Schoonmaken gaskookplaat

Keukenapparatuur

Geplaatst: 4 februari 2019 - 09:10

Aangepast: 15 september 2022 - 11:27

Na het zorgvuldig vergelijken van alle kookplaten op Kieskeurig.nl ben je eruit! Je weet wat de beste kookplaat voor jouw situatie is: een gaskookplaat. Een gasfornuis kent veel voordelen, maar helaas ook een klein nadeel. Een gasfornuis schoonmaken is namelijk lastiger dan het schoonmaken van een elektrische kookplaat.

In dit artikel geven we je zodoende graag tips. Daarmee is een fornuis schoonmaken voortaan een fluitje van een cent. Een gaskookplaat schoonmaken bestaat eigenlijk uit meerdere onderdelen, waaronder het schoonmaken van de pandragers en de branders. We bespreken deze onderdelen apart, te beginnen met de kookplaat zelf.

Gasfornuis: kookplaat schoonmaken

Een gasstel schoonmaken doe je vaak het gemakkelijkst met heet water en afwasmiddel. Als je een gaskookplaat van roestvrijstaal hebt, is het zaak voorzichtig te zijn met schuurmiddelen. Kies in dat geval liever voor een papje van bloem en huishoudazijn en wrijf daarmee het oppervlak in. Na enkele minuten verwijder je het papje met een (microvezel)doek en water. Voor dit klusje zijn er overigens ook speciale rvs-reinigers te koop.

Gasfornuis: pandragers schoonmaken

Nu de kookplaat schoon is, gaan we verder met het schoonmaken van de pandragers. Het schoonmaken van de pandragers is volgens velen het vervelendste klusje van het gasstel schoonmaken.

Een gasfornuis bestaat uit verschillende onderdelen: pandragers en gaspitten. Het schoonmaken van pandragers is een flink karwei. Deze kunnen namelijk erg vet zijn.

Heb je gietijzeren pandragers? Deze kun je het beste laten weken in kokend water, bijvoorbeeld met soda of Biotex. Na een half uurtje kun je de pandragers gemakkelijk schoon schrobben met een schuursponsje.

Om roest te voorkomen, kun je de pandragers vervolgens het beste goed droogwrijven. Gietijzeren exemplaren kunnen om deze reden ook niet in de vaatwasser gewassen worden.

Emaillen pannendragers zijn wel geschikt voor de vaatwasser. Pas hierbij echter op voor bijtende en schurende middelen. Kies liever voor afwasmiddel en een zachte spons. Nu je pandragers schoon zijn, gaan we verder met het volgende onderdeel van een gasfornuis: de branders.

Gasstel: branders schoonmaken

Deze alinea staat in het teken van het gaspitten schoonmaken. De gaspitten bestaan uit twee onderdelen: de ringen van de gasbranders en de branderdeksels. Net zoals de pandragers kun je deze ringen en branderdeksels ook laten weken in een badje met kokend water.

Omdat de ringen en branderdeksels vaak van aluminium zijn, kun je het beste afwasmiddel gebruiken. Na een half uurtje weken kun je ze gemakkelijk schoon poetsen, eventueel met een pannenspons. Ook bij het gaspitten schoonmaken is de vaatwasser niet zo'n goed idee. De onderdelen kunnen dof worden of zelfs gaan roesten.

Last van hardnekkig vuil? Als alternatief voor het weken van de pandragers en gaspitten kun je er ook voor kiezen deze in te smeren met ammoniak. Laat ze vervolgens een nacht staan in een dichte plastic zak. Hierna kun je het vuil zo verwijderen met een doek. Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo gemakkelijk!

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000