How-to: Films kijken op de iPad [update]

© PXimport

How-to: Films kijken op de iPad [update]

Smartphone & tablet

Geplaatst: 26 augustus 2011 - 16:16

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Redactie

Wil jij films bekijken op je iPad? In dit artikel vind je informatie over de verschillende mogelijkheden die je hiervoor hebt. We kijken hierbij naar de standaard geïnstalleerde apps 'Video's', maar ook naar alternatieve uit de App Store.

Dit artikel is geüpdatet met AVPlayerHD. Informatie over deze app kan je onderaan dit artikel vinden.

Video's is de app die standaard op de iPad geïnstalleerd is. Met de app kun je video's bekijken in bestandsformaten die standaard door de iPad worden ondersteunt. Dit zijn .m4v, .mp4 en .mov. Veel video's die je op je computer hebben staan zijn waarschijnlijk een ander bestandsformaat. Om deze toch af te kunnen spelen in Video's kun je gebruiken maken van een converter, die het videobestand omzet in één van de bestandsformaten die Video's ondersteunt.

Voor het converteren van videobestanden kun je gebruik maken van apps als HandBrake. HandBrake is zowel voor Mac OS als Windows te downloaden is. Het converteren van de bestanden neemt enige tijd in beslag. Het verschilt per applicatie hoeveel tijd die kost. Bij HandBrake ben je ongeveer een kwartier kwijt voor het converteren van een TV-aflevering.

Alternatieven uit de App Store

Het converteren van videobestanden is door de tijd die dit kost niet de meest ideale oplossing. Het zou natuurlijker eenvoudiger zijn als je video's zonder converteren direct op de iPad zou kunnen afspelen. Hier komen apps als GoodPlayer, CineXPlayer en AVPlayerHD aanbod. Beide videospelers zijn te downloaden in de App Store en bieden de mogelijkheid andere bestandsformaten af te spelen.

CineXPlayer

Met CineXPlayer kun je bijvoorbeeld AVI- of Xvid-bestanden afspelen. MKV en AC3 worden momenteel helaas niet ondersteunt. Het is mogelijk om met behulp van SRT-bestanden ondertiteling toe te voegen aan een video. Bestanden overzetten naar CineXPlayer kan eenvoudig via iTunes. Dit kan door op de iPad te klikken en naar het tabblad 'Apps' te navigeren. Kies hier onder aan de pagina voor CineXPlayer en je krijgt een scherm te zien waar je video's kunt toevoegen aan de app.

Je kunt meerdere video's tegelijk aan CineXPlayer toevoegen. Het kan hierdoor, afhankelijk van de opslagruimte die je iPad biedt, een grote verzameling video's in CineXPlayer krijgen. Om te voorkomen dat je het overzicht over je collectie verliest kun je video's samenvoegen in groepen. Zo kun je bijvoorbeeld een groep aanmaken voor alle video's van een TV-serie die je graag kijkt of een groep voor films die hoog scoren op de IMDB Top 250-lijst.

© PXimport

Maak mappen aan voor series of genres om video's in CineXPlayer snel te kunnen vinden

Als je een nieuwe film of serie ziet waar je graag iets met vrienden over wilt delen kun je gebruik maken van de ingebouwde Facebook-functionaliteit. Hiermee kun je niet alleen laten weten welke video je bekijkt, maar ook wat je hier van vind. CineXPlayer is voor 2,39 euro in de App Store beschikbaar.

GoodPlayer

Een tegenhanger van CineXPlayer is GoodPlayer. De video kan AVI-, Xvid-, Divx-, DAT-, VOB-, FLV-, WMV-, MKV-, MP4-, RM-, RMVB-, AC3-bestanden afspelen. Daarnaast is het mogelijk video's naar de app te streamen via HTTP, FTP, RTSP,MMS,SMB,MMSH,MMST,RTP en UDP. Ook bij GoodPlayer kun je bestanden toevoegen aan de app door gebruik te maken van het 'apps'-tabblad bij je iPad in iTunes. Door hier voor GoodPlayer te kiezen krijg je een overzicht te zien van de video's die in de videospeler staan en kun je nieuwe bestanden toevoegen.

GoodPlayer heeft een minder mooie interface dan CineXPlayer, al is dat natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Wel is het mogelijk om verschillende mappen aan te maken voor bijvoorbeeld TV-series, maar dit werkt minder mooi als in CineXPlayer. Ook zijn er mogelijkheden om videobestanden te verplaatsen, te hernoemen of te verwijderen. Helaas bevat de app geen mogelijkheden om via sociale media iets over de video die je bekijkt te zeggen.

AVPlayerHD

Aangezien meerdere MacWorld-lezers ons wezen op de app AVPlayerHD hebben we ook deze app bekeken. AVPlayerHD is een videoplayer voor de iPad die nagenoeg alle bestandsformaten af kan spelen. Denk hierbij aan XVID, AVI, WMV, RMVB, ASF, H264 en MKV. Aan deze video's kun je ondertiteling toevoegen met behulp van SMI-, SRT- of TXT-bestanden.

In AVPlayerHD kun je de verschillende videobestanden die je aan de app hebt toegevoegd beheren. Zo kun je mappen aanmaken om bijvoorbeeld alle afleveringen van een serie bij elkaar te plaatsen. Video's toevoegen aan AVPlayerHD kan door gebruik te maken van iTunes. Hier kun je onder het tabblad apps kiezen voor de AVPlayerHD, waarna je de bestanden naar de iPad kunt slepen. AVPlayerHD is voor 2,39 euro in de App Store te koop.

Conclusie

Welke app het meest voor jou geschikt is hangt erg af van de manier waarop je de app gaat gebruiken. GoodPlayer en AVPlayerHD lijken veruit de meeste bestandsformaten te ondersteunen, waardoor deze app een goede keuze is als je regelmatig videobestanden tegenkomt met minder populaire videoformaten. CineXPlayer speelt de meeste bestanden waarschijnlijk wel af, maar de kans dat je een video tegenkomt die je niet kunt afspelen is bij deze speler het grootst.

De interface van CineXPlayer is echter een stuk aantrekkelijker dan die van GoodPlayer en AVPlayerHD. CineXPlayer biedt je een mooi overzicht, waarin video's overzichtelijk per map zijn gesorteerd. Met name GoodPlayer heeft een saaiere interface die minder overzichtelijk is. Daarnaast geeft CineXPlayer je tijdens het afspelen de mogelijkheid informatie te delen via Facebook, terwijl dit in GoodPlayer en AVPlayerHD niet kan.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000