Review: BlackBerry KEYone

Smartphone & tablet

Geplaatst: 15 september 2017 - 11:17

U hebt inmiddels al vaak gelezen dat het over en uit is voor BlackBerry, en toch blijven er maar nieuwe BlackBerry’s uitkomen. Hoe zit dat nu precies? Het klopt dat BlackBerry zelf inmiddels geen telefoons meer maakt. Alcatel-producent TCL is daarentegen nu verantwoordelijk voor nieuwe toestellen die de BlackBerry-naam mogen dragen.

De KEYone – een Android-smartphone met fysiek toetsenbord – is daar het meest recente voorbeeld van. Puur gekeken naar de specificaties valt op dat de KEYone een relatief dure telefoon is. Zo draait hij op de Snapdragon 625-processor die we ook kennen van de Moto G5 Plus, een middenmoter die ruim de helft minder kost. Spaart u nog even door, dan komen de echte toptoestellen van het moment al in zicht. Maar ja, die hebben allemaal geen fysiek keyboard en de KEYone heeft dat wel. Of dat voor u de extra hoge vraagprijs rechtvaardigt, hangt af van waar u een smartphone het meeste voor gebruikt.

Sneller typen?

De KEYone is namelijk een pure productiviteitstelefoon, een werkpaard voor de zakelijke gebruikers die veel onderweg zijn en constant mailtjes en appjes over en weer schieten. Het toestel is daarvoor uitgerust met de handige BlackBerry Hub-app, waar e-mails en berichten van sociale media in worden ondergebracht. En uiteraard met dat toetsenbord, dat voor veel kopers de voornaamste reden zal zijn om deze telefoon te overwegen. Inmiddels zijn we zó gewend geraakt aan typen op een touchscreen dat het typen op een fysiek keyboard niet per se veel sneller gaat. Dat neemt niet weg dat het toetsenbord goed ontworpen is en lekker wegtikt. Vooral het opstellen van de wat langere mailtjes werkt op deze manier toch wat fijner, u kunt op deze manier immers twee handen tegelijk gebruiken. Maar het toetsenbord heeft ook nog wat andere verborgen trucjes in petto. Door over de toetsen te swipen, scrolt u door sites zonder dat uw hand verder het halve scherm blokkeert. Apps zijn daarnaast te openen door ze aan sneltoetsen te koppelen. Houd bijvoorbeeld A ingedrukt om uw agenda op te roepen of C om de camera te starten. De vingerafdrukscanner zit overigens in de spatiebalk verwerkt. Het is even wennen, maar na een tijdje gaat u al bij al zeer efficiënt te werk.

Lange adem

BlackBerry ontwierp ooit zijn eigen besturingssysteem, maar dat is nooit echt van de grond gekomen. Recente toestellen draaien dan ook ‘gewoon’ op Android. Het merk heeft beveiliging hoog in het vaandel staan en belooft dan ook maandelijkse security-updates uit te brengen. Hoe lang men dat gaat volhouden is nog even afwachten, maar uit de doos draait de KEYone al op Android 7.1.1 met de meest recente security-patch van Google. Een goed teken dus. Tot slot blinkt de telefoon ook uit op het gebied van accuduur. De KEYone hoeft maar eens in de twee à drie dagen aan de lader. In de standby-stand wordt zo goed als geen energie verbruikt, waardoor we het bij minder intensief gebruik zelfs nog wat langer kunnen rekken.

Conclusie 

De meerprijs waard voor wie veel op zijn smartphone werkt.

Pluspunten
Veelzijdig toetsenbord, lange accuduur.
Minpunten
Hoge prijs voor middelmatige specificaties, geen dualsim.

Adviesprijs: € 599,–

Voor meer informatie: www.blackberrymobile.com/

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000