iPhone verliest Europees marktaandeel aan Android

© PXimport

iPhone verliest Europees marktaandeel aan Android

Smartphone & tablet

Geplaatst: 26 juni 2013 - 09:09

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie

Apple’s iPhone moet in West-Europa steeds meer marktaandeel afstaan aan concurrent Android. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC over het eerste kwartaal van 2013. Daarnaast ziet Apple ook de verkoop van de iPhone teruglopen.

Had Apple in het eerste kwartaal van 2012 nog een marktaandeel van 25 procent in West-Europa, een jaar later is hier volgens IDC nog 20 procent van over. Android ziet zijn dominantie alleen maar groeien, van 55 procent in het eerste kwartaal van 2012, naar 69 procent in de eerste drie maanden van dit jaar.

De onderzoekers zeggen een duidelijke trend te zien in West-Europa: “De meeste landen kennen, terwijl de economie verder afbrokkelt, een stagnatie van de smartphoneverkoop.” Volgens IDC komt dit omdat consumenten simpelweg minder geld kunnen besteden aan dure smartphones, waarvan Apple de grootste consequenties lijkt te ondervinden.

Dalende iPhone-verkoop

Zo daalde de verkoop van iPhones in het eerste kwartaal van 2013 naar 6,2 miljoen units, waar er in de winter van 2012 nog 7 miljoen toestellen over de toonbank gingen. Android zag de verkoop juist flink stijgen: van 15 naar bijna 22 miljoen stuks. Vermoedelijk komt dit door de goedkopere Android-toestellen, waar veel consumenten voor kiezen in tijden van crisis. Hier lijkt ook Windows Phone van te profiteren, het zag de verkoop stijgen naar 1,9 miljoen toestellen.

IDC baseert zich voor deze analyse op de kwartaalcijfers die fabrikanten de afgelopen maanden bekend hebben gemaakt. Welke landen de onderzoekers precies onder West-Europa verstaan wordt uit het rapport niet duidelijk.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000