15 puzzelgames voor je iPhone

© PXimport

15 puzzelgames voor je iPhone

Geplaatst: 2 februari 2015 - 08:43

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Richard Borgman

Iedereen met een iPhone is in de App Store wel eens gestuit op puzzelspellen als Candy Crush Saga, Cut The Rope en Ruzzle Adventure. Toch zijn er meer interessante, uitdagende en smaakvolle puzzel- en denkspellen waar je minder over hoort. Een aantal tips voor zowel beginnende als fanatieke gamers.

99 Bricks: Wizard Academy

Het Nederlandse bedrijf WeirdBeard heeft met 99 Bricks: Wizard Academy niet alleen een makkelijk te begrijpen puzzelgame gemaakt, maar weet daar ook een fraaie vormgeving en aanstekelijke muziek aan te koppelen. In de gratis Nederlandstalige app gooi je blokken, bekend uit de Tetris-games, op elkaar om een toren te maken. De zwaartekracht telt mee, dus let op dat hij niet omvalt. Met magische krachten haal je bijvoorbeeld lastige stenen weg. Probeer een zo hoog mogelijk toren te maken en zet 'm op Facebook.

Pluspunt Leuke draai gegeven aan herkenbaar puzzelgenre.

Minpunt Magische aanvallen verstoren soms de simpele opzet.

Prijs € 2,69

Omvang 65,7 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Rules!

Rules! heeft simpele opdrachten zoals 'tik op alle groene stenen' of 'verwijder alle cijfers van hoog naar laag'. Het probleem is echter dat je elke ronde moet onthouden wat de opdracht uit de vorige ronde was. Het speelveld is opgemaakt uit vier bij vier steentjes met een cijfer en een afbeelding. Ben je bijvoorbeeld in ronde drie beland, dan krijg je eerst een nieuwe opdracht te horen zoals 'haal alle oneven getallen weg'. Heb je dat gedaan, dan vraagt de game je om opdracht één of opdracht twee te herhalen. Je moet dan precies hebben onthouden wat dat was, anders is het al snel game over.

Pluspunt Originele opzet waarbij puzzelinstinct en geheugen hand in hand gaan.

Minpunt Is al heel snel behoorlijk moeilijk.

Prijs € 1,79

Omvang 22,8 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Threes!

Toen Threes! uitkwam, waren er veel spelmakers die de opzet van deze game wilden nadoen en een graantje wilden meepikken van het succes. Toch blijft het origineel de grootste aanrader. Door over het scherm te vegen, leg je cijfers op elkaar die 3, 6, 12, 24 of een soortgelijk veelvoud vormen. Bij elke zet wordt een lege plek weer opgevuld, dus het is zaak om zuinig om te gaan met de stappen. Is het veld vol, dan worden de punten opgeteld en mag je weer van voren af aan beginnen.

Pluspunt Uitgekiend spelconcept met uitstekende besturing.

Minpunt Je blijft snel op een bepaald niveau hangen.

Prijs € 1,79

Omvang 48,8 MB

Score 4,5 / 5

 

© PXimport

Puzzle to the Center of the Earth

Puzzle to the Center of the Earth lijkt op het eerste oog een gewoon puzzelspel volgens het 'match three'-principe (drie dezelfde), maar deze game gaat verder dan drie of meer blokjes van dezelfde kleur verbinden. De verdwenen blokjes creëren een doorgang voor een mijnwerker die steeds dieper wil graven. Onderweg stuur je hem langs blokken met energie en geld, en probeer je geheime sterren te vinden. Een aanstekelijke mix tussen puzzelen en een ondergronds avontuur. Met de verdiende muntjes kun je nieuwe personages en hulpmiddelen kopen.

Pluspunt Geweldige combinatie van puzzelspel en avontuur.

Minpunt Besturing van personage kan beter.

Prijs Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang 125 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Hitman GO

Hitman GO heeft qua speelwijze niet zoveel van doen met de keiharde actiegame Hitman op de 'echte' spelcomputers. De hoofdpersoon en vijanden zijn een soort pionnen geworden die om de beurt verschoven worden. Je probeert uit het zicht te blijven, schakelt bewakers van achteren uit, je leidt de aandacht af met bijvoorbeeld stenen. Kortom: je doet er alles aan om op het eindpunt van een level te komen. Vooral de latere levels vereisen flink wat denkwerk, maar gelukkig zijn er beperkte hints te krijgen, voor als je écht vast zit.

Pluspunt Karakteristieke grafische stijl.

Minpunt Camerastandpunt geeft soms te beperkt overzicht.

Prijs € 4,49 (+ in-app-aankopen)

Omvang 441 MB

Score 3,5 / 5

 

© PXimport

868-HACK

Wie van moeilijke games houdt, zal zelfs met 868-HACK nog wel eens het zweet van het voorhoofd moeten wissen. Een smiley-figuur beweegt zich beurt voor beurt over een veld met vlakken waar hij computervirussen en grondstoffen tegenkomt. Al snel merk je dat je over elke stap moet nadenken: schiet je op een vijand, verzamel je de punten, pak je een speciale aanval of ga je toch maar naar de uitgang om in het volgende veld te komen? Telkens wanneer je te gretig wordt, ben je eigenlijk al dichter bij de dood dan je verwacht had. Alleen al de opzet van het spel doorkrijgen is pittig, maar daadwerkelijk punten scoren is een duivels werk. Heerlijk voor de doorzetters!

Pluspunt Diepgaand en uitdagend.

Minpunt Simpele look en hoge prijs kunnen spelers afschrikken.

Prijs € 5,49

Omvang 6,4 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Marvel Puzzle Quest

In tegenstelling tot veel puzzelspelletjes heeft Marvel Puzzle Quest geen schattige poppetjes en lieve geluidjes maar stoere superhelden en speciale aanvallen. Schuif drie dezelfde blokjes tegen elkaar om aan te vallen met personages als Thor en Iron Man en spaar energie voor vernietigende klappen op tegenstanders uit het Marvel-universum. Nieuwe helden dienen zich telkens aan en personages in het team kunnen sterker worden gemaakt. De stripverhaaltjes tussen de levels maken het spel helemaal af.

Pluspunt Superhelden zijn goed verwerkt in bekend spelconcept.

Minpunt Uiteindelijk wordt het toch een beetje eentonig.

Prijs Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang 81,2 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

TwoDots

In TwoDots geldt hetzelfde principe als in voorganger Dots: verbind twee of meer balletjes van dezelfde kleur om ze te laten verdwijnen. Het begint oersimpel, maar gaandeweg worden nieuwe spelelementen geïntroduceerd, zoals een vierkantje verbinden om alle balletjes van dezelfde kleur te verwijderen. Als de levens op zijn, kun je 20 minuten op een nieuwe kans wachten of een in-app-aankoop doen. De optionele Facebook-koppeling is bedoeld om scores met vrienden te vergelijken.

Pluspunt Fraaie minimalistische stijl.

Minpunt Niet zo heel anders dan het origineel.

Prijs Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang 83,1 MB

Score 3,5 / 5

 

© PXimport

Bicolor

Met 240 levels kun je met Bicolor ongelooflijk lang bezig zijn. De spelopzet van dit minimalistische spel is lastig uit te leggen. Het spel heeft maar twee kleuren, jouw doel is om het gehele speelveld één kleur te geven. Hiervoor krijg je blokjes met cijfers, die stiekem werken als een soort verfpotjes. Met het lichte cijfer 3, kun je 3 aangrenzende vakjes voorzien van de lichte kleur. Met een donker cijfer voorzie je de lichte vakjes van de donkere kleur. Een razend moeilijk spel dat des te meer voldoening geeft als je eenmaal doorkrijgt hoe het werkt.

Pluspunt Ontzettend lang speelplezier.

Minpunt Door de minimalistische stijl is het spelconcept best moeilijk te vatten.

Prijs € 0,99 (+ in-app-aankoop)

Omvang 8,9 MB

Score 3 / 5

 

© PXimport

The Room 2

Net als het eerste deel is The Room 2 een ontzettend sfeervolle game waarin je door logisch na te denken en creatieve oplossingen te zoeken uiteindelijk steeds verder komt. De verschillende objecten in de kamers hebben allerlei geheime vakjes, sleutels, deurtjes en draaischijven die je eerst moet ontdekken en daarna moet zien te gebruiken. Met de speciale lens zie je soms verborgen elementen zoals teksten en symbolen. Geregeld is het flink peinzen, maar de oplossing is met enige doorzettingsvermogen altijd te vinden. Een game die voor de meeste spelers en dikke aanrader is.

Pluspunt Fraaie en intelligente puzzels.

Minpunt Puzzelen met meerdere objecten voelt minder geslaagd.

Prijs € 0,89

Omvang 186 MB

Score 4,5 / 5

 

© PXimport

Monument Valley

Monument Valley is niet een game die je telkens opnieuw kunt spelen: als je de oplossing van de bijzondere omgevingspuzzels al weet, wandel je zo door het spel heen. Juist het voor de eerste keer ontdekken hoe je door een van de stijlvolle levels komt, is een ervaring op zich. De omgevingen zijn gebaseerd op onmogelijk figuren van bijvoorbeeld de kunstenaar M.C. Escher. Door paden te draaien en onderdelen te verschuiven, worden doorgangen gevormd die je eerst niet voor mogelijk hield. Gebruik je fantasie en probeer niet voor de hand liggende oplossingen om verder te komen.

Pluspunt Stijlvolle levels en slimme puzzels.

Minpunt Een erg korte game als je eenmaal de smaak te pakken krijgt.

Prijs € 3,59

Omvang 152 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Power Grounds

Net als 868-HACK is Power Grounds een 'roguelike' puzzelspel, dat houdt in dat je helemaal opnieuw moet beginnen als je dood bent en de levels willekeurig worden gevormd. Om de beurt zetten jij en de vijanden een stap op de vlakken van het speelveld. Probeer op speciale tegels te belanden die je een zwaard, schild, vuurballen of andere speciale aanvallen geven. Laat je niet opjagen, want je moet wel de weg naar de uitgang zien te bereiken voordat je omsingeld wordt. De onschuldige looks verhullen de hoge moeilijkheidsgraad - over elke beslissing moet je goed nadenken, anders duren potjes maar een paar zetten.

Pluspunt Leuke variatie in speciale aanvallen.

Minpunt Grafische stijl is wel erg basic.

Prijs € 0,89

Omvang 3,4 MB

Score 3 / 5

 

© PXimport

Paint it Back

Paint it Back is een uiterst aangename uitvoering van een nonogram of beeldpuzzel, een soort spelletje dat we uit de papieren puzzelboekjes kennen. Deze videogames worden ook wel aangeduid met Picross. In een raster kleur je vlakjes in door naar de getallen aan de zijlijn te kijken. Met een klein raster gaat dat nog wel, maar latere puzzels vereisen best veel denkwerk, vergelijkbaar met Sudoku. De gratis versie biedt behoorlijk wat puzzels, voor 2,69 euro krijg je de volledige 150 puzzels voor je kiezen en verdwijnen de advertenties.

Pluspunt Gebruikersvriendelijk uitgevoerd en goede uitleg.

Minpunt Concept hebben we eerder gezien.

Prijs Gratis ( in-app-aankopen)

Omvang 49,2 MB

Score 3 / 5

 

© PXimport

Adventure Xpress

Met grappige animaties en veel verschillende locaties hebben de makers van Adventure Xpress hun 'match three'-game leuk aan kunnen kleden. De speelstijl is een mix tussen de juiste blokjes naast elkaar zetten en het sterker maken van je personages. Bij elke juiste puzzelactie wordt een klap aan de tegenstander uitgedeeld. Nieuwe wapens, magische spreuken en pantsers hebben verschillende effecten op de gevechten en geven telkens aanleiding om verder te puzzelen. Het spel begint lekker makkelijk en wordt later erg moeilijk.

Pluspunt Leuke personages en constant de drang om verder te spelen.

Minpunt Puzzelactie zelf is niet erg origineel.

Prijs Gratis ( in-app-aankopen)

Omvang 79,2 MB

Score 3,5 / 5

 

© PXimport

The Nightmare Cooperative

Een groep helden dwaalt door willekeurig gevormde speelvelden op zoek naar goud voor het dorp. Dit dunne verhaaltje is de aanleiding voor een strategische game voor de fanatieke spelers. The Nightmare Cooperative is een 'roguelike' game, dus dood betekent helemaal overnieuw beginnen en de opdracht is elke keer proberen iets verder te komen. Je beweegt altijd als groep voort en moet de vaardigheden van de helden inzetten om te overleven. Het vereist behoorlijk wat doorzettingsvermogen om de speelwijze van The Nightmare Cooperative onder de knie te krijgen.

Pluspunt Origineel en uitdagend.

Minpunt Moeilijk om te weten hoe je moet handelen.

Prijs € 3,59

Omvang 199 MB

Score 3,5 / 5

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten