Dit zijn de belangrijkste veranderingen van iOS 8

Apple presenteerde gisteren na lang wachten iOS 8, de opvolger van het huidige mobiele besturingssysteem. Wat worden de grootste veranderingen in het mobiele OS, dat in de herst beschikbaar wordt?

Widgets

Ontwikkelaars en gebruikers hebben er lang op moeten wachten, maar er komen eindelijk widgets naar iOS. Ze zijn voorlopig alleen nog beschikbaar in het Notificatiecentrum, maar nog niet op de homepage. Als voorbeeld liet Apple de eBay-widget zien, waarmee je biedingen op online veilingen kunt doen vanuit de widget.

Gezondheid

Alles wees er al op dat Apple flink in zou zetten op gezondheidsapps. Dat bleek al uit wat het bedrijf met de iWatch wil doen, maar ook in iOS krijgen gezondheidsapps een prominente plaats. Zo komt het besturingssysteem met de app 'Health'. Dat is een centrale hub waarin alle gezondheidsresultaten en uitkomsten en van andere apps terecht komen - het heeft daarbij wat weg van het Game Center.

Toetsenbord

Een veel gehoord punt van kritiek in iOS was altijd het toetsenbord, dat eigenlijk nooit veel aandacht kreeg van Apple. Daar komt met iOS 8 echter verandering in, want het besturingssysteem krijgt QuickType, een functie die het typen op het toetsenbord een stuk sneller maakt. Naast een Swype-achtige techniek, kan QuickType ook voorspellen wat het volgende woord wordt wat de gebruik wil spellen. Die suggesties worden gebaseerd op tekst die ook in andere apps wordt geschreven.

Maar misschien wel belangrijker dan dat is de mogelijkheid om andere toetsenborden te installeren, zoals Swype of SwiftKey. Voorheen was dat niet mogelijk, maar met iOS 8 kunnen gebruikers toetsenborden van derde partijen op hun iPhone zetten - als ze QuickType niet goed genoeg vinden in ieder geval.

iMessage

De berichten-app iMessage krijgt een flinke poetsbeurt. De app, die al sinds jaar en dag wordt geplaagd door storende bugs, maakt het straks mogelijk om groepsgesprekken beter te beheren. Bovendien wordt het versturen van berichten makkelijker. Er komt een soort walkie-talkie-functie in, waarmee je makkelijk tekstberichten kunt versturen. Er komen interactieve notificaties in de pop-up, waardoor je direct kunt reageren op berichten van je vrienden.

Family sharing

Het wordt makkelijker om bestanden te delen met familieleden binnen iOS. Daarvoor dient ieder lid van het gezin dat iOS gebruikt zich aan te melden op Family Sharing, waarna het mogelijk wordt om gekochte apps te delen met elkaar. Er kunnen maximaal 6 gezinsleden op het netwerk zitten, die allemaal gebruik maken van dezelfde creditcard. Op die manier kunnen ouders ook restricties instellen voor het aankopen van apps door hun kinderen, en krijgen zij een notificatie te zien wanneer hun kinderen iets willen kopen.

AirDrop

Naast iOS 8 werd ook OS X 10.10 Yosemite gepresenteerd, en vooral de samenwerking tussen de desktop en het mobiele besturingssysteem is interessant. iOS' AirDrop-functie maakt het nu makkelijker om niet alleen bestanden naar Mac-apparaten te versturen, maar ook om je iPhone als persoonlijke hotspot te gebruiken en telefoongesprekken te voeren via de Mac als je op je iPhone gebeld wordt.

Overige functies

Daarnaast komt iOS 8 met een hele rij 'kleine' verbeteringen. Zo krijgt de Mail.app een flinke upgrade waarbij berichten via swipen makkelijker te wissen of te behandelen zijn, en de Foto's-app ordent alle afbeeldingen beter. Ook krijgt Spotlight een verbeterde zoekfunctie en kunnen er andere zoekmachines zoals DuckDuckGo worden ingesteld.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000