Dit kunnen we verwachten van Apple WWDC 2019

© PXimport

Dit kunnen we verwachten van Apple WWDC 2019

Geplaatst: 11 mei 2019 - 13:35

Aangepast: 24 november 2022 - 13:37

Justin Doornekamp

Begin juni vindt in het Amerikaanse San Jose de Worldwide Developers Conference (WWDC) plaats, een conferentie die wordt georganiseerd door Apple. Wat kunnen we van het evenement verwachten? Een vooruitblik.

Jaarlijks grijpt Apple WWDC aan om nieuwe software voor zijn smartphones, Mac’s en Apple TV aan te kondigen. Zowel ontwikkelaars als consumenten worden warm gemaakt voor nieuwe updates van de software, die doorgaans enkele maanden na de conferentie verschijnen.

Het is niet uitgesloten dat er ook wat nieuws komt over hardware waar Apple aan werkt. In 2017 introduceerde het bedrijf bijvoorbeeld zijn slimme HomePod-speaker en nieuwe versies van de iPad Pro, terwijl Apple vorig jaar enkel nieuwe software uit de doeken deed. In dat jaar kwam er evengoed wat hardwarenieuws naar buiten, met de aankondiging van de nieuwe iPad Pro (11 inch) en iPad Pro (12.9 inch), maar pas in oktober.

Ook komt er vermoedelijk een update over de nieuwe streamingdiensten van het bedrijf. Apple TV Plus moet het nieuwe platform worden van Apple, waarop diverse zelf gemaakte series verschijnen, terwijl Apple Arcade juist een gamingdienst is waarmee je op ieder Apple-apparaat (met uitzondering van de Apple Watch) je favoriete spellen kunt spelen.

iOS 13

iOS 13 is de eerstvolgende grote update voor het mobiele besturingssysteem van Apple en zal ongetwijfeld voortborduren op de optimalisatie van oudere toestellen en een verdere uitbreiding van FaceTime.

In de volgende versie van het besturingssysteem zullen vermoedelijk enkele langverwachte features hun opwachting maken, zoals een donkere modus, en komen er mogelijk aanpassingen in de lay-out van de iPad. iOS 9 en iOS 11 brachten grote veranderingen mee voor iPad-software en we verwachten dat dit ook zo zal zijn voor iOS 13.

Het blijft gokken welke apparaten de nieuwe update zullen ondersteunen. Op basis van eerdere iOS-versies, kunnen ontwikkelaars vermoedelijk enkele dagen na WWDC al aan de slag met een bètaversie van iOS 13. Eind juni verschijnt dan meestal een bètaversie voor een breder publiek. Het is niet onwaarschijnlijk dat de officiële lancering van het nieuwe besturingssysteem in oktober zal plaatsvinden, samen met de mogelijke lancering van de iPhone 11.

macOS 10.15

macOS 10.14, ook wel Mojave genoemd, viel bij velen in de smaak vanwege de donkere modus en nieuwe creatieve tools. Vooralsnog is over de opvolger weinig bekend. Mogelijk komen enkele iOS-functies naar het besturingssysteem voor de Mac, waaronder Siri Shortcuts, Screen Time en speciale iMessage-effecten. Er zijn ook geruchten dat iTunes wordt opgesplitst in vier verschillende apps voor muziek, boeken, tv en podcasts.

Er wordt bovendien gespeculeerd dat je met macOS 10.15 ook je iPad kunt inschakelen als tweede scherm voor je Mac. Wellicht wordt er in juni daarnaast een nieuwe Mac Pro aangekondigd. Volgens de geruchten wordt de 2019 versie van de Mac modulair, zodat je onderdelen zelf makkelijker kan vervangen.

Het zou natuurlijk ook zomaar kunnen dat er helemaal geen wereldschokkende nieuwtjes komen over macOS, zoals het geval was bij de opvolger van 10.13 Sierra. Als Apple zich aan het gebruikelijke tijdspad houdt, dan kan macOS 10.15 in september van dit jaar verwacht worden.

tvOS 13

Er blijven eveneens veel vragen over tvOS 13, al lijkt het een goede gok dat het besturingssysteem voor Apple-tv's alvast voorsorteert op de komst van Apple TV Plus, dat in de herfst van dit jaar verschijnt. Ook Apple Arcade zal rond deze tijd worden gelanceerd.

© PXimport

watchOS 6

Over het besturingssysteem voor je Apple-watch is weinig bekend. Mogelijk komt er een slaaptracker in je slimme horloge, maar volgens de geruchten kan deze optie ook pas in 2020 verschijnen.

watchOS 6 zal vrijwel zeker verschijnen voor de Apple Watch 4 en 3 en waarschijnlijk voor de Apple Watch 2, maar mogelijk niet voor het eerste horloge van Apple. Deze smartwatch wordt al sinds watchOS 4 niet meer van updates voorzien.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000