Wat is een waterontharder?

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Wat is een waterontharder?

Geplaatst: 19 januari 2023 - 18:31

Aangepast: 25 januari 2023 - 15:11

Ronald Smit

Een waterontharder filtert calcium en magnesium uit je drinkwater. Dat voorkomt kalkaanslag op bijvoorbeeld kranen en in de douche. Veel belangrijker is dat kalkaanslag ook wordt voorkomen (of tenminste drastisch gereduceerd) in huishoudelijke apparatuur zoals een wasmachine of waterkoker. Hoe werkt die waterontharder en heb je er een nodig?

Ook interessant voor jou: 5 tips om water (en energie) te besparen.

Hard en zacht water, hoe zit dat nou?

Om maar met de laatste vraag te beginnen: je hebt lang niet overal in Nederland een waterontharder nodig. Er zijn gebieden met ‘zacht’ water waar van nature al water geleverd wordt met een laag calcium- en magnesiumgehalte en gebieden met ‘hard’ water waar dat niet het geval is en kalkaanslag een groot probleem kan worden. Goed om te weten: voor je gezondheid maakt het niet veel uit of je nou hard of zacht water drinkt.

Of er in jouw woonplaats hard of zacht water uit de kraan komt, kun je makkelijk checken op de site https://www.waterhardheid.nl/per-gemeente makkelijk checken. Maar eigenlijk zijn je ogen de beste hulpmiddelen om mee na te gaan of je een waterontharder nodig hebt. Veel kalkaanslag in relatief korte tijd in de badkamer? Of zit er altijd snel een kalklaag in je waterkoker, koffiezetapparaat enzovoort? Dan kan een waterontharder soelaas bieden.

Badkamer met ronde spiegel

© Dariusz Jarząbek

Heb je last van kalkaanslag? Met wat warm water en schoonmaakazijn kom je er snel vanaf.

Er bestaat maar één werkend soort waterontharder!

Ga je zoeken naar waterontharders, dan zul je merken dat er verschillende soorten zijn. Er wordt her en der op tv geadverteerd met magnetische kalkontharders die je om de waterleiding moet klemmen om kalkvorming tegen te gaan. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze magneten een positief effect hebben. Een wél werkende waterontharder is een systeem gebaseerd op filters en zout, in z’n meest compacte vorm iets ter grootte van een koffer. Deze ontharder wordt aangesloten direct achter de hoofdkraan en de waterleiding die de rest van je huis – verdeeld over aftakkingen – van water voorziet. Kortom: het hele huis wordt in één keer bediend door de waterontharder. Er bestaan mechanische en elektronische waterontharders. Bij mechanische exemplaren heb je geen elektrische aansluiting (stopcontact) nodig. De elektronische varianten hebben een microcontroller aan boord.

0

Powered by

logo

Niet vergeten: zout bijvullen

Eenmaal geïnstalleerd werkt het apparaat ongemerkt. Het enige waar jij zorg voor moet dragen, is het regelmatig bijvullen met zoutblokjes. Het eigenlijke waterfilter in de waterontharder bestaat uit harskorrels. En die worden weer schoongespoeld met zout water. Vandaar dat een regelmatige hervulling met zout noodzakelijk is. Dat zout proef je vanzelfsprekend niet terug in het water; het wordt puur intern voor reiniging gebruikt.

Mechanisch, elektrisch & zout

Mechanische waterontharders zijn wat minder zuinig met zout. Bij elektronische waterontharders is het zoutverbruik lager. Dit komt doordat de aanwezige microcontroller: de software daarin meet en regelt efficiënt wat tot een lager zoutverbruik leidt.

Zouttabletten in een in dit geval elektronische waterontharder

Hier zie je de zouttabletten in elektronische waterontharder. Qui vorm en grootte lijken ze op een waxinelichtje.

 

Het bedieningspaneel van een elektronische waterontharder

Hier zie je het bedieningspaneel van een elektronische waterontharder.

De capaciteit van een waterontharder

Verder is het van belang om in overleg met een installateur (het installeren van een waterontharder en ook het onderhoud ervan kun je het best uit handen geven, tenzij je heel precies weet waar je mee bezig bent) een waterontharder te kiezen die past bij het waterverbruik van jouw huishouden. Je kunt uit allerlei capaciteiten kiezen.

Waterontharder met twee cilinders: dit zijn de voordelen

Er zijn ook exemplaren met twee – externe – filtercilinders. Dat heeft als voordeel dat wanneer een filterreiniging gaande is (met dat zout dus), de andere cilinder gewoon gebruikt kan worden. Een waterontharder met één filter (cilinder) levert tijdens het reinigen (ook wel regenereren genoemd) tijdelijk het normale harde water. Dat is natuurlijk geen drama, want zoals gezegd is hard water niet ongezond. En het aantal keren dat jouw – om maar wat te noemen – wasmachine net draait wanneer een filterreiniging gaande is, zal laag zijn. Een enkel keertje hard water kan welk apparaat dan ook best hebben.

 

Netadapter waterontharder in stopcontact

Wil je een elektronische waterontharder? Bedenk dan goed waar je hem wilt plaatsen: er moet een stopcontact in de buurt zijn.

Onder de streep bespaar je met een waterontharder geld. Minder kalkaanslag op verwarmingselementen en andere onderdelen in waterverbruikende huishoudelijke apparatuur zorgt op termijn voor een aanzienlijke vermindering van onderhoudskosten daarvan. En daarmee verdient een waterontharder in gebieden met hard water zich – eveneens op termijn – vanzelf terug.

Een (beetje verstopt) wateralarm op de grond

Met een wateralarm weet je het meteen wanneer je waterontharder onverhoopt gaat lekken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten