De beste schermtoetsenborden voor je iPad

© PXimport

De beste schermtoetsenborden voor je iPad

Geplaatst: 12 januari 2015 - 06:18

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Robbert Brus

Het is al lange tijd mogelijk om een bluetooth-toetsenbord van derde partijen te koppelen aan je iPad. Daarom is het ook best gek dat Apple het nu pas mogelijk maakt om ook andere toetsenborden voor het beeldscherm te installeren. We testen de nieuwe apps.

Een schermtoetsenbord instellen

Voor je een schermtoetsenbord werkend hebt, moet je een paar dingen doen. Download uit de App Store het toetsenbord dat je wilt gebruiken en ga naar Instellingen / Algemeen / Toetsenbord / Toetsenborden. Tik op Voeg toetsenbord toe en kies het toetsenbord. Sommige toetsenborden vragen volledige toegang.

Klik op het toetsenbord, schuif de knop Geef volledige toegang naar rechts en tik op Sta toe. Het is belangrijk om te weten dat een toetsenbord dat om volledige toegang vraagt, toegang heeft tot alles wat je typt. Als je volledige toegang geeft, kan het toetsenbord dus ook gegevens verzamelen, opslaan en verzenden. Een toetsenbord dat toestemming heeft tot je foto's, locaties en andere gegevens, kan ook deze gegevens verzamelen en versturen.

Minuum - The Little Keyboard for Big Fingers

Prijs: € 1,79

Score: 4.5/5

De makers van Minuum hebben het toetsenbord helemaal op nieuw bekeken. Waarom neemt het toetsenbord zo'n fors deel van het scherm in? Met Minuum kun je veel meer van je beeld zien terwijl je typt. Hierbij wordt de kracht van je iPad gebruikt om woorden te kunnen voorspellen. De letters op het Minuum-toetsenboord staan in een rij naast elkaar. De QWERTY-indeling is aangehouden, maar dan staan er telkens drie letters bij elkaar. Onder de Q-knop staan ook de letters A en Z. Helaas is Minuum nog alleen in het Engels beschikbaar, maar je kunt wel via Twitter een verzoek sturen naar @minuum. Mocht het toetsenbord niet direct zichtbaar zijn in de App Store, klik dan linksboven op Alleen iPhone. Hoewel de app ook werkt op de iPad, heeft de maker er (vooralsnog) voor gekozen de instel-app alleen op iPhone-formaat te maken, waardoor hij in de App Store alleen voor de iPhone verschijnt. Het toetsenbord zelf is wel degelijk aangepast aan het grotere scherm van de iPad.

© PXimport

TouchPal Keyboard - Emoij & Gesture

Prijs: Gratis

Score: 3/5

Met TouchPal kun je niet alleen swypen of tikken, je krijgt er ook meer dan 800 emoji bij. Emoji is overigens Japans en betekent vrij vertaald pictogrammen. Met TouchPal heb je dus genoeg emoji om uit te kiezen. Onder sommige toetsen vind je ook symbolen. Door vanaf deze toetsen naar beneden te vegen, typ je het symbool in plaats van de letter. Op het moment van schrijven ondersteunt TouchPal nog geen Nederlands (wel Engels, Duits en Frans bijvoorbeeld), maar via het programma kun je een stem uitbrengen zodat deze taal in de toekomst wellicht wordt toegevoegd.

© PXimport

Fleksy

Prijs: € 0,89 (+ in-app-aankopen)

Score: 4/5

Het wereldrecord typen op een telefoon met aanraakscherm is gehaald met het schermtoetsenbord Fleksy op een Android-apparaat. In maar liefst 18,19 seconden wist de recordhouder 58 woorden en 370 karakters in te voeren. Nu kunnen ook iOS-gebruikers een poging wagen het wereldrecord op zijn of haar naam te schrijven, want deze supersnelle tikmachine is ook verkrijgbaar in de App Store. Fleksy voorspelt welk woord je wilt gaan typen. Door over het toetsenbord te vegen kun je ook nog verschillende opdrachten geven zoals een volgend woord, backspace of wisselen tussen 40 talen. Nederlands wordt ook ondersteund!

© PXimport

Type - Custom Keyboard Creator

Prijs: € 1,79

Score: 2.5/5

Type - Custom Keyboard Creator kun je helemaal naar wens personaliseren. Heb je een zwarte iPad, dan maak je gemakkelijk het toetenbord ook zwart. Heb je liever een afbeelding onder je toetsen, dat kan in een oogwenk. Geef je toetsen nog een kleurtje en klaar is Kees. Op het moment van schrijven is de app wel erg beperkt, maar hij biedt wel potentie. De maker belooft met de eerstvolgende update verbetering. Zo geeft hij aan dat er straks ook voor transparant toetsenbord gekozen kan worden en dat er een ander geluidschema voor het toetsenbord gekozen kan worden. Op dit moment vinden wij de app nog geen 1,79 euro waard.

© PXimport

Brightkey

Prijs: Gratis

Score: 3/5

Dit toetsenbord onderscheidt zich door een handige functie die Quick-fire Messages genoemd wordt. Door van onder naar boven te schuiven met je vinger, open je een paar kant-en-klare teksten die je met een druk op de knop kunt invoeren. Naast deze snelle berichten, kun je via de spatiebalk gemakkelijk heen en weer scrollen tussen geschreven teksten. Om het toetsenbord wat persoonlijker te maken, kun je kiezen uit verschillende thema's. Helaas konden we geen zelfgeschreven Quick-fire berichten invoeren en was alles op het moment van schrijven nog in het Engels.

© PXimport

PopKey

Prijs: Gratis

Score: 4/5

PopKey vervangt de letters op je toetsenbord voor gif-afbeeldingen. Nuttig? Nee, maar het kan wel leuk zijn. Registreren is wel verplicht, daarvoor krijg je toegang tot duizenden verschillende 'gifjes'. Via trefwoorden zoek je naar een passende gif-animatie. Als je op een animatie klikt, wordt deze naar je klembord gekopieerd, zodat je hem kunt plakken in het tekstvak van bijvoorbeeld de Berichten-app op je iPad. Ook kun je zelf gemaakte gifs uploaden en toevoegen aan je toetsenbord. Een ontzettend leuke manier om te communiceren. Helaas ondersteunen apps als WhatsApp en telegram nog geen gif-animaties, maar misschien komt daar met deze originele app verandering in.

© PXimport

MyScript Stack - Handwriting Keyboard

Prijs: Gratis

Score: 4/5

In de tijd van PalmPilots en PDA's voerde je met een pen handgeschreven teksten in op het beeldscherm. Deze werden via een techniek genaamd ICR (Intelligent Character Recognition) omgezet in digitale letters. Via een soortgelijke manier kun je met MyScript Stack handgeschreven teksten invoeren op je iPad. Het is vraag of dit idee anno 2014 net zo aantrekkelijk werkt, en we merken ook dat bij aan elkaar schrijven geen letters herkend worden. Toch zijn we blij met het initiatief en is het een leuke afwisseling. De app is zelf Engelstalig, maar je kunt Nederlandse spelling downloaden!

© PXimport

SwiftKey Keyboard

Prijs: Gratis

Score: 4.5/5

SwiftKey heeft zich op het Android-platform al ruimschoots bewezen. Wat SwiftKey zo speciaal maakt, is dat het niet alleen patronen leert herkennen, maar ook woorden aan elkaar leert koppelen. Hierdoor weet het toetsenbord steeds beter te voorspellen wat je wilt gaan zeggen. Op het moment is de app nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar de ontwikkelaar heeft ons laten weten dat ze ernaar streven om (net als in de Android-App) Nederlands te gaan ondersteunen.

© PXimport

Swype

Prijs: € 0,89

Score: 3.5/5

Swype won pas echt naamsbekendheid toen het werd meegeleverd met de populaire Samsung Galaxy S-toestellen. Ineens zag iedereen dat schrijven van berichten op een touchscreen door middel van Swype (vegen over de letters op het toetsenbord om een woord te vormen) een stuk sneller kon. Lange tijd was swypen dan ook de snelste oplossing om teksten in te voeren op een smartphone. Uiteindelijk is Swype van zijn troon gestoten door Fleksy, maar nog steeds heeft Swype een grote groep aanhangers. Nu Apple externe ontwikkelaars toegang heeft gegeven tot zijn toetsenbord, kunnen eindelijk iOS-gebruikers ook hun teksten 'swypen'.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000