Orde in de keuken: 8 tips voor altijd een nette keuken
Veel keukens zijn open, waardoor ze zichtbaar zijn vanuit de woonkamer. Dan is het wel zo fijn als je keuken er zo vaak mogelijk netjes uitziet. Niet alleen voor de visite, maar ook om het koken aangenamer te maken. Met deze tips heb je altijd een opgeruimde keuken zonder veel moeite.
Een beknopte samenvatting van de tips:
- Cluster de spullen die je in je keukenkastjes hebt staan
- Maak een logische indeling van je kastjes en gebruik voorraadpotten en boxen
- Reorganiseer je rommella
- Berg keukenapparatuur die je enkele keren in het jaar gebruikt op in de kelderkast of op zolder
- Haal keukenapparatuur van je keukenblad
- Hang keukenspullen op in de keuken
- Ruim tijdens het koken al op
- Maak een kastje leeg voor spullen die rondslingeren
Dit vind je vast ook interessant: Keukenorganisatie: zo richt je jouw nieuwe keuken handig in!
Tip 1: Cluster de spullen in je keukenkastjes
Haal alles uit je keuken en maak alle kastjes eerst goed schoon. Nu cluster je alles wat bij elkaar hoort. Dus pannen bij pannen, glazen bij glazen, servies bij servies. Hierdoor krijg je overzicht wat je hebt, wat weg kan en wat je nog nodig hebt. Heb je bepaalde spullen langer dan een jaar niet gebruikt? Vraag je dan af of je het echt wel nodig hebt en nog gaat gebruiken, of dat je het weg kunt brengen naar de kringloop of milieustraat.
Tip 2: Deel je keukenkastjes logisch in
Met veel losse spullen in je keukenkastjes, is het al snel rommelig in de kastjes. Doe daarom voedsel in opbergboxen of voorraadpotten. Het liefst transparante, eventueel met een etiket erop, zodat je in een oogopslag ziet waar er suiker, pasta en bloem in zit. Deel vervolgens de keukenkastjes slim in door voedingsmiddelen die je vaak gebruikt binnen handbereik te plaatsen en de rest in de bovenste kastjes of achterin te zetten.
©kostikovanata - stock.adobe.com
Tip 3: Reorganiseer je rommella
Maak alle lades leeg, maak ze schoon en sorteer alle spullen uit de la op categorie. Cluster de spullen die je vaak gebruik bij elkaar, en verzamel ze in de bovenste lade. Het is prima om een rommella te houden. Maar deze kun je ook overzichtelijk organiseren, door een la-organizer aan te schaffen.
Tip van opruimgoeroe Marie Kondo: berg de spullen op van klein naar groot in keukenlades.
Tip 4: Berg weinig gebruikte keukenapparaten op
We hebben allemaal wel wat keukenapparaten die we maar een keer of een paar keer per jaar gebruiken, zoals de fonduepan, het gourmetstel en de frituurpan. Berg deze apparaten op, bijvoorbeeld op zolder of in de schuur. Zo blijven alleen de essentiële apparaten in de keuken staan, zoals je waterkoker en koffiezetapparaat, waardoor je keuken overzichtelijker wordt.
Tip 5: Haal keukenapparatuur van je keukenblad
In veel keukens wordt het keukenblad ook gebruikt als opbergplank voor keukenapparaten. Terwijl je keuken juist overzichtelijker en makkelijker schoon te maken is als er minder op het aanrecht staat. Zet daarom de apparaten zoveel mogelijk in de keukenkastjes en pak ze eruit wanneer je het nodig hebt.
Tip 6: Hang spullen op in de keuken
Heb je voor sommige spullen te weinig ruimte in de keuken? Creëer dan extra ruimte door de wijnglazen op te hangen aan een wijnglazenrek. Zo pak je nog makkelijker een wijnglas en het ziet er ook nog eens leuk uit. Met een magneetstrip aan de muur kun je
©Oleg - stock.adobe.com
Tip 7: Ruim tijdens het koken al op
Na het eten van je lekkere zelfgemaakte maaltijd heb je waarschijnlijk vooral zin om uit te buiken, maar dan staat er nog een flinke vaat in de keuken. Een 'ontplofte keuken' voorkom je door al tussen het koken door op te ruimen. Je hoeft niet de hele keuken op te ruimen, maar wel alles wat je hebt gebruikt. Dat doen topchefs ook.
Dus stop je meteen gebruikte kommetjes om ingrediënten te mixen in de vaatwasser. Producten die je niet meer gebruikt, zoals specerijen, gaan weer terug in het kastje. Lege verpakkingen gaan meteen in de vuilnisbak. En zodra alle pannen op het vuur staan of in de oven, maak je de messen en snijplanken schoon.
Ruim de eettafel na elke gang op en doe alle vuile bordjes en bestek meteen in de vaatwasser. Hierdoor begin je met een schone lei aan de volgende gang.
Tip 8: leeg kastje voor spontaan bezoek
Zorg dat je een leeg kastje in de keuken hebt, eentje waar je snel even iets in neer kan zetten. Als je dan de deurbel hoort en onaangekondigd bezoek krijgt, kun je snel alles wat nog rondslingert door de keuken in dat kastje zetten. Tadaaa, je keuken ziet er netjes uit.