4 apps om snel een nieuwe taal te leren

© PXimport

4 apps om snel een nieuwe taal te leren

Geplaatst: 28 januari 2016 - 05:36

Aangepast: 14 december 2022 - 12:12

Redactie ID.nl

Het leren van een nieuwe taal is iets dat veel mensen blijft fascineren, zeker nu de wereld eigenlijk steeds kleiner wordt. Je kunt er dan voor kiezen om jezelf bij een van de aanbieders van thuiscursussen in te schrijven voor een cursus, maar je kunt ook een van de vele taalapps downloaden.

Het gebruiken van een taal-app brengt heel wat voordelen met zich mee. Om te beginnen kosten de meeste taalapps niks. Sterker nog, heel wat van deze apps zijn gratis te krijgen, of in ieder geval gratis uit te proberen. Daarnaast hoef je bij het gebruiken van een taalapp geen dikke boeken mee te torsen. Je zet het appje aan op iPad of iPhone en je kunt aan de slag. Ook maken deze apps het door middel van allerlei handige opties het je zo makkelijk mogelijk om je taal naar keuze te leren. Zo hebben de meeste apps wel iets in de stijl van een 'Woord van de dag', waarmee je elke dag je woordenschat in ieder geval een klein beetje uitbreidt.

Lees ook: Hour of Code: Hoe leer je programmeren?

Er zijn echter ook wel wat nadelen aan het leren van een nieuwe taal door middel van een appje. Niet alle apps zitten technisch even goed in elkaar, om maar wat te noemen. Het grootste probleem is echter het feit dat je met deze apps niet echt een stok achter de deur hebt. Er is geen leraar die controleert wat je doet en je bijstuurt en motiveert om door te gaan. Het enige dat de apps kunnen doen om je interesse vast te houden, is af en toe een notificatie sturen dat het toch wel weer eens hoog tijd wordt om verder te gaan met je studie. Je moet dan ook vanuit jezelf een grote motivatie hebben om het leren van een nieuwe taal tot een succes te maken. Denk je dat dit wel goed zit? Dan hebben we hier een aantal appjes waarmee je een flink eind op weg wordt geholpen.

Intertaal

© PXimport

Intertaal, een serieuze taalcursus waar je snel resultaat mee behaalt.Het Nederlandse bedrijf Intertaal BV biedt allerhande taalcursussen aan. Hier horen uiteraard ook apps bij, waarmee je volgens het bedrijf in rap tempo een vreemde taal kunt leren. Het bedrijf maakt meerdere apps, genaamd 'Elke dag ...' waarbij op de puntjes de taal genoemd staat die je ermee kunt leren. Van de apps bestaan Lite-versies die weinig inhoud hebben, maar die wel een kleine indruk geven van wat er allemaal mogelijk is. De eigenlijke gedachte achter deze app is dat je gewoon de betaalde versie aanschaft. Je hebt hierbij dan nog de keuze om in een keer de hele cursus te kopen voor € 22,99 op iOS of € 17,94 op Android, of los een van de twaalf modules die uit ongeveer 25 lessen bestaan. Dat maakt in totaal 330 lessen, waarmee je volgens Intertaal een goede basiskennis van de taal die je gekozen hebt. Je hebt daarbij de keuze uit Spaans, Italiaans en Frans. De apps zijn er voor iOS en Android.

De lessen die je met deze app krijgt, bestaan uit verschillende onderdelen, die je in tien minuten per dag op weg helpen. Je zou met deze apps zodoende ongeveer binnen een jaar je nieuwe taal onder de knie moeten krijgen. Het feit dat deze app verschillende soorten lessen heeft, houdt het allemaal wel lekker gevarieerd. In plaats van dat je droog woordjes in je kop zit te stampen, mag je met deze app ook allerhande andere oefeningen doen. Het is deze variatie die je helpt gemotiveerd te blijven. Bijna 23 euro voor een app lijkt veel geld, maar als je nagaat hoe grondig je met Intertaal een nieuwe taal leert, valt dat eigenlijk best mee. Je weet bij Intertaal in ieder geval zeker dat je met een bedrijf te maken hebt dat veel ervaring heeft met het opbouwen van taalcursussen.

Wordtrainer

© PXimport

Woorden stampen met Wordtrainer.Waar de app van Intertaal duidelijk is gemaakt door mensen die wel wat afweten van het maken van zowel taalcursussen als apps, heb je bij deze app toch meer het idee dat er iemand achter zit die dit als hobby doet. Op zich is daar niks mis mee, en als je ervoor zorgt dat je niet te hoge verwachtingen hebt, zul je deze app waarschijnlijk zeker kunnen waarderen. Wel een waarschuwing van tevoren: Wordtrainer prijst zichzelf namelijk aan met: "Wil je graag een nieuwe taal leren zonder saaie grammatica lessen?" Met andere woorden, dit is echt een app waarmee je woordjes stampt, maar waarmee je straks geen goed lopende zinnen in je nieuwe taal kunt maken. Geeft natuurlijk niet als je de app alleen gebruikt om even je woordenschat bij te spijkeren voordat je naar een bepaald land op vakantie gaat, reken er alleen wel op dat je beter elders kunt kijken als je serieus met een taal aan de slag wilt.

Voordeel van deze app is wel dat de prijs vriendelijk is. Je kunt in de gratis versie al zo'n twintig lessen doen, voor slechts twee euro koop je hier extra lessen bij. Er zijn heel wat verschillende versies van deze app. Zo kun je kiezen voor versies voor gevorderden of kinderen, een zakelijke uitvoering en woordentrainers voor beginners behoren ook tot de opties. De app werkt verder zonder al te grote problemen en biedt de mogelijkheid om aan het eind van een les een examen te doen.

Vanuit het Nederlands kun je aan de slag met Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees en Spaans. De apps van YawaraJitsu zijn alleen voor iOS gemaakt.

100% Taalgidsen

© PXimport

100% Taalgidsen is beschikbaar voor 50 verschillende talen.Strikt gesproken is de app 100% taalgidsen van Mo'media geen app die je een taalcursus geeft, maar het is wel een app die je kan helpen als je op vakantie gaat naar een land en daar een woordje mee wil kunnen spreken. De app bevat namelijk voor maar liefst 50 verschillende talen een overzicht van zo'n 400 standaardzinnen, die je allemaal in de app af kunt luisteren om te horen hoe je deze uit moet spreken. Daarnaast heeft deze app ook een woordenlijst met per taal zo'n 600 woorden die je natuurlijk wel al van tevoren kunt memoriseren om goed beslagen ten ijs te komen. We vragen ons wel af hoeveel vertrouwen de makers van deze app hebben in hun gebruikers. Bij elke standaardzin kun je er namelijk ook voor vragen om hier een afbeelding van op je scherm te krijgen, zodat je deze kunt laten zien als je er met het spreken niet helemaal uitkomt ...

De app an sich is gratis, voor een kleine euro per stuk koop je een taal naar keuze. Hij is er voor iOS en Android.

Duolingo

© PXimport

Duolingo is misschien wel de leukste taalapp in de App Store.Duolingo is een populaire taalapp die al een tijdje bestaat. Het is een app waarmee je helemaal gratis een taal kunt leren en die hier op speelse wijze mee omgaat. Dit is een app die laat zien dat het leren van een nieuwe taal helemaal geen saaie aangelegenheid hoeft te zijn, en die meerdere elementen gebruikt die we ook wel uit hedendaagse games kennen. Je kunt je eigen schema instellen waarbinnen je een bepaalde taal wilt leren, waarna je per dag je lessen krijgt opgestuurd. Deze app ziet er leuk uit en werkt heel goed. Hoewel de titel van de app anders doet vermoeden (Duolingo - Leer Engels gratis op iOS en Leer Engels met Duolingo voor Android), heb je de keuze uit een groot aantal talen om te leren, zoals standaard talen als Frans en Spaans, maar bijvoorbeeld ook Arabisch of Chinees.

Andere taalapps mogen misschien iets grondiger te werk gaan dan Duolingo, maar de makers van deze app hebben goed in de smiezen hoe je mensen bij de les houdt. Het is dan ook de leukste taalapp die we tot nu toe zijn tegengekomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten