Dit zijn de voordelen van een waterontharder

© alexanderuhrin - stock.adobe.com

Dit zijn de voordelen van een waterontharder

Keukenapparatuur

Geplaatst: 22 januari 2023 - 13:02

Ronald Smit

Een waterontharder, een apparaat dat calcium en magnesium uit je drinkwater filtert. Het resultaat? Zacht water - en dat biedt een flink aantal voordelen. Je apparaten gaan langer mee, je verbruikt minder energie én vervelende schoonmaakklussen als kalkaanslag verwijderen in de badkamer hoef je veel minder vaak te doen. Hoe dat precies zit, legt ID.nl je graag uit.

Eerst weten wat een waterontharder precies is? Lees dan Wat is een waterontharder?

Waarom zacht water fijn is

Zacht water betekent om te beginnen veel minder kalkaanslag. Logisch, want een waterontharder zorgt er immers voor dat calcium en magnesium uit het water in je huishouden gefilterd worden. Woon je in een gebied met hard water, dan merk je echt al snel het verschil. Je hebt bijvoorbeeld geen last meer van kalkaanslag. En dat betekent weer dat je niet telkens meer ‘vieze’ aanslag van kranen, badkuip, doucheraam enzovoort hoeft te poetsen. Op termijn bespaart de waterontharder je dus alvast geld aan schoonmaakmiddelen. Bonus: minder schoonmaakmiddelen gebruiken is ook goed voor het milieu. 💚

Zacht water = geld besparen

Wanneer je een waterontharder gebruikt, kun je besparen op reparatiekosten voor apparaten die water gebruiken. Wie kent niet de reclame van verkalkte en daardoor defect geraakte verwarmingselementen uit wasmachines? Maar ook elders in het ‘watercircuit’ van dit soort apparaten kan kalkaanslag ontstaan. Kijk maar eens naar het inwendige van je waterkoker: komt er bij jou hard water uit de kraan, dan ontstaat daar al snel een kalklaagje. De (reparatievrije) levensduur van veel van dit soort apparatuur zal met een waterontharder dus flink verlengd worden. Extra voordeeltje: ook de energierekening daalt (een beetje). Kalkaanslag op een verwarmingselement isoleert namelijk ook, waardoor het element steeds harder moet werken om voor dezelfde mate van verwarming te zorgen. Kortom: een waterontharder maakt het leven prettiger voor apparaten als stoomstrijkijzers, cv-installaties, boilers, wasmachines, vaatwassers en nog veel meer.

© Andrzej Rostek

Zacht water = goed voor jou

Voor lijf en leden biedt de waterontharder ook voordelen. Hoewel zowel calcium en magnesium totaal niet schadelijk zijn voor de gezondheid, is ‘kalkloos’ water wel plezierig voor je huid. Na het douchen zal je huid zachter aanvoelen, terwijl je ook minder shampoo en dergelijke hoeft te gebruiken. Ook hier dus weer wat financieel gewin. Verder geldt dat hard water ontvettend werkt. Met zacht water voorkom of verminder je een geïrriteerde huid. En indirect verminder je de ongemakken van zaken als eczeem en roos. 

© Bacho Foto - stock.adobe.com

Zacht water = minder wasverzachter, meer smaak

Prettig is ook dat je met verzacht water veel minder wasverzachter hoeft te gebruiken. Dat scheelt niet alleen weer een paar euro, maar het komt ook de levensduur van je wasgoed weer ten goede. Ook vinden veel mensen koffie of thee gezet met zacht water beter smaken.

Het grootste voordeel van een waterontharder is dat je apparaten geen last meer hebben van kalkaanslag. Dat betekent: een langere levensduur en minder reparatiekosten. En dat betekent weer: geld besparen!

- ID.nl

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000