'Apple gaat Nokia en RIM achterna'

© CIDimport

'Apple gaat Nokia en RIM achterna'

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 september 2012 - 12:37

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

Apple moet binnen twee jaar met een nieuw smartphoneplatform komen anders komt de succesvolle producent in eenzelfde positie als RIM en Nokia, met een verouderd platform dat niet meer mee kan.

Volgens marktonderzoeker Ovum wordt de iPhone 5 de meest succesvolle smartphone die Apple op de markt heeft gezet, maar kan het ook het laatste succes zijn als Apple niet binnen twee jaar zorgt voor een totaal vernieuwd platform en gebruikerservaring. Als Apple niet op tijd start met de overgangsperiode, zal het grote aantallen klanten gaan verliezen.

Dat lot heeft Nokia en RIM immers ook getroffen, doordat zij uiteindelijk te lang zijn doorgegaan met succesvolle platforms en te laat hebben ingezien dat het einde daarvan naderde. Ovum: “De vraag voor Apple is: zal Tim Cook dapper genoeg zijn om de iPhone-melkkoe dood te verklaren voordat het te laat is voor een succesvolle verandering?"

Apple verliest aantrekkingskracht

“Zonder de doorgaande innovatie die we gewend zijn van Apple loopt het bedrijf het risico dat het de aantrekkingskracht op klanten verlies", zegt analist Adam Leach van Ovum. “De iPhone vormde in 2007 de smartphonecategorie om, maar kan in de toekomst niet meer teren op het vroegere succes, of vertrouwen op de rechter bij het afhouden van de concurrentie."

Ovum zegt dat het tegenwoordig meer vergt van bedrijven om succesvol te blijven dan eens in de zoveel tijd een nieuwe versie of updates van een bestaand product uit te brengen, zeker als dat product is bedoeld om diep in te grijpen op het digitale leven van de consument. “Het is daardoor onontkoombaar voor dergelijke bedrijven dat zij buiten hun traditionele expertise treden. Hardwarebedrijven moeten meer kennis opdoen van software en services en dat geldt ook andersom. Anders laten zij de deur openstaan voor de concurrentie."

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000