Zo werk je veilig in de hoogte met een ladder
Uit onderzoek blijkt dat EHBO-afdelingen de ladder aanduiden als het gevaarlijkste gereedschap. Meer dan 40% van de doe-het-zelvers is de afgelopen vijf jaar in het ziekenhuis beland, omdat ze van hun ladder zijn gevallen. Hoe werk je veilig met een ladder? En wat is een veilige ladder?
Een goede ladder is een onmisbaar stuk gereedschap dat een levenlang meegaat. Toch gebeuren er ontzettend veel ongevallen mee. Hoe werk je veilig op de ladder en hoe kun je die veiligheid nog vergroten?
- Stahoogte en werkhoogte
- Soorten ladders
- Stabiliteit van de ladder
- Tips voor veilig laddergebruik
- Accessoires die een ladder veiliger maken
Stahoogte en werkhoogte
Een goede ladder is een eenmalige investering, want een degelijke ladder gaat zeker een leven lang mee. Professionele ladders moeten aan strenge veiligheidsnormen voldoen, maar ook de doe-het-zelver doet er verstandig aan om te investeren in kwaliteit en veiligheid. Een belangrijke beslissingsfactor is de stahoogte. Dat is de maximale hoogte waar je op de ladder kunt staan. Dat is dus iets anders dan de lengte van de ladder. Tel bij de stahoogte nog eens twee meter, dan kom je bij de werkhoogte. Dat is de hoogte waarop je handen de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Natuurlijk mag je nooit op de bovenste laddersport staan. Ga niet hoger dan de vierde trede van de bovenkant. De maximale belasting van een ladder is standaard 150 kilogram. Sommige ladders kunnen een hoger gewicht aan, wat handig is als je zware objecten de ladder op moet krijgen.
Soorten ladders
Glazenwassers houden nog steeds van de degelijke houten ladder, maar voor de thuisgebruiker vind je bijna uitsluitend aluminium ladders. Die zijn licht en stevig.
©Altrex
De meest eenvoudige is de enkele ladder of vaste ladder.
De schuifladder of opsteekladder, bestaat uit twee of drie delen die je over elkaar omhoog schuift.
Een reformladder kun je gebruiken als rechte ladder, maar als je hem in de A-stand zet, wordt het een dubbele trap. Door middel van een speciale scharnier plaats je de twee ladderdelen in de A-stand. Doordat je ladder in deze stand vrij kunt opstellen en de verschillende werkhoogtes is deze ladder uitstekend geschikt voor veel uiteenlopende klussen.
De vouwladder kun je als rechte ladder gebruiken en je kunt hem in steigerstand zetten.
Tegenwoordig zie je vaak telescoopladders die je, zoals de naam het zegt, in elkaar kunt schuiven waardoor ze weinig plaats innemen. Je kunt ze zelfs op de fiets meenemen. De prijsverschillen tussen de telescoopladders zijn groot. Ga voor een gerenommeerd merk om niet in te boeten op de kwaliteit. De werkhoogte varieert tot maximaal 4,5 meter.
Ook interessant: Dit zijn de 9 meest gemaakte klusfouten
Stabiliteit
Heel belangrijk is de stabiliteit van de ladder. Kijk daarvoor naar de onderkant. Als je de ladder uitsluitend binnen zult gebruiken of op een harde ondergrond, dan is een ladder op eenvoudige rubberen voetjes geen probleem. Maar als je hem ook op grind of op een zachte grond wilt plaatsen, dan is de stabiliteit een extra punt van aandacht. De onderkant moet dan breder zijn dan de bovenkant zodat de ladder niet snel opzij kan zwaaien. Nog beter is een ladder met een stabilisatiebalk aan de onderkant. Dat is een extra horizontale stang die voorkomt dat de poten in de modder wegzakken. Dit type is uiterst stabiel en kan zelfs gebruikt worden bij slecht weer.
Tips voor veilig laddergebruik
Controleer voor gebruik of de ladder gebreken heeft en wees daar streng in. Als er bijvoorbeeld een rubberen laddervoet ontbreekt, stap er dan niet op. Je kunt nieuwe laddervoetjes gewoon los bestellen.
De ladder moet lang genoeg zijn en minstens drie tot vier sporten boven de rand van het werkvlak uitsteken.
Hij moet stevig op een stabiele en vlakke ondergrond staan. Voor extra stabiliteit kun je een laddermat of stabilisatiebalk gebruiken.
Zorg dat de ladder niet kan wegglijden. Bijvoorbeeld door de ladder bovenaan vast te maken.
Plaats de ladder in een veilige hoek. Men heeft het daarbij vaak over een hoek van 75° graden en dat kun je gemakkelijk controleren. Ga voor de opgestelde ladder staan en plaats je tenen tegen de onderkant van de ladder. Kijk nu of je de ladder met gestrekte armen kunt vastpakken. Kun je niet bij de ladder, of is de afstand te kort en zijn je armen eerder gebogen, dan moet je de hoek aanpassen.
Bij een uitschuifbare ladder moet er een minimale overlap zijn van vier sporten, dus de onderste en bovenste vier sporten moeten over elkaar zitten. Zorg er bovendien voor dat de schuivende ladderleden veilig aan elkaar vastzitten.
Pas de driepuntsregel toe: houd altijd op drie punten contact met de ladder (twee handen en een voet, of twee voeten en een hand). Draag daarbij stevige slipvaste werkschoenen en handschoenen. En plaats je volledige voet op de trede.
Houd geen gereedschap in je handen bij het klimmen, maar gebruik een gereedschapsgordel.
Gebruik dezelfde ladder nooit met twee personen tegelijk.
Verplaats de ladder tijdig, zodat je nooit verder dan een meter hoeft te reiken.
Laat een opgestelde ladder niet zomaar onbeheerd achter, maar houd hem in de gaten. Kinderen klimmen bijvoorbeeld graag.
Houd de toegang tot de ladder vrij van obstakels. Een ladder is altijd een sta-in-de-weg. Sta je binnen? Doe de deur achter de ladder op slot en blokkeer eventuele doorgangen. Een belangrijke oorzaak van ongevallen met ladders is dat anderen er per ongeluk tegenaan lopen.
©Halfpoint
Accessoires die een ladder veiliger maken
Gebruik uitsluitend accessoires die bij jouw ladder passen. Ze zijn bijna altijd bedoeld om de veiligheid en comfort te verbeteren, denk bijvoorbeeld aan de haken als veilige bevestiging aan een dakgoot. Controleer of het accessoire wel past bij je ladder, want zelf iets in elkaar knutselen, kan levensgevaarlijk zijn.
Laddermat
De antislipmat is een voordelige veiligheidsoplossing: de prijs is ongeveer 45 euro voor een lengte van 130 cm of 37 euro voor een mat van 96 cm – voor die prijs zouden wij het niet nalaten er een aan te schaffen. Zo’n antislipmat voorkomt dat de ladder wegglijdt. Bovendien zorgt hij voor stabiliteit op een zachte ondergrond en beschermt hij binnen de vloer tegen beschadigingen. Dit accessoire is geschikt voor elk type ladder en is gemaakt van slijtvast rubber.
©Altrex
Ladderbankje
Het ladderbankje zorgt dat je comfortabel en veilig staat, want je creëert hiermee een groter stavlak. Handig als je lang op dezelfde hoogte moet staan. Er zijn diverse uitvoeringen met verschillende prijzen.
©Altrex
Stabilisatiebalk
We hebben het al gehad over het nut van een stabilisatiebalk. Heeft jouw ladder die niet, dan kun je een bestaande ladder toch uitbreiding met zo’n veiligheidsstang. De stabilisatiebalk komt met een stel verbindingstukken die je aan de binnen- en onderkant van de ladder schroeft. Zo’n balk kost ongeveer 60 euro.
©Altrex