Nog wat over van je kerstdiner? Dit kun je doen met de restjes (P.S. 🎄🍕Ken je de kerstpizza al?)
De feestdagen draaien om gezellig samen zijn en uitgebreid tafelen. Maar na het kerstdiner blijft er vaak (veel) eten over. Weggooien? Zonde! Met wat slimme ideeën en eenvoudige recepten maak je van wat over is snel iets verrassends en smakelijks.
🎄🥘 Kerstkliekjes? Dit kun je ermee doen:
- Geen kookstress de dag erna
- Gebruiken om een nieuw gerecht te maken
- Nieuwe traditie: de kerstpizza!
- Wecken
- Invriezen
- Weggeven
Lees ook: 8 slimme manieren om voedselverspilling tegen te gaan
Handig: de dag erna geen kookstress
Begin met het meest voor de hand liggende: zet de maaltijd nog een keer op tafel! Sommige gerechten, zoals stoofvlees of ragout, smaken de volgende dag zelfs beter, omdat de smaken dan volledig zijn ingetrokken. En wie weet heb je tijdens het kerstdiner niet eens alles kunnen proberen, simpelweg omdat je al vol zat. Bonus is natuurlijk dat je eens een dag níet hoeft na te denken over wat je moet koken!
Maak er iets nieuws van
Het hangt er natuurlijk vanaf wát je precies over hebt, maar vaak kun je van restjes iets heel nieuws maken. Heb je bijvoorbeeld brood (en stoofpeertjes) over? Maak er wentelteefjes van in de koekenpan en je hebt een prima Derde Kerstdag-ontbijt. Vlees dat over is kun je verwerken in een hartige taart of smakelijke pasta. Groenten kun je gebruiken in een omelet, lekkere soep of salade. Veel kaasjes over van de borrelplank? Gebruik ze om een ovenschotel te gratineren, of misschien kun je er wel kaasfondue van maken.
🎄🍕 Nieuwe traditie: de kerstpizza!
Heb je een vriezer, dan heb je daar vast wel een aantal basispizza's in liggen. Beleg die met overgebleven groenten zoals champignons, broccoli en tomaat, met restjes kalkoen of ham én met wat er aan kaas is overgebleven voor je eigen unieke 'derde kerstdagpizza'. Wat ons betreft een nieuwe traditie!
©Nataliya Korchmar
Wecken
Een traditionele methode om eten langer te bewaren is wecken. Hierbij maak je voedsel in glazen potten in, zodat het lang houdbaar blijft. Dit werkt uitstekend voor soepen, sauzen en sommige groentegerechten. Tijdens het proces verwarm je de gevulde potten, waardoor bacteriën worden gedood en een vacuüm ontstaat. Het resultaat: het blijft weken en soms zelfs maanden goed. Meer weten over geschikte potten? Kijk bijvoorbeeld eens hier.
Invriezen voor later
Wat natuurlijk ook altijd kan: de restjes invriezen. Handig wanneer je een keer minder tijd of zin hebt om te koken. Zorg ervoor dat je de restjes in luchtdichte containers of zakken verpakt om de smaak en kwaliteit te behouden.
✅ Wel invriezen
Soepen zonder zuivel (zoals pompoen- of tomatensoep)
Stoofgerechten (zoals rundvleesstoof of coq au vin)
Sauzen zonder room (zoals tomatensaus of jus)
Gebraden vlees (bijvoorbeeld kalkoen, kip of varkensrollade, in plakken gesneden)
Aardappelpuree (zonder room of boter, die kun je later toevoegen)
Groentegerechten (zoals geroosterde groenten, mits niet te vochtig)
Quiches en hartige taarten
Brood en broodjes (zoals kerststol of bijgerechtenbrood)
Desserts (zoals brownies, cakes zonder glazuur of crumble-toppings)
❌ Niet invriezen
Gerechten met veel room (zoals roomsoepen, roomsaus of gerechten met slagroom, die kunnen schiften)
Bladsalades (zoals veldsla of rucola, wordt slap en waterig)
Verse rauwe groenten (zoals komkommer of tomaat, die verliezen hun structuur)
Gerechten met aardappelen in schijfjes (zoals aardappelgratin, wordt korrelig en waterig)
Pasta met saus gemengd (de pasta kan papperig worden)
Gefrituurde gerechten (zoals kroketten of loempia's, worden slap)
Gebak met glazuur of decoratie (zoals slagroomtaarten, de decoratie smelt of wordt vochtig)
Weggeven
Kerst draait om delen en geven, dus waarom wat over is niet delen met vrienden, buren en familie? Of breng het naar een plaatselijk daklozencentrum en geef het aan mensen die het kunnen waarderen. Lokale voedselbanken of liefdadigheidsinstellingen zijn ook blij met verse voedseldonaties. Maak eventueel zelfs een paar extra porties om uit te delen. Wedden dat dit zeer gewaardeerd wordt?
©Ольга Симонова
Haal alles uit je kerstdiner
Je ziet: er zijn allerlei mogelijkheden om iets te doen met alles wat er over is van je kerstdiner. Een snufje creativiteit, een mespuntje inspiratie, een flinke dosis kerstgevoel: fijne kerstdagen!