, en waar je dan miljoenen liedjes mee kunt beluisteren.

iTunes Match

Ook Apple heeft een service waarmee je op je iPhone of iPad naar je eigen muziek kunt luisteren. Hier gebruik van maken is eigenlijk net zo makkelijk als bij de dienst van Google. Je krijgt met iTunes Match[/url] toegang tot de hele muziekbibliotheek die je in iCloud hebt staan. Je hebt voor het gebruik van Match wel iTunes 12.3 of hoger nodig. Log hier in met je account en geef aan dat je gebruik wilt gaan maken van iTunes Match. Net als bij Google Music wordt nu je muziek naar de cloud geüpload, waarbij ook wordt gekeken of er nummers zijn die Apple zelf al op zijn servers heeft staan. Als je dit proces hebt afgerond, kun je in het vervolg op je iPhone of iPad lekker naar de muziek luisteren die je zelf door de jaren heen hebt verzameld.

© PXimport

Je muziek in de Apple-cloud via iTunes Match.

Je vraagt je nu misschien af hoe het dan zit met [urlx=www.apple.com/nl/music/]Apple Music[/url]? Heel eenvoudig, je kunt namelijk iTunes Match en Apple Music aan elkaar koppelen, zodat je overal waar je maar wilt naar muziek van beide diensten kunt luisteren. Zo heb je natuurlijk een gigantisch aanbod aan muziek tot je beschikking, met een mooie combinatie tussen jouw eigen muziek en allerlei nummers van Apples servers. Dit proces werkt in de praktijk heel eenvoudig en soepel. Op een wat tragere computer kan het allemaal wel wat langer duren voordat de muziek overgezet is, maar dat is toch iets dat je over moet hebben voor het gemak dat je hierna krijgt! Een nadeel van iTunes Match is dat je voor deze dienst bijna 25 euro per jaar moet betalen.

Microsoft Groove Music

Ook Microsoft begeeft zich op dit terrein met [urlx=http://music.microsoft.com]Groove Music maar is daar in onze ogen nog wat minder succesvol in dan de andere grote bedrijven. Het punt is namelijk dat je minder ruimjes en dat elk nummer online gezet moet worden in jouw OneDrive. Microsoft maakt namelijk geen gebruik van een grote muziekcollectie waar jouw collectie mee gematched wordt.

© PXimport

Je eigen muziek op OneDrive kun je beluisteren met Microsoft Groove Music.

Ook een nadeel is het feit dat de nummers die je online zet, ingehouden worden op je gratis OneDrive-account. Gratis heb je hier slechts de beschikking tot 15 GB, en zoveel mp3's kun je daar nu ook weer niet op kwijt. Uiteraard is het wel mogelijk om bij Microsoft een grotere account voor OneDrive aan te schaffen en zo meer liedjes te beluisteren. Dit doe je overigens wel heel eenvoudig met de Groove Music-app voor Windows (Phone), Android-telefoons en iPhone.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten