De airfryer schoonmaken met een vaatwastablet en andere handige tips

© Korzh Elena

De airfryer schoonmaken met een vaatwastablet en andere handige tips

Geplaatst: 22 maart 2023 - 08:45

Aangepast: 15 april 2024 - 08:00

Monique van Beekhoven

Een topuitvinding, die airfryer, maar tussen het snacken door zul je ‘m ook af en toe moeten schoonmaken. Best een klus, denk je misschien, maar dat valt gelukkig reuze mee: als je de airfryer na elk gebruik even afwast, is het zo gepiept!

Hoe vaak moet je de airfryer schoonmaken?

Is het schrikken geblazen als we zeggen: elke keer nadat je ‘m hebt gebruikt? Anders vind je in je eten de restjes terug van de vorige maaltijd(en), en een gewone pan maak je hoogstwaarschijnlijk ook elke keer schoon. Bovendien is het - zeker met een vaatwasser - een fluitje van een cent.

Het mandje, de pan of lekbak was je bij voorkeur na gebruik meteen af, het verwarmingselement van de airfryer hoef je iets minder vaak schoon te maken: bij regelmatig gebruik is één keer in de maand voldoende.

Airfryer te vies om nog te redden?

Dan is het tijd voor een nieuwe: hier vind je ze in alle soorten en maten!

Mand van de airfryer schoonhouden

Is je maaltijd klaar, dan kun je het mandje meteen na gebruik schoonmaken door hem in de pan te klikken en te vullen met heet of kokend water, een paar druppels afwasmiddel of een vaatwastablet. Een minuut of tien is meestal voldoende. Je hoeft er in elk geval even niet naar om te kijken en kunt lekker gaan eten.

Ook lezen: Met deze accessoires haal je meer uit je airfryer

Verwijder na het inweken van de mand met een zachte afwasborstel de losgekomen etensresten en droog hem af met een theedoek. Gebruik geen schuursponsjes en ontvetters; die tasten het materiaal aan en zijn bovendien overbodig.

Gebakken frietjes in een airfryer

© Hazal

Is het eten klaar? Maak mand en pan of opvangbak dan meteen schoon.

Pan of opvangbak schoonmaken

Door de gladde bodem is de pan snel en goed schoon te krijgen. Laat pan en mandje samen een minuut of tien inweken, zoals hierboven beschreven en gebruik een zacht sponsje voor wat hardnekkiger vuil. Droog daarna af met een theedoek.

🔴 TIP! Was de pan nogal vet en is het afwaswater daarom bruin en vies? Spoel het dan niet door de gootsteen, maar gooi het weg in het toilet. Anders riskeer je een verstopping.

De onderdelen van de airfryer in de vaatwasser

Heb je een vaatwasser? Dan mogen de pan en het mandje van de airfryer daar gewoon in, tenzij de handleiding hier iets anders over zegt. Vaatwastablet erbij en de onderdelen van de airfryer zijn zo schoon. Laat de mand en pan nog wel even goed nadrogen voordat je ze terug in de machine plaatst.

airfryer met frietjes en tomaten

Verwarmingselement van de airfryer schoonmaken

  • Wanneer er veel vetspetters op het verwarmingselement zitten, dan is dat meestal goed te ruiken. Dan is het de hoogste tijd om ook dit onderdeel schoon te maken.

  • Zorg er eerst voor dat de airfryer helemaal is afgekoeld.

  • Zet de airfryer op z’n kop en schuif de lade open zodat je goed bij het verwarmingselement kunt komen.

  • Het element zit vast en dat moet ook zo blijven. Pak er daarom een zachte tandenborstel of (nog handiger) een buigzame flessenborstel bij om in de lastige hoekjes te komen.

  • Met een zachte, vochtige doek en wat afwasmiddel, groene zeep of een papje van baking soda en warm water maak je het element verder schoon. Gebruik geen harde borstel of schuursponsje en boen niet te hard.

  • Haal er nogmaals een vochtige doek langs om de schoonmaakresten weg te halen.

  • Droog het verwarmingselement van de airfryer voorzichtig af met een theedoek.

De truc met de citroen

Blijf de airfryer ondanks je verwoede schoonmaakpogingen toch nog stinken? Dan kan een citroen de oplossing bieden. Plaats hiervoor een stukje aluminiumfolie op de bodem en giet er een laagje water op. Leg hier vervolgens een in partjes gesneden citroen op en zet de airfryer tien minuten aan op 180°C. De citroen lost het achtergebleven vet op en zodra de airfryer is afgekoeld, kun je de viezigheid met een keukenpapiertje wegnemen. Haal er tot slot nog even een vochtige microvezeldoek overheen en laat de machine verder aan de lucht drogen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten