6 Soorten klassieke computerreclame

Reclames van nu komen ons dan misschien de neusgaten uit, oude reclames kunnen soms verrassend lachwekkend of absurd zijn. Daarom vandaag een compilatie van de meest opvallende IT reclames.

Zoals bijvoorbeeld een 'goede' B-horrorfilm, kunnen foute reclames de lachspieren soms behoorlijk kietelen. Zeker als ze lekker gedateerd zijn of in de huidige tijden totaal onvoorstelbaar. Hier volgen 6 pagina's opvallende klassieke reclames, ingedeeld op categorie. En voor wie dan nog zin heeft, volgt wat bonusmateriaal.

Sexy

Het inzetten van prettig ogende vrouwmensen werd ook vroeger niet geschuwd. Wellicht ter compensatie van het stoffige en saaie imago dat computers ooit hadden.

Prijzig

Het is nu haast onvoorstelbaar dat een computersysteem met een 10 Megabyte Hard Disk, een 8-Bit processortje en een 12" beeldscherm voor $6000,- over de toonbank ging. En dan laten we inflatie en dergelijke buiten beschouwing. Toch fijn dat de ontwikkelingen vrij snel gegaan zijn en de prijzen evenredig zijn gedaald!

Functionaliteit & efficientie

In den beginne lag de nadruk uiteraard op de ongekende mogelijkheden die computers zouden hebben, op nieuwe functionaliteit en natuurlijk op efficiëntie. Niet in de laatste plaats omdat alleen de zakelijke markt destijds überhaupt een computer kon betalen.

'Portable'

In een tijd waarin zo langzamerhand iedereen een computer als telefoon lijkt te gaan gebruiken, is het prettig terugblikken naar tijden waarin een kast ter grootte van een flinke vriezer 'mobiel' werd genoemd. Vanuit die context kijkt de pijp rokende man wellicht niet met bewondering, maar meer met afschuw naar de man die de lift in stapt met zijn kattenbak-gelijkende portable computer.

Sci-fi

Computers en Sci-Fi hebben altijd al een sterke band gehad. Blijkbaar hadden reclamemakers vroeger ook al door dat een interesse voor de final frontier goed samen gaat met een interesse voor de vele mogelijkheden die het nieuwe fenomeen computers kon bieden. Verder kun je nooit 'verdwaald' zijn, wanneer je nog met de buitenwereld kunt chatten natuurlijk.

Celebs

Waar geld zit, kunnen ook beroemdheden ingezet worden om producten aan te prijzen natuurlijk. Een paar voorbeelden vind je hieronder.

Bonusfilmpjes

Plaatjes zijn leuk, maar mocht je nog tijd te doden hebben vóór je (nieuwjaars)borrel, bekijk dan deze filmpjes die John Cleese maakte voor Compaq even. Die zijn namelijk op zijn minst gematigd hilarisch. Ook konden we het niet laten om de allerslechtste reclame die Apple ooit gemaakt heeft nog even in te sluiten. En als je ze nog niet kent zijn de Muppets die IBM een handje helpen met de sales natuurlijk sowieso verplichte kost.

[youtube]RlmzwZXa-Ww[/youtube]

[youtube]FGj56PLYUSI[/youtube]

[youtube]WQAxr3eAte0[/youtube]

[youtube]YrKitBhI5T4[/youtube]

[youtube]CMeE6lc7KG4[/youtube]

[youtube]kdAPCVFzZjw[/youtube]

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000