Apple ontsnapt aan patentboete van 625 miljoen

© CIDimport

Apple ontsnapt aan patentboete van 625 miljoen

Smartphone & tablet

Geplaatst: 5 april 2011 - 08:25

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Redactie

Apple is toch vrijgesproken van patentschending met Spotlight, Time Machine en Cover Flow. De recordboete van 625 miljoen dollar is van de baan, maar de patenten van de patenttrol niet.

Het hoger beroep van Apple is dus succesvol, voor het bedrijf zelf. De Amerikaanse rechter bevestigt namelijk wel de validiteit van de drie breed geformuleerde patenten op interface-technieken. Dat omvat onder meer chronologische driedimensionale weergave van data (vergelijkbaar met Time Machine) en zoektechnologie (vergelijkbaar met Spotlight). Alleen schendt Apple die patenten toch niet.

Al in 1999 bedacht

Volgens de rechter was de boete van 625 miljoen dollar ook veel te hoog. Als Apple die patenten inderdaad had geschonden. De Mac- en iPhone-maker is in oktober vorig jaar schuldig bevonden door een Amerikaanse jury. Enkele interface-technieken van Apple’s producten werden toen wel gezien als inbreukmakend op patenten van het bedrijf Mirror Worlds.

Dat bedrijf is opgezet door ict-professor David Gelernter, die ooit doelwit was van de Unabomber. Mirror Worlds heeft Apple in 2008 voor de rechter gesleept om patentschending. Het is niet bekend of de aanklager nu in beroep gaat, of dat het bijvoorbeeld andere doelwitten zoekt. De patenten in kwestie, al in 1999 toegekend, zijn immers niet onderuit gehaald en zijn breed toepasbaar.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000