Het is officieel: Nokia valt in handen van Microsoft

© PXimport

Het is officieel: Nokia valt in handen van Microsoft

Geplaatst: 26 april 2014 - 07:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:56

Redactie ID.nl

Microsoft koopt de devices het services-tak van Nokia, het bedrijf dat zichzelf telkens opnieuw uitvond. Hiermee komt er een einde aan een tijdperk.

Wat Nokia Nokia maakt, de devices en services, is nu van Microsoft. De overname is definitief, meldt het concern. Er werd tot het laatst nog onderhandeld, vooral over fabrieken in India en Korea. In India ligt de boel plat vanwege een gigantische belastingclaim, met als gevolg dat deze fabrieken niet overgaan naar Microsoft.

Nokia, wat daar nog van overblijft, zal op contractbasis hardware gaan produceren voor Redmond, hebben beide bedrijven besloten. De overnameprijs ligt uiteindelijk op 5,44 miljard euro. Er gaan in totaal zo'n 25.000 werknemers over naar Microsoft.

Elop is terug

Microsoft zal het Lumia-merk handhaven, evenals Asha en de Nokia X, het Android-toestel van Nokia. Stephen Elop, opgestapt bij Nokia, zal nu de hele hardwaretak van Microsoft gaan leiden, de Microsoft Devices Group, meldt het concern. Die bevat naast Nokia-producten ook XBox-consoles en Surface-tablets.

Het is onduidelijk wat er gebeurd met de merknaam Nokia, maar er blijft niet veel over van het concern, decennia lang de techtrots van Finland was. Het gaat voornamelijk om de netwerktak NSN en de kaarten- en navigatiedienst HERE. Ook blijven de meeste patenten in Finse handen, al verkrijgt Microsoft daar natuurlijk een licentie op.

Fascinerende geschiedenis

Nokia kent een roerige geschiedenis. Het concern kwam in 1967 tot stand uit een fusie tussen een rubberbedrijf, een kabelbedrijf en een fabrikant van houtpulp. Hier de geschiedenis in een tijdlijn.

(Klik hier voor een grotere versie)

Lees meer over de historie van Nokia:

Nokia: van houtpulp tot laptops

Vintech: Terug in de tijd: Nokia

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten