Aan de slag met Microsoft Copilot op Android en iOS
Geplaatst: 24 januari 2024 - 18:26
Wesley Akkerman
Waarschijnlijk heb je al eens gehoord over Microsoft Copilot. Niet alleen omdat deze tool eerder bekendstond als Microsoft Bing, maar ook omdat het Amerikaanse bedrijf de software flink vooruit duwt. Copilot is nu beschikbaar voor Android en iOS, maar wat kun je ermee doen?
Eind 2023 bracht Microsoft nog even snel de Microsoft Copilot-applicatie uit. De app, die voorheen bekendstond als Bing Chat, is daardoor nu voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken op zowel Android als iOS. Mocht je al eens kennisgemaakt hebben met het stuk gereedschap, dat werkt op basis van kunstmatige intelligentie, dan weet je wat je van de app kunt verwachten. Je treft dezelfde ervaring ook aan binnen de Microsoft Edge-browser en de Bing-zoekmachine. De AI-tool kan teksten schrijven en afbeeldingen genereren, en helpen bij een groot aantal taken.
Dat Microsoft een zelfstandige app lanceert voor Android en iOS is niet zo verrassend. Door de dienst binnen een app te verpakken, kan de softwaregigant een geoptimaliseerde ervaring aanbieden. Je opent de app en voert gewoon je opdracht in; terwijl je voorheen eerst een browser of zoekmachine moest raadplegen. Bovendien is het zo dat meer mensen hierdoor met Microsoft Copilot in aanraking kunnen komen. Binnen de Edge-browser zit de tool verstopt achter een knopje en als je dat niet weet, dan gebruik je hem niet.
Beginnen met Microsoft Copilot
Om te kunnen beginnen met Microsoft Copilot dien je de app te downloaden. Je treft hem aan binnen Google Play en de App Store, en kunt hem daar gratis binnenhalen. Na het downloaden is het de bedoeling dat je akkoord gaat met de voorwaarden, en je voorkeur met betrekking tot het delen van locatiegegevens invult. Om alles uit de dienst te halen, is het handig dat je in het scherm daarna aangeeft dat je GPT-4 wilt gebruiken. Dat is op moment van schrijven de meest recente versie van ChatGPT (waar Copilot op gebaseerd is). Daarna kun je de app gebruiken zoals je wilt.
Je kunt op drie manieren prompts (opdrachten of taken) invoeren:
🎤 Via de microfoon: Dan moet je daar nog wel toestemming voor geven. Dat kan zodra je op het icoontje van de microfoon tikt.
⌨ Via het toetsenbord: Dan tikje rechts onderin gewoon op het toestenbordicoontje.
🤳 Via de camera: Naast het icoon voor het toetsenbord zie je een camera staan. Als je daarop tikt, kun je foto’s uploaden naar Microsoft Copilot.
Dit kun je met Microsoft Copilot
In de basis is Microsoft Copilot net als alle andere chatbots. Je kunt het programma dus vragen wat je wilt. Zodra je tegen een grens aanloopt, zal de chatbot dat vertellen en dat gebeurt er dus verder niets. De AI-tool kun je inzetten voor een breed scala aan dingen. Denk dan aan het opstellen van een zakelijk e-mailbericht, het uitleggen van een complex onderwerp of iets vertalen van of naar een andere taal. Een groot voordeel van Copilot is dat je recente webresultaten mee kunt nemen in de antwoorden, zonder dat dit geld kost. Bij ChatGPT moet je daarvoor een abonnement afsluiten.
Er zit ook een een afbeeldingengenerator in Microsoft Copilot. Daarvoor maakt Microsoft gebruik van de DALL-E-generator, die uit dezelfde stal komt als ChatGPT. Je kunt dan aan Copilot uitleggen wat voor afbeelding je graag wilt maken en hem op basis van tekst verder aansturen. Houd er rekening mee dat dit soort generators gebruikmaken van de kunstwerken, foto’s en afbeeldingen van mensen die daar hard aan gewerkt hebben. Je maakt dus eigenlijk niet iets unieks, maar leunt op de kwaliteit van kunstenaars en fotografen van wie het werk (onbedoeld) in de dataset terechtkwam.
Lees ook: De ChatGPT-app uitgepluisd: dit kun je ermee
Via de drie puntjes rechts bovenin is het mogelijk de toon van Microsoft Copilot aan te passen. Je kunt gaan voor een creatieve kijk op dingen, maar ook voor een zeer serieuze variant. Of je gaat voor gebalanceerd en dan krijg je het beste van beide werelden.
Het kan overigens zo zijn dat Copilot er relatief lang over doet voordat het een antwoord genereert. Maar dat komt door GPT-4 en het feit dat deze chatbot met meer data werkt, én gedetailleerder kan zijn in de repliek. Mocht je verder nog niet bekend zijn met dit soort bots, dan is Copilot de meest toegankelijke optie van dit moment.
Smartphones waar je iets aan hebt
Populair én minder dan 600 euro
Powered by
Wel een computer, nog geen Windows-licentie?
(voor als Copilot straks in het besturingssysteem is geïntegreerd)