Zo kies je de juiste boormachine voor je klus

© zsv3207

Zo kies je de juiste boormachine voor je klus

Geplaatst: 12 juni 2023 - 10:32

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:46

Ronald Smit

Er bestaan nogal wat soorten boor- en schroefboormachines. Deels bedraad, deels draadloos en vaak ook multifunctioneel. Welke machine kies je voor welke klus?

Boormachine nodig?

Hier vind je het juiste apparaat voor jouw klus!

Boorhamer, voor het stevige werk

Laten we beginnen met de gemakkelijkste keuze: de boorhamer. Als je stevig boor- en (of) breekwerk in huis te verrichten hebt, is dit in feite de enige juiste keuze. Voor de meeste thuisgebruikers is eigenlijk alleen de bekabelde variant praktisch, al bestaat dit soort gereedschap ook in accu-uitvoering. Probleem is dan alleen wel dat je de machine regelmatig moet gebruiken om de accu gezond te houden. Voor een boorhamer op netspanning maakt het niks uit of je die één keer in het jaar of elke week gebruikt.

Boorhamers zijn specifiek ontworpen voor het zwaardere werk. Denk aan gaten boren in (dikkere) betonnen muren, maar zeker ook gaten hakken. Een goede boorhamer beschikt dan ook over een boor- en een beitelstand.

Verder geldt dat boorhamers meestal een speciaal soort boren en beitels gebruiken. Althans: de koppeling is speciaal. Het betreft hier een SDS+-koppeling – gelukkig gestandaardiseerd, dus je kunt in de bouwmarkt je hart ophalen aan verschillende boren en beitels. Veel boorhamers hebben verder een vast toerental, dus het is aanzetten en gáán. Rustig boren (of beitelen) en niet forceren. Ook gaten met een wat grotere diameter zijn zo moeiteloos te maken.

Een boorhamer, merk Kinzo

Een potje met vet voor insmeren boren en beitels boorhamer

Een potje met vet voor het insmeren van boren en beitels voor de boorhamer.

Klopboormachine

Wil je gaten in beton boren, maar geen al te dikke en diepe exemplaren? Dan voldoet de aloude klopboor waarschijnlijk prima. Houd er wel rekening mee dat ouder beton vaak harder is dan relatief nieuw beton; voor veelvuldig boren in beton kun je dus beter een wat zwaardere machine gebruiken. Vanzelfsprekend kun je alleen betonboren gebruiken voor boren in beton (en steen).

Voordeel van de klopboormachine is vaak (maar niet altijd: goed checken dus voor aankoop) dat deze met een schakelaar ook als gewone boormachine kan fungeren. Daarmee ontstaat een allround-machine waar je veel plezier aan kunt beleven. De klopboormachine (ook wel bekend als ‘drilboor’) is ook beschikbaar als accu-apparaat. En als je regelmatig klust, is dat het overwegen waard. Werken zonder lastig snoer is best handig.

Boormachine

De traditionele boormachine kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Ze zijn bedoeld voor alle voorkomende boorklussen, behalve boren in steen en beton. Prima geschikt dus – mits voorzien van de juiste boor – voor hout, kunststof, metaal enzovoort. Dit type boormachine leent zich bij uitstek voor een accuversie. Daarmee kun je ook in de tuin of desnoods in het vrije veld naar hartenlust boren. Deze machines beschikken over een snelheidsregelaar, wat erg belangrijk kan zijn. In sommige materialen kun je beter met een laag toerental boren – denk aan bijvoorbeeld kunststof om smelten en lelijke gaten te voorkomen.

Boor- en klopboormachine, instapmodel

De meeste klopboormachines zijn combimachines, zoals dit alweer wat oudere instapmodel.

Functieschakelaar op combi-boormachine, hamer/dril-functie geselecteerd

Door de functieschakelaar op de hamer te zetten, wordt de ‘klopfunctie’ geactiveerd.

Schroevendraaier en schroefboormachine

De elektrische schroevendraaier als stand-alone-apparaat is meestal alleen in accu-uitvoering leverbaar, al zijn er wel machines met boor- en schroeffunctie verkrijgbaar die draaien op netspanning. Een pure elektrische schroevendraaier is voor thuisgebruik vaak niet zo heel interessant, tenzij het om specialistische exemplaren voor bijvoorbeeld fijnmechanica en dergelijke gaat.

Gelukkig beschikken de meeste accuboormachines ook over een uitstekende schroefstand. Kwestie van een schakelaar omzetten om de juiste functie te kiezen. Die schakelaar trouwens niet vergeten, want als je per ongeluk de boorstand kiest voor kleinere schroeven, is de kans dat je de kop van de schroef draait levensgroot. Dit soort machines is namelijk verrassend sterk! Om die reden zit er vaak een instelbare ring op de boor/schroefkop. Deze werkt als een soort momentsleutel: bij het bereiken van een bepaalde kracht slipt de koppeling. Dat leidt tot het kenmerkende ratelende geluid en zorgt ervoor dat je elke schroef in een bepaald onderdeel van je werkstuk ongeveer even sterk aandraait.

Als je je eerste elektrische (accu)gereedschap gaat kopen, is de combi boor-schroevendraaier zonder meer het eerste apparaat waarvoor je moet gaan. Die is namelijk universeel inzetbaar voor het overgrote deel van de klussen. Ook prima geschikt voor het in elkaar zetten van IKEA-meubels bijvoorbeeld. Reparatie- of modificatiewerk aan bestaand meubilair is ook iets waar de combi z’n hand niet voor omdraait. Het boren van extra gaten, losschroeven en weer vastzetten van onderdelen is snel geregeld.

Accu boor-schroefmachine Bosch Professional, 18 Volt

De schroefboormachine: het manusje-van-alles dat iedereen in huis moet hebben.

Een groep apart: mini-machines

Er zijn ook diverse mini-machines, zoals bijvoorbeeld de Bosch IXO-lijn. Dat zijn meestal voornamelijk elektrische (en accugevoede) schroevendraaiers. Maar door er andere hulpstukken op te zetten, geef je een totaal nieuwe functie aan het basisapparaat. Denk aan een snijkop voor het snijden van karton, dik papier, stof enzovoort. Of zet er alsnog een boorkop op om er toch mee te kunnen boren. Dergelijke machines zijn ideaal voor licht werk, maar zeker ook voor modelbouw en dergelijke. In dat laatste geval komen de compacte afmetingen, het lichte gewicht en de wendbaarheid heel goed van pas.

Mini-accuschroevendraaier met hulpstukken, Bosch IXO

 

Kiezen maar!

We hebben hiermee de belangrijkste categorieën voor klussen in huis wel gehad. Grofweg kun je stellen dat je niet om de boorhamer heen komt als je grotere en diepere gaten in beton en steen wilt boren, om het maar helemaal niet over hakwerk te hebben. Er is dan simpelweg geen andere keuze. De klopboormachine zal verder in elk huis met betonnen of stenen muren van pas komen, al was het maar om eens wat aan de muur op te hangen. Meest universeel inzetbaar is de elektrische schroefmachine. En dan met name in de accu-uitvoering, zodat je er ook op plekken zonder stopcontact moeiteloos mee kunt werken.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten