Apple presenteert iPad Pro met M4-chip en nieuwe iPad Air

© Apple

Apple presenteert iPad Pro met M4-chip en nieuwe iPad Air

Geplaatst: 8 mei 2024 - 09:08

Wesley Akkerman

Apple heeft tijdens een online presentatie twee nieuwe iPads aangekondigd. Beide tablets zijn beschikbaar in de schermformaten 11 en 13 inch. Het gaat om nieuwe iteraties van de iPad Air en de iPad Pro. Wat kun je van deze nieuwe apparaten verwachten?

De nieuwe iPad Pro-iteraties zijn de eerste iPad-upgrades die Apple sinds oktober 2022 op de markt brengt. Beide varianten zijn de dunste tablets tot dusver: het model met een scherm van 11 inch is 5,3 millimeter dik, terwijl de 13-inch variant slechts 5,1 millimeter dik is. Beide tablets beschikken verder over hetzelfde type scherm: een Ultra Retina XDR-display met tandem-oledtechnologie. Apple heeft hiervoor twee oledpanelen op elkaar gestapeld, wat voor zowel SDR- en HDR-content een hoge piekhelderheid oplevert (respectievelijk 1000 en 1600 nits).

Apple presenteert iPad Pro met M4-chip en nieuwe iPad Air-CXO5_MALTSu0A_TGQ1VFrA

© Apple

Dit is de nieuwe iPad Pro

Je kunt het scherm uitrusten met een laag nanotextuur. Dat kost 130 euro extra en kan alleen bij de versie met 1 en 2 TB. Zo ga je reflecties op het scherm tegen, terwijl de beeldkwaliteit behouden blijft. De tablet wordt aangedreven door de nieuwe M4-processor (gebouwd op een 3-nanometerprocedé). Per opslagvariant van de iPad Pro verschilt het aantal kernen. De varianten met 1 en 2 TB hebben vier snelle en zes langzamere doch efficiënte cores, terwijl de andere opslagconfiguraties het met één snellere core minder moeten doen.

De nieuwe cpu is anderhalf keer sneller dan de M2 uit de vorige iPad Pro. Daarnaast beschikt de laatste generatie over functies als dynamic caching, mesh shading en ray tracing met hardware-acceleratie (en dat is helemaal nieuw). Daarnaast is de bekende Neural Engine (voor toepassingen op basis van kunstmatige intelligentie) goed voor 38  biljoen bewerkingen per seconde.

De iPad Pro is verder uitgerust met een usb-c-aansluiting met support voor Thunderbolt 3 en USB 4. Bovendien verschijnen er twee aparte versies: een met alleen wifi en een die zowel wifi als het mobiele netwerk ondersteunt.

Apple presenteert iPad Pro met M4-chip en nieuwe iPad Air-ZXGutjJ-SSCgj5BVGzXMNA

© Apple

Overige hardware en accessoires

De iPad Pro met de M4-chip heeft vier microfoons en twee camera’s van 12 megapixel. Voorop ondersteunt de camera FaceID, terwijl achterop een LiDAR-scanner is gemonteerd. Deze keer is er geen groothoeklens aanwezig, maar wel een zogenaamde True Tone-flitser. Die verwijdert, met wat hulp van kunstmatige intelligentie, schaduwen wanneer die in de weg zitten. Verder heeft het dunnere en lichtere Magic-toetsenbord een update gekregen: die heeft nu een rij met functietoetsen en een polssteun gemaakt van aluminium.

Dat is niet de enige belangrijke accessoire, want er is natuurlijk ook nog een nieuwe Apple Pencil. De nieuwe Apple Pencil Pro heeft een knijpsensor, en als je die indrukt, kun je de lijndikte aanpassen. Ook kun je hiermee van penseel wisselen. De penseelstreek wordt bovendien automatisch aangepast aan de hoek waarin je hem gebruikt. Dat meet de Pencil Pro dankzij de ingebouwde gyroscoop. Verder werkt dit model net als de oude variant. Dat betekent dat de stylus druk- en tiltgevoelig is en eveneens over de Hover-functionaliteit beschikt.

Apple presenteert iPad Pro met M4-chip en nieuwe iPad Air-cxdsdYAJST2uLvShw8EFyQ

© Apple

iPad Pro kopen?

De nieuwe iPad Pro is in diverse configuraties beschikbaar. Je kunt hem uitrusten met 256 GB, 512 GB, 1 TB of 2 TB aan opslagruimte. Qua kleuren heb je keuze uit zilver en donkergrijs. De goedkoopste variant met het kleinere 11-inch scherm en alleen wifi kost je 1219 euro, terwijl het model met 5G-connectiviteit minimaal 1469 euro kost. Voor het grote model betaal je minimaal 1569 of 1819 euro.

Dan hebben we nog de twee belangrijkste accessoires: de Pencil Pro kost 149 euro, terwijl het Magic Keyboard 349 of 399 euro kost. Dat is uiteraard afhankelijk van de maat die je kiest.

Apple presenteert iPad Pro met M4-chip en nieuwe iPad Air-FgZCSRzSQ6eSmQu4kyNpwg

© Apple

En hoe zit het met de nieuwe iPad Air?

Voor wie het ook een onsje minder mag, brengt Apple de vernieuwde iPad Air uit. Voor het eerst is de Air ook met twee schermformaten beschikbaar, namelijk 11 en 13 inch. De lcd-schermen worden Liquid Retina-displays genoemd en beschikken over een anti­reflectiecoating, True Tone-technologie, een hoge helderheid en een P3-kleurenweergave. De frontcamera zit deze keer in de lange zijde van de tablet, en daar zit een gedachte achter. Als mensen videobellen (via Facetime), zetten ze hun tablet over het algemeen horizontaal neer. Dan is die positie natuurlijk wel zo logisch.

De nieuwe iPad Air-modellen beschikken verder niet over Face ID, maar wel over een vingerafdrukscanner in de aan-uitknop. Dat is precies zoals dat bij de voorgaande modellen het geval was. De tablets hebben daarnaast horizontaal geplaatste stereospeakers met ruimtelijke audio. Het 13-inch model heeft een betere geluidskwaliteit met twee keer zo veel bas, aldus Apple. Waarschijnlijk omdat de grootte van de tablet meer ruimte voor een dergelijke functie biedt; daardoor is er iets meer klankruimte. Dat zijn echter zaken die je echt zelf in de praktijk moet ervaren.

Apple presenteert iPad Pro met M4-chip en nieuwe iPad Air-L1ypEY0XTjSA9i6Nnzx3lA

© Apple

Twee tot drie keer sneller

Onder de motorkap zit een M2-processor, die beschikt over acht kernen. Daarmee zou de nieuwe iPad Air ten opzichte van zijn voorganger (met M1-processor) tot twee keer sneller moeten zijn. Mocht je nog een Air hebben met een A13 Bionic-cpu, dan mag je de prestatieboost zelfs verdrievoudigen.

Dankzij de toevoeging van de M2-processor is de nieuwe iPad Air ook een capabele partner als het gaat om kunstmatige intelligentie, wat vooral handig kan zijn als je lokaal foto’s wilt bewerken. En anders ben je aangewezen op opties in de cloud, zoals Copilot.

De nieuwe iPad Air heeft een usb-c-poort en ondersteunt daarnaast standaard wifi. Maar je kunt uiteraard ook voor de versie met 5G én wifi gaan. De nieuwe Apple Pencil Pro werkt trouwens eveneens met dit apparaat, maar de Pencil van de eerste generatie staat ook tot je beschikking.

Je koopt de tablet in de kleuren blauw, paars, sterrenlicht en spacegrijs, met een opslagcapaciteit van 128 GB, 256 GB, 512 GB of 1 TB. Daar betaal je minimaal 719 of 889 euro voor; de 13-inch variant kost 969 tot 1139 euro. De iPad Air is vanaf 15 mei officieel verkrijgbaar.

En voor wie het aankondigingsevent zelf wil terugkijken: check de video hieronder.

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten