Solderen: tips en trucs voor mooie en sterke verbindingen
Wil je onderdelen aan elkaar solderen, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Dan is deze handleiding voor jou! We leren beginners hoe ze op een veilige manier mooie en stevige verbindingen aanbrengen met een soldeerbout en soldeertin.
In dit artikel leer je stapsgewijs:
- Hoe je mooie en stevige soldeerverbindingen aanlegt
- Noodzakelijke voorbereidingen voor het solderen
- Waar je op moet letten voor een veilige werkomgeving
- De juiste soldeertechniek voor sterke verbindingen
Dit heb je nodig om te solderen:
-
Een soldeerbout met houder
-
Soldeertin
-
Ook lezen: Bouw je eigen Raspberry Pi-cluster met deze instructies
Solderen in en rond het huis voor beginners
Solderen is een handige techniek om kleine onderdelen van metaal aan elkaar te bevestigen. Doordat tin een elektrische geleider is, wordt het gebruikt voor stroomcircuits. Solderen voor beginners en hobbyisten betreft voornamelijk het aan elkaar bevestigen van draden, connectors en kleine onderdelen van metaal.
Solderen kun je leren
Je hebt er alleen wel wat spulletjes voor nodig, en die vind je hier!
Soldeerbouten voor hobbyklussers halen een maximumtemperatuur van 450 graden Celsius. Voor het aan elkaar verbinden van grotere onderdelen, zoals metalen buizen en constructies, is een hogere temperatuur nodig.
©Potashev Alex
Welk soort tin heb je nodig?
Er zijn verschillende soorten tin om uit te kiezen. Traditioneel wordt loodhoudende tin gebruikt, al is dat binnen de EU inmiddels verboden voor professioneel gebruik. Het is immers slecht voor de gezondheid en het milieu. Hobbyisten mogen het nog wel gebruiken voor kleine werkzaamheden. Inmiddels is bij alle bouwmarkten en elektronicaspecialisten tin zonder lood verkrijgbaar. Aan deze soorten tin is meestal koper en soms zilver toegevoegd.
Lees hier meer over het repareren van elektronica
Heb je flux nodig voor mooie verbindingen?
Flux is een middel dat kan worden gebruikt om mooie verbindingen te maken. Het helpt bij het maken van een betere hechting. Flux reinigt de componenten en zorgt ervoor dat tin gemakkelijker vloeit. Voor hobbyisten is tin met een kern van flux toereikend. Dat type tin is bij elke bouwmarkt verkrijgbaar. Lees op de verpakking of er flux aan het tin is toegevoegd.
Een goede voorbereiding is noodzakelijk
Zorg voor een opgeruimd oppervlak zodat je alle ruimte hebt. Je werkt tenslotte met een gloeiendheet apparaat en kwetsbare onderdelen. De ondergrond vereist eveneens de nodige aandacht. Deze dient om te beginnen niet brandbaar te zijn. Een eenvoudige stenen tegel kan wat dat betreft voldoende zijn. Maar er zijn ook ondergronden verkrijgbaar die speciaal gemaakt zijn om op te solderen. Voorbeelden zijn een soldeerplaat van vermiculiet of een soldeersteen van keramiek of chamotte. Voor kleine klusjes zijn in feite alle hittebestendige en onbrandbare ondergronden geschikt.
Denk verder aan de veiligheid. De dampen die uit soldeertin en flux vrijkomen bevatten schadelijke stoffen. Soldeer daarom alleen buiten of in een goed geventileerde ruimte. Kies daarnaast altijd voor een soldeerbout met een houder. Daarmee heb je een plek om de bout veilig in te plaatsen en voorkom je ongelukken.
©ronstik
Controleer of de soldeerstift de juiste temperatuur heeft
Als je alles goed hebt voorbereid, is het tijd om de soldeerbout aan te zetten en heet te laten worden. Weet je niet zeker of de bout op de juiste temperatuur is? Houd dan een beetje tin tegen de stift aan. Dat is de punt van de soldeerbout. Als het tin vrijwel onmiddellijk smelt, is de juiste temperatuur bereikt. Vergeet niet om de soldeerbout na deze test schoon te vegen. Daar kun je een natte spons voor gebruiken. Luxere soldeerhouders bevatten vaak een klein sponsje op het statief.
Stevige verbindingen dankzij de juiste soldeertechniek
Solderen is op zich niet heel moeilijk, zolang je maar de juiste methode hanteert. Ga vooral niet overhaast te werk als je weinig ervaring hebt. Met een gloeiendhete soldeerbout is het namelijk goed mogelijk om schade aan te richten.
Houd de soldeerbout vast als een pen en druk deze op de plek waar de verbinding moet komen. Wacht enkele seconden zodat deze heet wordt. Het is de bedoeling dat het tin op de onderdelen terechtkomt. Houd het soldeertin daarom tegen de plek van de verbinding aan en maak nooit rechtstreeks contact met de soldeerbout.
Laat een beetje tin over de onderdelen vloeien en trek als eerste het soldeertin terug. Vervolgens haal je ook de soldeerbout van het materiaal af. Wacht heel even tot de verbinding is afgekoeld en voer een kleine controle uit. Is de verbinding niet naar wens? Voeg dan voorzichtig wat meer soldeertin toe door bovenstaande stappen te herhalen.