Amazon ontwijkt Apple’s ‘belasting’ met eigen online muziekwinkel

© PXimport

Amazon ontwijkt Apple’s ‘belasting’ met eigen online muziekwinkel

Smartphone & tablet

Geplaatst: 19 januari 2013 - 15:05

Aangepast: 16 november 2022 - 10:08

Wouter Hoeffnagel

Amazon gaat de strijd aan met Apple’s iTunes Store. Een nieuwe muziekwinkel van Amazon is via een webbrowser beschikbaar voor iPhone- en iPad-gebruikers en biedt hen de mogelijkheid rechtstreeks bij Amazon muziek aan te schaffen. Amazon hoeft hierdoor geen 30 procent van zijn inkomsten af te staan aan Apple.

De online MP3-winkel is beschikbaar door met een webbrowser naar amazon.com/mp3 te surfen. Gebruikers kunnen in de winkel het muziekaanbod van Amazon bekijken en muziek aanschaffen. De muziekbestanden worden opgeslagen in Amazon’s clouddienst en kunnen vanuit deze dienst naar je iPhone of iPad worden gedownload.

Geen opbrengsten voor Apple

Apple eist dat ontwikkelaars 30 procent van de opbrengst die via in-app aankopen wordt gegenereerd afstaan aan het bedrijf. Dit betekent dat als Amazon zijn MP3-winkel als native app lanceert het bedrijf 30 procent van zijn inkomsten uit de verkoop van muziek via de app moet afstaan aan Apple. Door de muziek via een webgebaseerde winkel aan te bieden voorkomt Amazon dit en steekt het bedrijf de volledige opbrengst van de muziek in eigen zak. Het ligt dan ook voor de hand dat Apple niet gelukkig is met de stap van Amazon.

© PXimport

Amazon’s MP3-winkel is gebouwd in HTML5 en hierdoor beschikbaar op alle mobiele apparaten. iPhone- en iPad-gebruikers kunnen via een webbrowsers als Safari of Google’s Chrome de online muziekwinkel bezoeken. De winkel maakt gebruik van de Amazon Cloud Player-app voor het downloaden van muziek. Het downloaden van een aankoop zonder dat deze app is geïnstalleerd leidt tot een foutmelding.

Concurrentie met iTunes

Door de lancering van de webgebaseerde muziekwinkel gaat Amazon de concurrentie aan met Apple’s muziekwinkel iTunes. Amazon is in Nederland niet actief. Het bedrijf verkoop in het buitenland muziek doorgaans voor een lager bedrag dan de iTunes Store.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000