Kleine keuken? Zo benut je de beschikbare ruimte optimaal

© VV Voennyy

Kleine keuken? Zo benut je de beschikbare ruimte optimaal

Keukenapparatuur

Geplaatst: 9 februari 2023 - 11:32

Wesley Akkerman

We hebben niet allemaal de luxe van een grote keuken. Bijvoorbeeld als je in een flat woont of bewust voor een tiny house hebt gekozen. Maar dat betekent niet dat je dan ook zonder de benodigde spullen hoeft te zitten. Want met een beetje slim indelen kom je al een heel eind.

Sommige mensen zeggen weleens dat de keuken het hart van de woning is. Het is de plek waar je je eten bereidt, waardoor je de dag lekker kunt beginnen of afsluiten. En als je een beetje een geoefend kok bent, dan merk je al snel dat het aantal spullen in deze ruimte drastisch toeneemt. Maar een kleine keuken (soms is dat een bewuste keuze, soms een dilemma waar je geen invloed op hebt) hoeft niet per se een belemmering te zijn. Want je kunt de ruimte heel mooi en netjes indelen, waardoor je toch de ruimte hebt voor alle spullen die je nodig hebt (of denkt te hebben).

0

Powered by

logo

Installeer wat planken in je kleine keuken

Heb je bijvoorbeeld weinig plek op het aanrecht en nog ruimte aan de muur? Dan raden we aan wat stevige planken op te hangen (het liefst natuurlijk in de stijl van je keuken of woning). Check wel eerst nog even of je muur er stevig genoeg voor is, want dat bepaalt mede wat en hoeveel je daadwerkelijk op die planken kwijt kunt. Op die planken kun je het best voorwerpen plaatsen die je veel gebruikt, zoals borden of glazen. Maar je kunt er ook pannen, grote lepels en andere kookaccessoires op neerleggen, zodat je die altijd bij de hand hebt.

We blijven nog even naar die muur staren, want je kunt ook allerlei ophangrekjes of magnetische strips kopen, waar je bijvoorbeeld datzelfde gerei aan kunt hangen. Zo kun je bijvoorbeeld een beugel horizontaal aan de muur bevestigen, en er middels haakjes lepels, spatels en meer aan ophangen. Maar ook handdoeken, theedoeken, ovenwanten, snijplanken en misschien zelfs de kleine potten van je verse kruidenplantjes kun je daar kwijt. Dat is ook weer afhankelijk van de diepte van je keuken, want niets moet in de weg hangen. Gelukkig is alles – op die potjes na dan – lekker plat en compact.

Ruimte in de kastjes van je kleine keuken benutten

Als we onze aandacht even verplaatsen naar de kastjes die er al staan of hangen, dan kunnen we daar ook nog wat mee. Je kunt bijvoorbeeld ook haakjes aan de binnenkant van de deuren hangen, waar je dan weer je afwasborstel kwijt kunt. En anders zijn er allerlei handige opbergdoosjes en kleine opbergrekken beschikbaar (meestal gemaakt van kunststof). Je moet er dan wel even scherp op zijn dat die borstels aan de deur niets naar binnen drukken. Misschien moet je er dus wat ruimte voor maken, maar er zijn meer dan genoeg opties en mogelijkheden om mee te experimenteren.

Heb je wat grotere keukenkasten? Dan kun je ook de onderkant van de planken gebruiken om je wijnglazen aan op te hangen. Zo kun je bijvoorbeeld metalen ophangsystemen kopen waar je de glazen zo in schuift. Dat is alleen handig als je merkt dat je boven het servies (als je dat daar hebt staan) nog volop ruimte beschikbaar is. Het al te fanatiek stapelen van borden, bakjes en bekers is sowieso niet echt een optie vanwege het gewicht of het gevaar van omvallen. Dan kun je die ruimte erboven dus gemakkelijk gebruiken voor het ondersteboven ophangen van je mooie wijnglazen.

Op zoek naar keukengerei?

Kijk hier voor de mooiste en handigste spulletjes!

Hoekkasten: wat moet je daar nou mee?!

Tot slot hebben we nog een tip voor de mensen met hoekkasten in de keuken. Zeker de hoekkasten onder het aanrecht kunnen hiervan profiteren dankzij roterende opbergruimte. Je installeert dan een soort draaimeubel met verschillende planken waar je je pannen op kwijt kunt. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: je benut de diepte van de hoek echt optimaal, terwijl je zelf niet helemaal de kast in hoeft te duiken, op zoek naar die ene pan die natuurlijk altijd achterin staat. Met zo’n simpel draaimechanisme haal je die pan immers rustig tevoorschijn door het mechanisme een zwiep te geven.

Is je kast te klein voor zowel de pan als het deksel? Dan kun je die deksels wellicht opbergen met speciale houders die je aan de binnenkant van de kastdeuren hangt. Zo zie je meteen in één oogopslag welke je nodig hebt én hoef je niet meer de kast in te duiken, op zoek naar het juiste deksel.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000