18 tips om eenvoudig en snel al je contacten te beheren

© PXimport

18 tips om eenvoudig en snel al je contacten te beheren

Geplaatst: 27 maart 2015 - 08:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:18

Richard Veenstra

Als je overstapt naar een nieuwe smartphone of je als je je besturingssysteem bijwerkt, loop je vaak tegen het probleem aan dat je adresboek vol staat met dubbele contactpersonen of contacten waar je geen contact meer mee hebt. Hoe synchroniseer je contactpersonen tussen verschillende diensten?

01 Contacten opschonen op je smartphone

Zodra je een nieuwe smartphone koopt en je je adresboek opent, zie je dat er allerlei dubbele contacten instaan. In plaats van je adresboek handmatig door te gaan, installeer je beter een speciale app. Op je iPhone installeer je het makkelijkst de app Cleanup Duplicate Contacts, voor Android kun je de app Contacts Optimizer installeren. Beide apps zijn gratis en analyseren je adresboek op dubbele contacten. Met één druk op de knop voeg je contacten samen en is je adresboek weer een stuk opgeruimder. Lees ook: 9 tips voor een veilig gebruik van social media.

© PXimport

02 Contacten opschonen in Windows 8

In Windows kan hetzelfde probleem zich natuurlijk voordoen, maar hiervoor hoef je geen programma te installeren. Open het programma Personen en klik op een contactpersoon die je wilt samenvoegen. Klik ergens in het witte vlak met je rechtermuisknop en kies voor Koppelen. Het programma doet automatisch een voorstel, klik op de naam onder Suggesties en de profielen worden gekoppeld. Staat de juiste naam er niet bij, klik dan op Een contactpersoon kiezen, kies er één uit de lijst en klik op Toevoegen.

© PXimport

03 Contacten opschonen op je Mac

Het adresboek op de Mac is zelfs nog iets slimmer en kan automatisch al je contacten scannen op dubbele profielen. Open de app Contacten en kies voor Kaart / Zoek dubbele vermeldingen. Na het scannen vraagt het programma of je deze contacten wilt samenvoegen, klik op Voeg samen om dit te bevestigen. Wil je twee profielen samenvoegen die het programma niet bij de scan heeft gevonden, selecteer deze dan door de Cmd-toets ingedrukt te houden. Kies vervolgens voor Kaart / Koppel geselecteerde kaarten.

© PXimport

04 Synchronisatiedienst kiezen

Als je al je contactpersonen hebt uitgepluisd op één systeem is het tijd om een dienst te kiezen waarmee je je contactpersonen automatisch naar je andere apparaten synchroniseert. Synchroniseren houdt in dat als je op het ene apparaat een contact wijzigt, daarna het contact op het andere apparaat ook automatisch wordt veranderd. De beste opties zijn Outlook.com van Microsoft, iCloud van Apple en Gmail van Google. Welke voor jou het beste is, hangt af van de apparaten die je wilt synchroniseren, niet elke dienst is even makkelijk te integreren in elk besturingssysteem. Bedenk wel dat al deze diensten je data online in de cloud opslaan, voor de beveiliging van je gegevens ben je ben afhankelijk van de maatregelen van deze bedrijven.

05 iCloud activeren op je iPhone

Als je een nieuwe iPhone of iPad koopt, word je na het aanzetten meteen gevraagd naar je Apple ID. Met dit account kun je contacten, agenda's en e-mail synchroniseren met iCloud. Je kunt ook op een later moment kiezen om contacten te synchroniseren. Ga naar Instellingen / iCloud en log in met je Apple ID. Als je nog geen Apple ID hebt, tik je op Maak gratis Apple ID aan. Als iCloud eenmaal aanstaat, zet je de schuif achter Contacten aan. De contacten die in iCloud staan, worden nu automatisch naar je iPhone of iPad gekopieerd.

© PXimport

06 iCloud activeren op je Mac

iCloud werkt natuurlijk ook prima in OS X, je activeert iCloud hier door op Systeemvoorkeuren / iCloud te klikken en in te loggen met je Apple ID. Zet het vinkje voor Contacten aan. Als je nu het programma Contacten in OS X opent, zie je in de linkerkolom het menu iCloud. Zodra je op Alle iCloud klikt, zie je welke contacten je hebt gesynchroniseerd via iCloud. Maak je nu een nieuw contact aan door op het plusje te klikken, dan wordt het nieuwe contact meteen met al je apparaten gesynchroniseerd.

© PXimport

07 Outlook.com activeren

Outlook.com is een online maildienst die ook centraal je contacten beheert. Ga naar www.outlook.com en log in met je Microsoft-account, dit kan ook een Hotmail- of Windows Live-mailadres zijn. Klik linksboven op het menu-icoontje en kies voor Personen. Je kunt deze pagina overigens ook direct bekijken. Als je gebruik maakt van Skype, zie je rechtsboven dat Outlook.com al automatisch met Skype is verbonden. Wil je je Outlook.com-contactpersonen aan de Windows 8-app Personen toevoegen, ga dan met je muis naar de rechterkant, klik op Instellingen / Accounts / Een account toevoegen, kies voor Outlook.com en Verbinding maken.

© PXimport

08 Facebook-contacten in Outlook.com

Wil je je Facebook-contacten in Outlook.com importeren, klik dan op Facebook onder Personen toevoegen aan je lijst met contactpersonen. In het volgende venster klik je op Link maken en log je in met je Facebook-accountgegevens. De beide diensten worden gekoppeld en als een Facebook-contact zijn of haar informatie wijzigt, verandert dit meteen in je Outlook.com-contactenlijst.

© PXimport

09 Outlook.com in Android

Om je Outlook.com-contacten met je Android-toestel te synchroniseren, heb je twee opties. Je kunt de app Outlook.com downloaden, maar na installatie kun je alleen je contacten inzien. Dit betekent dat als je ze op je Android-toestel wijzigt, ze niet automatisch in Outlook.com gewijzigd worden. De tweede optie is via een Microsoft Exchange-account. Ga naar Instellingen / Accounts en tik op Nieuwe account. Als synchronisatie-optie kies je Microsoft Exchange ActiveSync en geef je je Outlook.com-informatie op. Geef als server m.hotmail.com op en zorg dat de optie SSL aanstaat.

10 Outlook.com op je iPhone

Je iPhone biedt standaard ondersteuning voor Outlook.com en hier kun je dus gewoon de dienst in je adresboek integreren. Ga naar Instellingen / Mail, Contacten, Agenda en tik op Nieuwe account. Kies voor Outlook.com en geef je Outlook.com-inloggegevens aan. Tik op Volgende en zet de schuif achter Contacten aan. Sluit af door op Bewaar te tikken.

© PXimport

11 Gmail activeren

Als je verschillende apparaten gebruikt, is het handig om van de diensten van Google gebruik te maken. Alle contacten worden via de e-maildienst Gmail gesynchroniseerd, het is dus van belang dat je je registreert voor een Gmail-account (als je er nog geen hebt). Dit doe je op www.gmail.com door op Een account maken te klikken. Na het aanmaken klik je linksboven op het driehoekje naast Gmail en kies je voor Contacten kiezen. Aan de rechterkant vind je al je contacten die bij Google bekend zijn. Om profielen samen te voegen, klik je bovenin op Meer / Dubbele vermeldingen zoeken en samenvoegen.

© PXimport

12 Facebook-contacten op je smartphone

Wil je je Facebook-contacten naar het adresboek van je iPhone kopiëren, zorg er dan voor dat je bij Instellingen / Facebook bent ingelogd met je Facebook-account en dat de schuif achter Contacten aanstaat. Als een Facebook-contact van jou zijn/haar adresgegevens bij de dienst heeft achtergelaten, vind je deze terug in je adresboek. Op een Android-toestel kun je de officiële Facebook-app hiervoor installeren, maar als je ook LinkedIn gebruikt dan is de app Sync.ME for Facebook, LinkedIn een handigere optie: deze app koppelt ook alle data van LinkedIn.

© PXimport

13 Gmail op je smartphone

Om je Gmail-contacten op je iPhone of iPad te krijgen, ga je naar Instellingen / Mail, Contacten, Agenda en tik je op Nieuwe account. Kies voor Google, geef achter E-mail je Gmail-adres in en vul de andere gegevens in. Tik op Volgende en zorg ervoor dat je de schuif achter Contacten aanzet. Als je nu op de app Telefoon tikt en voor Contacten kiest, zie je dat al je Gmail-contacten worden weergegeven. Je kunt meerdere accounts laten weergeven in de app, tik op Groepen om al je accounts te zien. Om je Gmail-contacten op je Android-apparaat te krijgen, hoef je niks te doen. Zodra je je met je Google-account op je nieuwe Android-toestel aanmeldt, worden al je contacten automatisch naar je apparaat gekopieerd.

© PXimport

14 Gmail op je Mac

Het toevoegen van je contactpersonen in OS X gaat ongeveer net zo als in iOS. Ga naar Systeemvoorkeuren en klik op Internetaccounts. Klik op Google en volg de aanwijzingen in beeld. Zorg dat je de schuif achter Contacten hebt geactiveerd. Als je nu naar het programma Contacten gaat, zie je dat er in de linkerkolom de optie Google is toegevoegd. Al je Gmail-contacten zie je als je op Alle Google klikt. Verander je nu data in een profiel in het programma Contacten, dan verandert dit ook in Google. Op dezelfde manier kun je overigens je Outlook.com-contacten in OS X koppelen.

© PXimport

15 Gmail in Windows

Gmail-contacten in Windows 8 importeren kan op verschillende manieren. Je kunt je contacten als statische contactenlijst in Outlook importeren, maar dan worden je contacten niet meer gesynchroniseerd als je informatie in Outlook of Gmail verandert.

In Gmail ga je naar https://mail.google.com/mail/u/0/#contacts en kies je voor Meer / Exporteren. Onder Welke exportindeling selecteer je CSV-indeling van Outlook en klik je op Exporteren. Bovenaan kun je bovendien kiezen welke contactpersonen je wilt exporteren. Normaal gesproken laat je dit staan op Alle contactpersonen.

© PXimport

16 Gmail in Outlook 2013

In Windows ga je naar Outlook om het csv-bestand te importeren. Klik op Bestand / Openen en vervolgens op Importeren/Exporteren. Selecteer Gegevens uit een ander programma of bestand importeren en vervolgens op Volgende. Selecteer Door lijstscheidingstekens gescheiden waarden, klik op Volgende en open het bestand dat je in de vorige stap hebt aangemaakt. Dit exacte stappenplan is voor Outlook 2013, maar werkt vergelijkbaar in andere versies.

© PXimport

17 Gmail in Windows via Outlook.com

Wil je je Gmail-contacten echter synchroniseren met Windows 8, dan doe je dit via Outlook.com. Ga naar http://people.live.com en log in met je Microsoft-account. Klik op Google onder Personen toevoegen aan je lijst met contactpersonen. Klik vervolgens op Link maken en op de volgende pagina kies je voor Accepteren, mits je in je browser al bij Google bent aangemeld. Zo niet, klik dan op één van je accounts of kies voor Account toevoegen. Sluit af door op Gereed te klikken. Rechts bovenin zie je nu dat je met Google bent verbonden. Als je nu in Windows naar de app Personen gaat, zie je ook rechtsboven dat je met Google bent verbonden.

© PXimport

18 Fruux

Ben je een poweruser en gebruik je meerdere systemen en diensten, kijk dan eens naar Fruux. Maak een account aan en koppel je allerlei diensten. Fruux is vervolgens als app te downloaden voor allerlei systemen, zoals Windows, OS X, Linux en mobiele platformen zoals Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry en Nokia. Bijkomend voordeel is dat Fruux alle data alleen op servers in Europa opslaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten