Actieknoppen, je handige helpers in iOS

Wanneer je een webpagina die je op je iPad aan het lezen bent met je Facebookvrienden gedeeld hebt of via iMessage een iPhone-snapshot verstuurd hebt, heb je waarschijnlijk eerst op dat kleine vierkante knopje met het omhoog wijzende pijltje gedrukt.

Dat is de Actieknop. Deze knop is handig wanneer op je iPhone of iPad iets wilt delen, printen of opslaan - dat kan bijvoorbeeld een foto zijn, een notitie, een PDF of een leuk artikel, wat je maar wilt. Lees ook: Switchen tussen je iPhone, iPad en Mac met Handoff.

Beter nog, je kunt ook kiezen welke deel- en actieknoppen je vooraan in het middel weer wilt laten geven. Geen interesse in, laten we zeggen, Reading List (Apple's saaie antwoord op Instapaper)? Je kunt de Add to Reading List-knop eenvoudig uit het zicht in het Actie-paneel stoppen. Deel je liever webpagina's op Tumblr dan op Facebook? Geen probleem.

Wou je dat er een eenvoudigere manier was om documenten te faxen (ja, sommige mensen faxen nog steeds liever) met een app van derden? Je zou hiervoor een Actieknop kunnen toevoegen. Lees verder voor vier dingen die je moet weten over de Actieknop, te beginnen met...

1. Je kunt je Actieknoppen herschikken

© PXimport

Versleep gewoon het handvat om de volgorde van de Actieknoppen aan te passen.

Standaard (en afhankelijk van de app die je op dat moment aan het gebruiken bent), geeft je iPhone of iPad tussen de acht en tien knoppen weer wanneer je op de voornaamste Actieknop drukt.

Druk je bijvoorbeeld in Safari op Actie, dan krijg je in de bovenste rij knoppen voor Message, Mail, Twitter en Facebook te zien, met daaronder Add Bookmark, Add to Reading List, Add to Home Screen, Copy en Print.

Mensen die al geruime tijd een iPhone of iPad gebruiken nemen misschien aan dat de volgorde van die knoppen vaststaat - en tot voor kort was dat ook zo.

Scrol een beetje omlaag in één van de rijen en je zult een extra knop zien staan: More. Druk erop en er verschijnt in nieuw venster een lijst met alle Actieknoppen.

Rechts van elke knop staat een handvat (de knop met twee korte horizontale lijnen). Houd deze ingedrukt en sleep het item omhoog of omlaag om de volgorde van de knoppen te veranderen - perfect om bijvoorbeeld Add to Reading List helemaal achterin de rij te zetten.

2. Je kunt Actieknoppen aan- of uitzetten

© PXimport

Het is eenvoudig om één van je Actieknoppen te verwijderen: Zet gewoon de schakelaar om.

Zou je graag willen dat een bepaalde actieknop voor altijd zou verdwijnen? Dat kan. Druk op More en zoek naar Actieknoppen die een schakelaar naast zich hebben.

Als je de schakelaar om zet, zal die knop uit het Actiemenu verdwijnen. Of zet de schakelaar om voor een knop die je nog niet ontdekt hebt - ik heb dit onlangs gedaan met Save to Dropbox in de Photos app. (Daarover straks meer.)

Helaas hebben niet alle Actieknoppen een schakelaar. De Add to Reading List knop kan je bijvoorbeeld niet uitzetten. Het beste wat je kunt doen (als je geen fan bent van Reading List) is deze achteraan in de rij wegstoppen.

3. Hoe meer apps je hebt, hoe meer Actieknoppen je zult zien

© PXimport

Hoe meer apps je op je iPhone of iPad installeert, hoe meer Actieknoppen er beschikbaar zullen zijn - en ja, je kunt ze herschikken en aan- of uitzetten.

Als je een gloednieuwe iPad of iPhone hebt, krijg je als je op de Actie-knop drukt acht tot tien actieknoppen te zien - niet slecht, maar ook niet veel keus.

Maar zodra je apps begint te installeren, zullen er meer knoppen in het Actievenster verschijnen. Veel van je favoriete apps hebben hun eigen Actieknoppen.

Op mijn iPhone bijvoorbeeld, heb ik Actieknoppen voor de Pinterest app, evenals Google+, Pushbullet (een handige app die push berichten, foto's en notificaties verstuurt naar andere apparaten die verbonden zijn met Pushbullet), Instapaper (naar mijn mening de beste iOS leeslijst app), Pocket (een goede concurrent van Instapaper), Evernote, Flipboard en meer.

En ja - je kunt deze extra knoppen aan- of uitzetten en naar wens herschikken.

4. Je beschikbare Actieknoppen zullen veranderen afhankelijk van de app die je gebruikt

© PXimport

Sommige iOS-Actieknoppen zijn contextgevoelig. De Dropbox-knop verschijnt bijvoorbeeld in je Photos-app, maar niet in Safari.

Zoals ik eerder al zei, krijg je wanneer in de ene app je op de Actieknop drukt andere knoppen te zien dan wanneer je er in de andere app op drukt.

In Safari bijvoorbeeld, krijg je Actieknoppen om een artikel aan de iOS Reading List toe te voegen of een webpagina aan je thuisscherm toe te voegen. Maar in Foto's verdwijnen de Reading List en thuisscherm knoppen. In plaats daarvan staan er onder andere een Slideshow knop en een Use as wallpaper-knop.

Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar deze context specifieke Actieknoppen worden interessanter wanneer je apps van derden gebruikt.

Dropbox-gebruikers zullen bijvoorbeeld geen Dropbox-knop zien wanneer ze in Safari op de Actieknop drukken. Maar als je in Foto's op de Actieknop drukt, krijg je in de tweede rij met knoppen een Save to Dropbox knop te zien - maar pas nadat je op More gedrukt hebt en de Dropbox-schakelaar hebt omgezet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten