Jailbreaken iPhone 4S en iPad 2 op iOS 5

© PXimport

Jailbreaken iPhone 4S en iPad 2 op iOS 5

Geplaatst: 21 maart 2012 - 13:03

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie

Het jailbreaken van een iPhone of iPad houdt in dat u applicaties en tweaks kunt installeren die via de alternatieve applicatiewinkel Cydia beschikbaar zijn. Het grootste verschil tussen de App Store en Cydia is dat er in Cydia geen beperkingen worden gesteld aan de functionaliteit van de software die kan worden aangeboden. Dit betekent dat u in Cydia vooral tweaks vindt waarmee u allerlei elementen van iOS aan uw eigen smaak kunt aanpassen. De toegevoegde waarde van een jailbreak is dan ook voor iedereen anders en hangt af van uw persoonlijke smaak. Vele miljoenen gebruikers gingen u voor waaronder zelfs Apples mede-oprichter Steve Wozniak.

Er bestaan veel misverstanden over jailbreaken. Jailbreaken is niet hetzelfde als unlocken, waarbij een simlock van een toestel verwijderd wordt zodat het mogelijk is om met de provider van uw keuze te bellen. Het jailbreaken en unlocken van een iPhone is legaal in onder andere Nederland en de Verenigde Staten. In Nederland is het daarnaast bepaald dat een product moet voldoen aan wat u daarvan mag verwachten op het moment van de koop, wat ook wel de 'wettelijke garantie' wordt genoemd. Ook na een jailbreak hebt u dus gewoon recht op garantie, tenzij een verkoper kan bewijzen dat een defect aan een iPhone of iPad veroorzaakt wordt door een jailbreak. Als dat het geval zou zijn is er een eenvoudige oplossing: het is altijd mogelijk om een iPhone of iPad naar de fabrieksinstellingen te herstellen via iTunes en daarmee de jailbreak ongedaan te maken.

Via Cydia, de alternatieve 'App Store' voor gejailbreakte toestellen, zijn apps en tweaks soms gratis, maar soms ook tegen betaling beschikbaar. Betaalde apps en tweaks in Cydia kun u installeren na uzelf te hebben geïdentificeerd met een Google- of Facebook-account en betalingen zijn mogelijk via Amazon of PayPal. Hoewel het mogelijk is om een jailbreak te misbruiken om software uit de App Store of de Cydia Store zonder te betalen te downloaden door bepaalde zogenoemde repositories (bronnen) van derden toe te voegen, is dat in strijd met de Auteurswet.

© PXimport

Cydia is de applicatiewinkel voor gejailbreakte iPhones.

Voorbereiding op het jailbreaken

Controleer voordat u een jailbreak uitvoert altijd of u een geschikte firmwareversie hebt. U kunt dit doen door op uw iPhone naar het menu Instellingen te gaan, gevolgd door Algemeen en Info. Achter Versie kunt u vinden welke firmwareversie er op dit moment op uw iPhone, iPod touch of iPad staat. Elke iPhone, iPod touch en iPad op iOS 5.0.1 is te jailbreaken. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe u een jailbreak kunt uitvoeren met Greenpois0n Absinthe op een iPhone 4S op iOS 5.0 of 5.0.1 of een iPad 2 op iOS 5.0.1. Greenpois0n Absinthe van het Chronic Dev Team is beschikbaar voor Linux, Mac OS X en Windows.

De iPhone 3GS, iPhone 4, 3e en 4e generatie iPod touch en de originele iPad op iOS 5.0.1 zijn ook te jailbreaken, maar dan met de jailbreaktool redsn0w van het iPhone Dev Team. Op iOS 4.3 tot en met 4.3.3 kunt u op deze toestellen bijzonder eenvoudig een jailbreak uitvoeren door op het toestel zelf naar de website jailbreakme.com te surfen en daar op Free gevolgd door Install te drukken. Als u een jailbreak uit wilt voeren op een 2e generatie Apple TV op iOS 4.4.4 (vergelijkbaar met iOS 5.0.1) kunt u dat doen met de jailbreaktool Seas0nPass van FireCore. Meer informatie over jailbreaktools voor nieuwere firmwareversies kunt u online vinden.

Het is aan te raden om voordat u een jailbreak uitvoert eerst een back-up te maken van de belangrijkste gegevens, zodat deze nooit verloren kunnen gaan mocht er iets mis gaan in het jailbreakproces. Van uw belangrijkste gegevens zoals uw contactpersonen, bladwijzers en notities kunt u een back-up maken met behulp van het tabblad Info in iTunes. Na aan te hebben gevinkt van welke gegevens u een back-up wilt maken drukt u op Sync om deze gegevens te synchroniseren. Vergeet ook niet om een back-up te maken van uw foto's en video's. In Windows kunt u dit doen met de optie Import foto's en videos van het AutoPlay-menu dat verschijnt als u de iPhone of iPad met de computer verbindt. Op Mac OS X kunt u een back-up maken van uw foto's en video's met iPhoto of Finder.

iOS 5.1 nog niet te jailbreaken

Onlangs is versie 5.1 van iOS uitgekomen, waarin Apple het gat dat gebruikt werd om het toestel te jailbreaken heeft dichtgetimmerd. Hierdoor is het helaas nog niet mogelijk om uw iPhone of iPad met iOS 5.1 te jailbreaken. Zorg er dus voor dat u niet updatet naar iOS 5.1 als u van plan bent te uw toestel te jailbreaken, want er is geen weg terug van iOS 5.1 naar 5.01.

Wanneer er een jailbreak beschikbaar komt voor iOS 5.1 of hoger, houden we u op de hoogte.

Het jailbreaken van een iPhone 4S of iPad 2

Als u GreenPois0n Absinthe wilt gebruiken om een iPhone 4S of iPad 2 te jailbreaken zijn er een aantal voorwaarden waar u rekening mee moet houden. Op het moment dat u de jailbreak uit gaat voeren, mag u geen toegangscode op het toestel, geen wachtwoord op de back-up van gegevens in iTunes en geen VPN-verbinding in hebben gesteld. Na het uitvoeren van de jailbreak kunt u wel weer een toegangscode, wachtwoord of VPN-verbinding instellen. Als u een update uitvoert naar een recentere firmwareversie of herstelt met een originele firmware, dan zult u de jailbreak van uw iPhone 4S of iPad 2 weer ongedaan maken.

© PXimport

Met GreenPois0n Absinthe jailbreakt u uw iPhone 4S of iPad 2.

U voert een jailbreak met GreenPois0n Absinthe als volgt uit: Download eerst GreenPois0n Absinthe voor Linux, Mac OS of Windows. Unzip en open het bestand vervolgens en verbind de iPhone 4S of iPad 2 met de computer. Druk in GreenPois0n Absinthe op de knop Jailbreak.

Er zal een balk verschijnen die de voortgang van de jailbreak aangeeft. Wacht totdat de balk vol is zonder de iPhone 4S of iPad 2 los te koppelen. Het jailbreakproces kan tussen de drie en dertig minuten duren, afhankelijk van de grootte van uw back-up in iTunes. Op de iPhone 4S of iPad 2 zal een webclip genaamd 'Absinthe' of 'jailbreak' verschijnen. Open de webclip door op het icoontje te drukken. Als het goed is, zal er een zwarte pagina met het logo van GreenPois0n Absinthe verschijnen. Wacht in dat geval totdat uw toestel een reboot uitvoert. Als de zwarte pagina met het GreenPois0n Absinthe logo niet verschijnt of u een foutmelding krijgt, ga dan naar het menu Instellingen en zet daar de schakelaar voor VPN aan. U krijgt dan waarschijnlijk een foutmelding te zien en uw iPhone 4S of iPad 2 zal binnen een minuut opnieuw opstarten. Na de reboot zal Cydia geïnstalleerd zijn op uw iPhone 4S of iPad 2. U opent Cydia door op het bijbehorende icoontje te drukken.

© PXimport

Het jailbreakproces kan aardig wat tijd in beslag nemen.

Als u Cydia voor het eerst opstart, vraagt het of u een gebruiker, hacker of ontwikkelaar bent om te bepalen welke software er aan u getoond moet worden. Cydia is onderverdeeld in de onderdelen Categorieën, Wijzigingen, Beheren en Zoeken. In het onderdeel Categorieën vindt u een overzicht van apps en tweaks gerangschikt op basis van het type functionaliteit dat geboden wordt. Het onderdeel Wijzigingen kunt u gebruiken om te kijken welke apps en tweaks er zijn uitgebracht sinds de laatste keer dat u Cydia hebt gebruikt. Via Beheren is het mogelijk om apps en tweaks weer te verwijderen of bronnen (repositories) toe te voegen. In het onderdeel Zoeken kunt u gericht op zoek naar apps en tweaks.

Apps en tweaks

Het jailbreaken van een iPhone 4S of iPad 2 is met name interessant vanwege de apps en tweaks die u na het jailbreaken via Cydia kunt installeren. De meeste apps en tweaks zijn beschikbaar via bronnen (repositories) die standaard al aanwezig zijn, maar soms is het nodig om zo'n repository eerst nog handmatig toe te voegen. In deze laatste twee pagina's van dit artikel bespreken we de beste apps en tweaks die voor iOS 5 beschikbaar zijn.

Sommige tweaks zijn al jaren populair onder jailbreakers, maar zijn nog steeds niet opgenomen in iOS 5. Een bekend voorbeeld is SBSettings, waarmee u op elk moment eenvoudig bepaalde functionaliteit aan- en uit kunt zetten met behulp van schakelaars. Door over de statusbalk heen te vegen verschijnt SBSettings, waarin standaard schakelaars voor 3G, bluetooth, gps en wifi getoond worden. Het is ook mogelijk losse schakelaars toe te voegen aan SBSettings via Cydia. Vanaf iOS 5 is het ook mogelijk om de schakelaars voor SBSettings direct in het berichtencentrum (in de Engelse versie: Notification Center) te tonen.

© PXimport

Functies in- of uitschakelen door een knopje om te zetten.

In Cydia zijn ook veel eenvoudige tweaks beschikbaar die soms erg handig kunnen zijn. ManualCorrect bijvoorbeeld wijzigt de werking van de spellingscorrectie in iOS. Na installatie wordt uw tekst niet meer automatisch verbeterd, maar kunt u verbeteringen handmatig accepteren door op de verbetering te drukken. Met FakeClockUp kunt u de duur van animaties in iOS versnellen, waardoor u veel sneller door bijvoorbeeld de e-mail applicatie heen kunt bewegen en uw iPhone opeens een stuk sneller aanvoelt. FakeClockUp is beschikbaar via de repository http://hitoriblog.com/apt (let wel: deze bron moet handmatig toegevoegd worden).

U vindt in Cydia ook tweaks die functionaliteit kunnen inschakelen die door Apple is ingebouwd in iOS, maar (nog) niet is geactiveerd. Zo kunt u de mogelijkheid om panorama foto's te maken met een iPhone 4, iPhone 4S of iPad 2 activeren als u Firebreak installeert. Om na installatie een panoramafoto te maken gaat u in de camera-applicatie naar het Opties-menu en kiest u voor Panorama. Vervolgens beweegt u van links naar rechts, terwijl u de pijl die verschijnt zoveel mogelijk in het midden houdt.

Ontbreekt de optie om met behulp van een persoonlijke hotspot uw 3G-verbinding via wifi te delen met andere apparaten? Met TetherMe (vijf dollar) kunt u deze mogelijkheid alsnog eenvoudig activeren.

© PXimport

Panoramafoto's maken is een ingebouwde functie die beschikbaar gemaakt kan worden.

Eén van de meest uitgebreide tweaks die beschikbaar is via Cydia is Springtomize 2 (drie dollar), waarmee u bijna elk element dat u kunt verzinnen in iOS aan kunt passen. De opties zijn verdeeld in de categorieën animaties, mogelijkheden, dock, vergrendelscherm, iconen, mappen, multitaskingbalk, teletijdmachine, statusbalk, pagina's, thema's en notificatiecentrum. Enkele voorbeelden van mogelijke aanpassingen zijn het aanpassen van de grootte van icoontjes, het weergeven van een coverflow-effect op uw dock, het wijzigen van het aantal icoontjes per rij, het altijd of nooit tonen van een camera-knop op het vergrendelscherm, de toevoeging van een liggende weergave voor de app switcher en het verbergen van icoontjes in de statusbalk.

iOS 5-tweaks

Er zijn ook tweaks die specifiek bedoeld zijn voor iOS 5. Met de tweak AssistantExtensions kunt u bijvoorbeeld meer functionaliteit aan Siri toevoegen. De belangrijkste voorbeelden van toevoegingen aan Siri zijn het openen van applicaties (Open X), chatten met een chatbot (Let's chat), video's zoeken op YouTube (Search X on YouTube), tweets te versturen (Tweet X) of SBSettings schakelaars aan- en uitzetten (List toggles, Turn on X en bijvoorbeeld Adjust brightness 70%). Met Spire (gratis) kunt u Siri ook legaal op oudere iPhones of iPods touch installeren.

© PXimport

Ook Siri kan uitgebreid worden met nieuwe mogelijkheden.

Het is ook mogelijk om het berichtencentrum dat geïntroduceerd is met de komst van iOS 5 aan te passen of zelfs te vervangen. Er zijn allerlei verschillende widgets beschikbaar die u meestal gratis aan het berichtencentrum toe kunt voegen. U kunt bijvoorbeeld WeeFlashlight for Notificationcenter installeren op een iPhone met een LED-flitser, om altijd snel een zaklamp bij de hand te hebben. Een ander voorbeeld is WeeFacebook for Notificationcenter, waarmee u het statusoverzicht van Facebook in het berichtencentrum kunt tonen. Met MusicCenter for Notificationcenter bedient u eenvoudig uw iPod en met WeeLyrics kunt u de teksten van de muziek die u beluistert in het berichtencentrum tonen. U kunt het berichtencentrum standaard op het vergrendelscherm tonen met Bulletin (99 dollarcent).

U kunt ook het berichtencentrum ook in één keer zo goed als compleet maken met IntelliScreenX (tien dollar). Deze tweak zorgt ervoor dat het berichtencentrum wordt weergegeven op het vergrendelscherm, inclusief afspraken uit uw agenda en bijvoorbeeld het weer. Door naar beneden toe te vegen, wordt er een balk weergegeven met functionaliteit vergelijkbaar met SBSettings voor het aan- en uitzetten van de vliegtuigmodus, bluetooth, wifi, 3G en een rotatievergrendeling. Daarnaast voegt IntelliScreenX pagina's toe aan de linker- en rechterkant met een overzicht van uw recente e-mails, uw tijdlijn van Facebook en/of Twitter en uw eventuele rss-feeds.

© PXimport

Het berichtencentrum opgevuld met IntelliScreenX.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000