Apple patenteert Android-ontgrendeling

© CIDimport

Apple patenteert Android-ontgrendeling

Geplaatst: 11 oktober 2012 - 10:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

Om de trucs te blokkeren van de concurrentie om het patent van Apple op ontgrendeling te omzeilen, heeft de iPhone-fabrikant het octrooi op het ontgrendelen via de touchscreen nog breder getrokken.

Apple heeft een breed omschreven patent gekregen op het ontgrendelen van smartphones via het touchscreen. Een eerdere versie van het patent op 'slide-to-unlock' omschreef een vooropgezet pad dat de vinger moest volgen om te ontgrendelen, zoals op de iPhone het geval is. Het bijgewerkte octrooi gaat een stap verder. Nu is het hele concept van het aanraken van een icoon en deze te bewegen om het toestel te ontgrendelen gepatenteerd, zo meldt The Verge.

Vaagheid geeft vrijheid

De vorige versie van het octrooi omschreef het idee van een ontgrendelbeweging in precieze bewoordingen. Daarmee omvatte het patent niet de ontgrendeling van Android 3.0 en hoger dat met een icoon werkt dat uit een cirkel getrokken moet worden. Deze nieuwe versie is hier niet zo precies meer in. Dit geeft Apple de vrijheid om in principe het hele concept 'slide-to-unlock' te patenteren.

Google heeft zelf ook een patent op ontgrendelen. Ook deze omschrijving is vaag gehouden en het octrooi gaat over het ontgrendelen van een apparaat door gebruikersinput te ontvangen. Met dit patent lijkt Google de strijd aan te binden met Apple die Android-fabrikanten voor het gerecht sleept met zijn slide-to-unlock-patent.

Concurrentie dwarszitten

Het is niet ongebruikelijk dat een patent gaandeweg wordt bijgewerkt met nieuwe versies bij patentbureau USPTO. Het gebeurt zelfs dat basale octrooien jaren sluimeren om met een nieuw toevoeging opeens komen bovendrijven. Daarmee worden ze een krachtig wapen in een patentstrijd omdat ze met terugwerkende kracht kunnen worden ingezet tegen bedrijven die jarenlang het patent hebben geschonden.

The Verge wijst erop dat Apple door het octrooi steeds bij te werken de concurrentie blijft dwarszitten als ze een ontgrendelingsmethode verzinnen om een patentconflict te voorkomen. Volgens de technologiesite heeft de iPhone-producent in juni een nieuwe wijziging ingediend bij de USPTO, waardoor het patent nog verder verfijnd zal worden.

US8286103B2

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000