iPhone haakt aan op universele oplader

© CIDimport

iPhone haakt aan op universele oplader

Geplaatst: 6 oktober 2011 - 05:36

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Jasper Bakker

Apple komt als hekkensluiter met een universele oplaadstekker voor zijn smartphone. Het heeft dit in 2009 al beloofd aan de EC.

De iPhone-maker staat in het rijtje telefoonfabrikanten dat in juni 2009 de toezegging heeft gedaan om hun apparaten te voorzien van een universele oplaadmogelijkheid. Daarbij is gekozen voor micro-usb. De bedrijven hebben hiervoor een formele overeenkomst gesloten met de Europese Commissie, die de universele oplader verplicht stelt in de EU. Deze norm is op de valreep van 2010 officieel beklonken.

Eigen dock-connector

De verplichting gaat vanaf dit jaar in. Veel fabrikanten hebben hun toestellen al standaard voorzien van usb-aansluitingen, voor opladen en synchroniseren. Apple hanteert al sinds de eerste iPhone een eigen, gesloten 30-pins connector. Daarmee kan ook de randapparatuur worden gebruikt, zoals een connector voor digitale camera's en sd-geheugenkaartjes.

Apple past zijn dock-connector niet aan voor de universele Europese oplader. In plaats daarvan biedt het een adapter, die een aansluiting geeft op micro-usb. Die door techblog Electronista ontdekte accessoire is te bestellen in de Britse Apple Store. Opvallend genoeg is de iPhone daarmee niet alleen op te laden, maar ook qua content (muziek, foto's, video en apps) te synchroniseren. De ondertekende EC-overeenkomst gaat alleen over de mogelijkheid van een universele oplader.

Nederland?

Die adapter van 8 Britse pond is echter niet te vinden in de Nederlandse winkelsite van de iPhone-maker. Het is onbekend of en wanneer de adapter uitkomt in andere landen en wat het dan kost. Vragen van Webwereld hierover zijn uitgezet bij Apple Benelux. Aan een universele standaard voor telefoonopladers wordt al sinds februari 2009 gewerkt. Apple bevond zich toen nog niet onder de medestanders.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000