Budgetsmartphone kopen: Waar op letten bij aanschaf goedkope telefoon

Budgetsmartphone kopen: Waar op letten bij aanschaf goedkope telefoon

Smartphone & tablet

Geplaatst: 20 oktober 2022 - 17:36

Aangepast: 25 november 2022 - 11:50

Joris Peterse

Een goede smartphone hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten. Voor een lagere prijs van 400 of zelfs 200 euro kun je ook een uitstekende toestellen vinden. Er zijn echter wel een paar valkuilen om te vermijden. Wil je een budgetsmartphone kopen, let dan vooral op de volgende zaken.

Android-versie en skin

Als je voor een betaalbare nieuwe smartphone kiest, kom je uit bij het Android-besturingssysteem. Het belangrijkste aandachtspunt van goedkope smartphones is de Android-versie en het updatebeleid. De huidige recentste Android-versie is Android 13. Vooral in de allerlaagste prijsklassen worden smartphones uitgebracht met een oudere Android-versie. Dat is echt een slecht signaal: zo zeggen fabrikanten met hun updatebeleid wel dat ze een X-aantal Android-versie-updates uitrollen, terwijl het toestel eigenlijk al sinds de introductie achter de feiten aanloopt.

Over Android leggen fabrikanten meestal hun eigen interface. Vaak gaat dit gepaard met veel voorgeïnstalleerde diensten en apps, waaronder vaak ook bloatware als virusscanners. Sommige van die zogeheten skins, zoals die van OnePlus en Motorola, zijn niet zo ingrijpend. Die van Oppo, Xiaomi (inclusief submerken Poco en RedMi) en TCL zijn vaak erg rommelig en buggy, en zitten vol met advertenties. Het verdienmodel zit bij (met name Chinese fabrikanten) niet alleen in de verkoopprijs.

Bloatware, oftewel reclame-apps, komen helaas veelvuldig voor.

Updatebeleid

Ongeacht de prijsklasse van je smartphone: het is belangrijk dat de fabrikant de update-verantwoordelijkheid serieus neemt. Zo weet je dat je toestel nog jaren mee kan als het aankomt op nieuwe privacy- en veiligheidsfeatures. En ook om systeemfouten te verhelpen. Wanneer de ondersteuning af is gelopen, loop je meestal niet direct risico en kun je het toestel gewoon blijven gebruiken, maar op eigen verantwoordelijkheid.

Android-updates zijn er in twee varianten: versie-updates (die ook nieuwe functies introduceren) en veiligheidsupdates (die vooral foutjes verhelpen).

Vooral veel Chinese fabrikanten nemen deze update-verantwoordelijkheid onvoldoende serieus en spelen vuige spelletjes. Zo wordt vaak maar één versie-update beloofd, terwijl de smartphone al met een oudere versie op de markt is gebracht. Ook worden beloftes niet altijd nagekomen en verlopen de updates vaak traag en zorgen ze soms juist voor extra bugs.

De gebruikelijke merken? Motorola, Xiaomi (inclusief Poco en Redmi) en Oppo. Maar ook OnePlus holt hard achteruit. Nokia, maar ook Samsung lijken op hun beurt de ondersteuning steeds serieuzer te nemen. Ga voordat je een smartphone koopt na wat de reputatie en het updatebeleid van de fabrikant is en controleer de Android-versie van het toestel.

Oude modellen

Wie slim is, pakt ook oudere smartphones uit duurdere prijsklassen in zijn vergelijking mee. Qua rekenkracht, ontwerp, camera en andere functies kunnen deze smartphones vaak nog prima mee en de ondersteuning van deze middenklasse-smartphones is vaak ook beter dan nieuwe budgettoestellen. Een Samsung Galaxy A52 of OnePlus Nord van vorig jaar gaat op het moment van schrijven voor zo’n 250 euro over de toonbank, terwijl deze bijna 400 euro kostte bij de release.

Ook kun je kijken naar tweedehands of refurbished smartphones. Op deze manier kun je bijvoorbeeld nog aan een goede iPhone komen voor een schappelijke prijs. Bij refurbished en tweedehands toestellen neem je echter wel altijd een risico op bestaande beschadigingen of defecten.

Een ouder luxemodel, zoals de Samsung Galaxy S21 FE kan ook nog prima.

Camera’s

Heel erg innovatief is de smartphonemarkt niet meer. Het punt waarop fabrikanten elkaar voorbij proberen te streven zijn de camera’s. Vooral in het hoge prijssegment zijn smartphones voorzien van meerdere camera’s van uitstekende kwaliteit. Meerdere camera’s zorgen voor meer mogelijkheden (macrofoto’s, groothoekfoto’s en zoomfoto’s). De kwaliteit van de foto’s en video’s wordt bepaald door de lens én de softwarematige afstelling.

In het budgetsegment proberen fabrikanten je op het verkeerde been te zetten door je te laten denken dat meer beter is. Sommige budgetsmartphones hebben zelfs wel vier lenzen aan de achterzijde. De primaire camera wordt bijgestaan door bijvoorbeeld een groothoeklens en een macrolens. Vaak zijn deze camera’s van zulke erbarmelijke kwaliteit dat ze in praktijk alleen maar teleurstellende resultaten opleveren. Ze hebben bijvoorbeeld een beperkt aantal megapixel of nauwelijks lichtsterkte. Of ze hebben amper mogelijkheden voor softwarematige afstelling.

Laat je dus niet afleiden door het aantal lenzen en de mogelijkheden hiervan. Liever één goede lens dan vier matige. Ga daarom na in specificaties en reviews hoe de primaire lens presteert. Vooral in moeilijke lichtomstandigheden zoals tegenlicht en in het donker.

Meer camera’s betekent meer foto-mogelijkheden, maar meer camera’s betekent niet per se dat je betere foto’s maakt.

Bouw en afmeting

De duurste smartphones moeten boven alles luxe uitstralen. Dat is natuurlijk minder het geval bij de budgettoestellen. En dat is iets positiefs, want die luxe uitstraling heeft een keerzijde. Zo zijn de luxe smartphones voorzien van een glazen achterzijde. Mooi, maar vingerafdrukgevoelig en (ondanks marketingtermen als ‘Gorilla Glass’) onwijs kwetsbaar. Metaal, een ander luxe materiaal, maakt draadloos laden onmogelijk en wordt daardoor alleen gebruikt voor de rand rondom de smartphone, niet de achterzijde. Bovendien wordt zo’n luxe glazen achterkant vaak toch weer verborgen achter een smartphonehoesje.

Betaalbare smartphones beschikken meestal over een achterzijde die van kunststof is. Dat voelt misschien minder luxe aan, maar zodra je er een hoesje overheen doet, merk je dat niet. En ook zonder hoesje is een budgetsmartphone prima te gebruiken, kunststof barst niet direct bij een valpartij en is een stuk lichter qua gewicht. Hoewel een smartphone altijd kwetsbaar blijft, vooral het scherm, is een budgetsmartphone dankzij de kunststof behuizing vaak net wat minder kwetsbaar.

Qua toestelafmeting kun je in het budgetsegment ook alle kanten op. Er zijn toestellen van Samsung en Nokia met een bescheiden formaat, maar wie juist van een groot scherm houdt, kan bijvoorbeeld ook terecht bij Xiaomi’s RedMi Note-smartphones.

Dat de achterzijde van plastic is, is eigenlijk helemaal geen minpunt.

Scherm

Je kunt smartphones dus in allerlei formaten krijgen: klein, groot en alles ertussenin. Dat zegt dus ook genoeg over de beschikbare schermformaten. Een groot scherm is bijvoorbeeld prettig voor wie moeite heeft met scherp lezen, een klein scherm past makkelijker in een broekzak of klein handtasje.

Bij betaalbare smartphones zijn de schermpanelen vaak tft- of lcd-schermen. Deze schermen hebben een iets minder indrukwekkende weergave dan oled- of amoledschermen. Belangrijk is om na te gaan dat het beeld scherp genoeg is. Kies bij voorkeur voor een Full-HD-resolutie van 1080 pixels. Vaak wordt geadverteerd met hoge verversingssnelheden van 90 of 120 hertz. Hoewel dit prettig is, maakt dat niet echt een groot verschil. Belangrijker is om na te gaan of de schermhelderheid op orde is. Als de schermhelderheid te laag is, kost het meer moeite om het scherm te lezen als je de smartphone buiten in de zon gebruikt.

Smartphones met een groot scherm lezen makkelijk af, mits je niet teveel in direct zonlicht staat.

Processor en opslag

Het is niet verwonderlijk dat de budgetsmartphones niet voorop lopen als het aankomt op rekenkracht en snelheid. Alle budgetsmartphones zijn uitgerust met voldoende rekenkracht om de belangrijkste taken uit te voeren: whatsappen, browsen, het gebruik van social media en het streamen van muziek en video. Hier en daar zou ene goedkoper toestel best een keer kunnen stotteren, maar je hoeft niet op functionaliteit in te boeten. Alleen zwaardere games zullen wellicht niet lekker draaien.

De meeste smartphones zijn uitgerust met een Snapdragon- of MediaTek- processor, of Exynos in het geval van Samsung. Eigenlijk zijn de verschillen tussen de drie niet bijzonder groot. Als het op rekenkracht aankomt weet Apples A-chipset wel altijd goed te presteren.

De hoeveelheid werkgeheugen is belangrijker: ga voor minstens 6 GB werkgeheugen. En vergeet ook niet de hoeveelheid opslagruimte. 64 GB is minimaal, vanaf 128 GB heb je echt genoeg ruimte voor je apps, foto’s en playlists. Veel smartphones beschikken ook over de mogelijkheid deze opslag uit te breiden met een geheugenkaart.

OnePlus-smartphones komen vaak met enorm veel rekenkracht en opslagruimte.

Accu

Wat inleveren op rekenkracht en beeldkwaliteit heeft zo zijn voordelen als het aankomt op het energieverbruik. Bovendien zijn veel budgetsmartphones voorzien van een relatief hoge accucapaciteit, die vaak ook afhankelijk is van de toestelgrootte. Veel smartphones hebben een capaciteit van 5000 mAh, wat best veel is. Kleinere budgetsmartphones hebben vaak een 4000mAh-accu. Dat houdt in dat je met een opgeladen accu je toestel vaak minstens twee dagen kunt gebruiken, hoewel dat afhankelijk is van je gebruik.

Als het aankomt op opladen zijn er wat aandachtspuntjes. Gelukkig zijn alle Android-smartphones voorzien van een universele usb-c-oplader. Alleen ontbreekt op de betaalbare modellen vaak een snellaadfunctie of de mogelijkheid om draadloos op te laden. Je zult dus even geduld moeten hebben voordat je de accu weer vol hebt. Ben je echter iemand die ‘s nachts de smartphone in de lader op het nachtkastje hebt, dan zul je geen verschil merken. Bovendien: snelladen en draadloos laden genereren extra warmte, wat de levensduur van de accu geen goed doet.

Veel budgetsmartphones worden geleverd met een usb-c-snellader in de doos.

5G

Er is veel marketinggeld uitgegeven (door zowel providers als smartphonefabrikanten) om 5G aan de man te krijgen. Inmiddels zijn ook de meeste budgetsmartphones voorzien van een 5G-chipset. Alleen is de 5G-ervaring nog altijd behoorlijk teleurstellend. De frequentiebanden die écht het grote snelheidsverschil gaan maken, zijn nog lang niet beschikbaar voor providers. De enige frequentieband die wel al in gebruik is genomen, ligt in het verlengde van de 4G-frequenties, waardoor de 5G-ervaring in Nederland momenteel min of meer omschreven kan worden als een iets opgevoerde 4G. Nog niet echt de moeite waard dus.

Het duurt nog minstens een jaar voordat de snellere 5G-frequentiebanden achtereenvolgens worden geveild en daarna in gebruik genomen kunnen worden. Dus op het moment van schrijven is 5G simpelweg niet interessant genoeg. Heeft een budgetsmartphone op je verlanglijstje geen 5G-ondersteuning? Laat je hierdoor niet afschrikken. Ook is een 5G-abonnement nog van weinig meerwaarde.

Oud, maar niet te oud?

Als consumenten zijn we een beetje verwend geraakt. Na twee jaar vinden we vaak dat het tijd is voor een nieuw model. Vroeger ging er soms inderdaad een wereld voor je open wat betreft nieuwe functies en innovaties. Maar die tijd (met grote, elkaar snel opvolgende innovaties) is echt voorbij. Werkt je smartphone nog prima, waarom zou je dan geld besteden aan een nieuwe budgetsmartphone? Als je een oudere smartphone in een duurdere prijsklasse hebt, ga je er in veel gevallen ook niet echt op vooruit.

Is je huidige smartphone traag, probeer het toestel dan eens terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Is de accu versleten, probeer dan eerst de accu te (laten) vervangen. Ook als je op zoek bent naar een budgetsmartphone voor je kinderen volstaat een gebruikte smartphone van een paar jaar oud wellicht ook nog.

Een oudere smartphone, zoals de Galaxy S10 Plus kan nog prima even door.

Goedkope telefoon kopen - vergelijken maar!

Nu je de aandachtspunten weet, kan het grote vergelijkend warenonderzoek beginnen. Je zal merken dat de keuze enorm is en daarom helpen we je graag een handje op weg. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze up-to-date keuzehulpen, ingedeeld in prijsklasse. Hierin vind je onze favoriete telefoons terug binnen dat prijssegment:

Bekijk ook eens het complete smartphone-aanbod van Bol.com en stel hier een maximaal bedrag in (bijvoorbeeld 300 euro) om alleen toestellen te tonen die binnen jouw budget passen. Hetzelfde trucje werkt ook in het smartphone-overzicht van Kieskeurig.nl. Bij deze prijsverlijker zie je ook meteen welke webshop jouw keuze het goedkoopst aanbiedt!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000