Adobe zegt dat Flash op de iPhone en iPad geen prioriteit is. Ondanks dat heeft het bedrijf wel de broncode van Flash gratis aangeboden aan Apple. Maar Apple bedankte.

Adobe zou graag Flash naar de iPhone en iPad brengen, maar het marktaandeel van Apple op de mobiele markt is relatief klein. "Er zijn 2 miljard mobiele telefoons in deze wereld en ik geloof dat er 70 miljoen iPhones zijn. Dat is gewoon een gigantisch klein marktaandeel", zegt Serge Jespers, platform evangelist van Adobe tegen Webwereld.

Flash draait al op ongeveer 1 miljard toestellen, benadrukt Adobe. Dat betreft dan de uitgeklede variant Flash Lite. Wel zegt Jespers dat Adobe de broncode van Flash gratis heeft aangeboden aan Apple. De iPhone-fabrikant heeft dat aanbod afgeslagen. De in februari door Adobe gevraagde ontwikkelhulp voor het optimaliseren van Flash voor de iPhone is er dus nooit gekomen.

Nieuwe mobiele Flash

Op het Mobile World Congres (van 15 tot 18 februari) laat Adobe de nieuwe versie van Flash voor mobiele telefoons zien. Flash 10.1 staat al meer dan een jaar op de planning. Ook tijdens het aankomende congres komt het niet definitief beschikbaar, maar de release ligt wel in de nabije toekomst, verzekert Adobe. "Ik ga er vanuit dat het binnen nu en enkele weken beschikbaar zal zijn voor het grote publiek", zegt Jespers.

Flash Player 10.1 is vooral sneller en minder belastend voor de batterijen van smartphones, die vaak al niet zo lang meegaan. Die belasting is een van de redenen dat Flash nog steeds niet op de iPhone, en ook niet op de iPad draait. Onlangs haalde Mozilla plots Flash uit de definitieve versie van zijn mobiele Firefox-browser. De reden hiervoor is dat de plugin niet aan de eisen van de browserbouwer voldoet.

Met Flash 10.1, de nieuwe mobiele versie, werkt 70 procent van de online Flash-applicaties ook op mobiele telefoons. Voorheen was dit lager. Jespers hoopt dat met versie 10.1 van Flash de problemen van Mozilla ook uit de weg zijn.

Html 5 videotag

Ook over de html 5 videotag maakt hij zich weinig zorgen. Volgens hem doet html 5 denken aan de oude tijden dat er nog voor elke site een aparte speler en codec moest worden gedownload. Dat videosites YouTube en Vimeo het mogelijk hebben gemaakt om video te kijken via html 5 is niet bedreigend voor Flash.

Jespers wijst erop dat de videotag niet in alle browsers wordt ondersteund, dat daarnaast Mozilla (Firefox), Apple (Safari) en Google (Chrome) het niet eens zijn over de te gebruiken codec. Mozilla gebruikt Ogg Theora, terwijl Apple en Google voor h.264 kiezen. Daarnaast staat de grootste speler op de browsermarkt, Microsoft, die voor zijn Internet Explorer (IE) helemaal niet van plan is html 5 te gaan ondersteunen.

Air-applicaties

Het grote publiek blijft wat de evangelist van Adobe betreft gewoon bij Flash. Ook producenten van video's zouden liever voor Flash kiezen omdat "iedereen het dan kan bekijken". Dat in tegenstelling tot een keuze voor de html 5 videotag, waarbij het 'kijkerspubliek' gefragmenteerd is.

Naast Flash gaat Adobe zich in de toekomst op het mobiele vlak toeleggen op Air-applicaties (Adobe Integrated Runtime). Deze manier om web-applicaties 'native', dus als applicatie op de mobiele telefoon te draaien, krijgt van de softwaremaker evenveel aandacht als de ontwikkeling van Flash voor mobiele toestellen.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000