Google Latitude: waar zijn uw vrienden?

Ook zo benieuwd waar uw vrienden uithangen? Hoort u achteraf pas dat u vlak bij elkaar in de buurt was? Dan is een smartphone met internettoegang en Google Latitude dé oplossing. U ziet exact wie waar is en hebt u een afspraak, dan is live te zien hoe iedereen het afgesproken punt nadert. Staat u in de file? Zonder haastig ingetikte sms weet het thuisfront dat u vertraagd bent.

1. De juiste versie

Latitude is een dienst die u via Google Maps op een smartphone gebruikt. Om uw positie te bepalen wordt het telefoonnetwerk, WiFi, GPS of een combinatie gebruikt. Dus ook als uw smartphone geen GPS heeft, kan vaak alsnog uw positie bepaald worden, al zal die iets minder nauwkeurig zijn. Omdat er allerlei soorten smartphones bestaan, is het verstandig om www.google.nl/latitude te bezoeken en onder het kopje Werkt het ook op mijn telefoon te kijken of die van u erbij zit. Latitude werkt pas vanaf versie drie van Google Maps en het versienummer vraagt u op door het programma te starten en te gaan naar Opties / Help / Over. Hebt u een verouderde versie, dan is de meest recente versie voor uw telefoon te vinden op http://m.google.com/maps. Zoals gezegd doet Latitude het nog niet op elke smartphone. Ook kunnen er eisen gesteld worden aan de telefoonsoftware (firmware). Komt u in Google Maps onder Opties de tekst Aanmelden bij Latitude tegen, dan zit u goed. Op een iPhone is Latitude alleen als webapplicatie in Safari te gebruiken.

© PXimport

Met deze optie in het hoofdmenu zit u goed, dan is Google Latitude beschikbaar op uw toestel.

2. Vrienden toevoegen

Zodra een geschikte versie van Google Maps op uw telefoon staat, meldt u zich via Opties / Aanmelden bij Latitude bij de dienst aan, door de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw Google account op te geven. Apart registreren voor Latitude is dus niet nodig. Vanaf dat moment kunt u uw locatie met anderen delen. Wie het mogen zien, dat bepaalt u helemaal zelf. Via Opties / Latitude ziet u in tabblad Vrienden een overzichtslijstje. Personen toevoegen doet u met de snelkoppeling Vrienden toevoegen. U kunt mensen rechtstreeks vanuit het adresboek van Google Mail toevoegen, of een uitnodiging naar iemands e-mailadres sturen. Zodra de ander uw uitnodiging accepteert, is het natuurlijk wel zo leuk als u ook toestemming krijgt om de positie van uw vriend te zien. Zodra u een persoon in het lijstje uitkiest, opent een venstertje met meer details. Onderaan vindt u Opties voor delen. Hier geeft u aan hoe nauwkeurig uw positie aan deze persoon mag worden doorgegeven: meest nauwkeurig, stadsniveau, of verbergen.

© PXimport

Op tabblad Vrienden voegt u personen toe die uw locatie mogen zien.

3. Locatie delen of niet

Gaat u via Opties / Latitude naar tabblad Privacy, dan geeft u bij Locatie delen aan of uw positie automatisch bepaald mag worden. Handmatig een locatie aanwijzen mag ook, bijvoorbeeld als het niet automatisch lukt op uw toestel. Met de derde optie verbergt u uw locatie voor de volledige vriendenlijst en met de snelkoppeling onderaan schakelt u Latitude helemaal uit. De vriendenlijst blijft bestaan en u schakelt Latitude weer in door u aan te melden.

Hebt u voor automatisch bijwerken gekozen? Dan wordt uw positie regelmatig bijgewerkt zolang Latitude actief is. Ook als u Google Maps naar de achtergrond drukt, mits uw toestel dit ondersteunt. Stopt u Google Maps, dan verschijnt de vraag of u uw locatie wilt blijven delen. Latitude draait onzichtbaar verder op de achtergrond als u dit toestaat. Wilt u achteraf ook Latitude stoppen, dan start u Google Maps opnieuw op en sluit vervolgens beide af. Behalve met een smartphone, is ook met de gadget ‘Google Latitude’ van iGoogle (www.igoogle.nl) ook op een gewone computer te zien waar u en uw vrienden uithangen.

© PXimport

Automatisch uw locatie bijwerken, handmatig opgeven of (tijdelijk) uitschakelen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000