ID.nl logo
Zo werk je veilig in de hoogte met een ladder
© New Africa
Huis

Zo werk je veilig in de hoogte met een ladder

Uit onderzoek blijkt dat EHBO-afdelingen de ladder aanduiden als het gevaarlijkste gereedschap. Meer dan 40% van de doe-het-zelvers is de afgelopen vijf jaar in het ziekenhuis beland, omdat ze van hun ladder zijn gevallen. Hoe werk je veilig met een ladder? En wat is een veilige ladder?

Een goede ladder is een onmisbaar stuk gereedschap dat een levenlang meegaat. Toch gebeuren er ontzettend veel ongevallen mee. Hoe werk je veilig op de ladder en hoe kun je die veiligheid nog vergroten?

  • Stahoogte en werkhoogte
  • Soorten ladders
  • Stabiliteit van de ladder
  • Tips voor veilig laddergebruik
  • Accessoires die een ladder veiliger maken

Lees ook: Veilig klussen: ontspannen werken met elektra

Stahoogte en werkhoogte

Een goede ladder is een eenmalige investering, want een degelijke ladder gaat zeker een leven lang mee. Professionele ladders moeten aan strenge veiligheidsnormen voldoen, maar ook de doe-het-zelver doet er verstandig aan om te investeren in kwaliteit en veiligheid. Een belangrijke beslissingsfactor is de stahoogte. Dat is de maximale hoogte waar je op de ladder kunt staan. Dat is dus iets anders dan de lengte van de ladder. Tel bij de stahoogte nog eens twee meter, dan kom je bij de werkhoogte. Dat is de hoogte waarop je handen de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Natuurlijk mag je nooit op de bovenste laddersport staan. Ga niet hoger dan de vierde trede van de bovenkant. De maximale belasting van een ladder is standaard 150 kilogram. Sommige ladders kunnen een hoger gewicht aan, wat handig is als je zware objecten de ladder op moet krijgen. 

Soorten ladders

Glazenwassers houden nog steeds van de degelijke houten ladder, maar voor de thuisgebruiker vind je bijna uitsluitend aluminium ladders. Die zijn licht en stevig. 

©Altrex

De verschillende soorten ladders ().
  1. De meest eenvoudige is de enkele ladder of vaste ladder.

  2. De schuifladder of opsteekladder, bestaat uit twee of drie delen die je over elkaar omhoog schuift.

  3. Een reformladder kun je gebruiken als rechte ladder, maar als je hem in de A-stand zet, wordt het een dubbele trap. Door middel van een speciale scharnier plaats je de twee ladderdelen in de A-stand. Doordat je ladder in deze stand vrij kunt opstellen en de verschillende werkhoogtes is deze ladder uitstekend geschikt voor veel uiteenlopende klussen.

  4.  De vouwladder kun je als rechte ladder gebruiken en je kunt hem in steigerstand zetten.

  5. Tegenwoordig zie je vaak telescoopladders die je, zoals de naam het zegt, in elkaar kunt schuiven waardoor ze weinig plaats innemen. Je kunt ze zelfs op de fiets meenemen. De prijsverschillen tussen de telescoopladders zijn groot. Ga voor een gerenommeerd merk om niet in te boeten op de kwaliteit. De werkhoogte varieert tot maximaal 4,5 meter.

Ook interessant: Dit zijn de 9 meest gemaakte klusfouten

Stabiliteit

Heel belangrijk is de stabiliteit van de ladder. Kijk daarvoor naar de onderkant. Als je de ladder uitsluitend binnen zult gebruiken of op een harde ondergrond, dan is een ladder op eenvoudige rubberen voetjes geen probleem. Maar als je hem ook op grind of op een zachte grond wilt plaatsen, dan is de stabiliteit een extra punt van aandacht. De onderkant moet dan breder zijn dan de bovenkant zodat de ladder niet snel opzij kan zwaaien. Nog beter is een ladder met een stabilisatiebalk aan de onderkant. Dat is een extra horizontale stang die voorkomt dat de poten in de modder wegzakken. Dit type is uiterst stabiel en kan zelfs gebruikt worden bij slecht weer. 

Tips voor veilig laddergebruik

  • Controleer voor gebruik of de ladder gebreken heeft en wees daar streng in. Als er bijvoorbeeld een rubberen laddervoet ontbreekt, stap er dan niet op. Je kunt nieuwe laddervoetjes gewoon los bestellen. 

  • De ladder moet lang genoeg zijn en minstens drie tot vier sporten boven de rand van het werkvlak uitsteken. 

  • Hij moet stevig op een stabiele en vlakke ondergrond staan. Voor extra stabiliteit kun je een laddermat of stabilisatiebalk gebruiken.

  • Zorg dat de ladder niet kan wegglijden. Bijvoorbeeld door de ladder bovenaan vast te maken.

  • Plaats de ladder in een veilige hoek. Men heeft het daarbij vaak over een hoek van 75° graden en dat kun je gemakkelijk controleren. Ga voor de opgestelde ladder staan en plaats je tenen tegen de onderkant van de ladder. Kijk nu of je de ladder met gestrekte armen kunt vastpakken. Kun je niet bij de ladder, of is de afstand te kort en zijn je armen eerder gebogen, dan moet je de hoek aanpassen. 

  • Bij een uitschuifbare ladder moet er een minimale overlap zijn van vier sporten, dus de onderste en bovenste vier sporten moeten over elkaar zitten. Zorg er bovendien voor dat de schuivende ladderleden veilig aan elkaar vastzitten.

  • Pas de driepuntsregel toe: houd altijd op drie punten contact met de ladder (twee handen en een voet, of twee voeten en een hand). Draag daarbij stevige slipvaste werkschoenen en handschoenen. En plaats je volledige voet op de trede.

  • Houd geen gereedschap in je handen bij het klimmen, maar gebruik een gereedschapsgordel.

  • Gebruik dezelfde ladder nooit met twee personen tegelijk. 

  • Verplaats de ladder tijdig, zodat je nooit verder dan een meter hoeft te reiken.

  • Laat een opgestelde ladder niet zomaar onbeheerd achter, maar houd hem in de gaten. Kinderen klimmen bijvoorbeeld graag.

  • Houd de toegang tot de ladder vrij van obstakels. Een ladder is altijd een sta-in-de-weg. Sta je binnen? Doe de deur achter de ladder op slot en blokkeer eventuele doorgangen. Een belangrijke oorzaak van ongevallen met ladders is dat anderen er per ongeluk tegenaan lopen.

©Halfpoint

Accessoires die een ladder veiliger maken

Gebruik uitsluitend accessoires die bij jouw ladder passen. Ze zijn bijna altijd bedoeld om de veiligheid en comfort te verbeteren, denk bijvoorbeeld aan de haken als veilige bevestiging aan een dakgoot. Controleer of het accessoire wel past bij je ladder, want zelf iets in elkaar knutselen, kan levensgevaarlijk zijn.

Laddermat

De antislipmat is een voordelige veiligheidsoplossing: de prijs is ongeveer 45 euro voor een lengte van 130 cm of 37 euro voor een mat van 96 cm – voor die prijs zouden wij het niet nalaten er een aan te schaffen. Zo’n antislipmat voorkomt dat de ladder wegglijdt. Bovendien zorgt hij voor stabiliteit op een zachte ondergrond en beschermt hij binnen de vloer tegen beschadigingen. Dit accessoire is geschikt voor elk type ladder en is gemaakt van slijtvast rubber.

©Altrex

Ladderbankje

Het ladderbankje zorgt dat je comfortabel en veilig staat, want je creëert hiermee een groter stavlak. Handig als je lang op dezelfde hoogte moet staan. Er zijn diverse uitvoeringen met verschillende prijzen. 

©Altrex

Een ladderbankje verhoogt het werkcomfort en de veiligheid.

Stabilisatiebalk

We hebben het al gehad over het nut van een stabilisatiebalk. Heeft jouw ladder die niet, dan kun je een bestaande ladder toch uitbreiding met zo’n veiligheidsstang. De stabilisatiebalk komt met een stel verbindingstukken die je aan de binnen- en onderkant van de ladder schroeft. Zo’n balk kost ongeveer 60 euro.

©Altrex

Je kunt een stabilisatiebalk ook achteraf aan een ladder bevestigen.
▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?
© ID.nl
Huis

Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?

Het is dé klassieker tijdens de feestdagen: met de hele familie rondom een apparaat zitten om je eigen eten te bereiden. Maar sta je in de winkel of scrol je online door het aanbod, dan vliegen de termen je om de oren. Is racletten hetzelfde als gourmetten? Waarom zou je voor een steen kiezen in plaats van een metalen plaat? Wij leggen haarfijn (en hapklaar) uit wat de verschillen zijn.

Raclette: voor de echte kaasfans

Laten we beginnen met de term die vaak voor de meeste verwarring zorgt: raclette. Hoewel we het woord in Nederland vaak door elkaar gebruiken met gourmetten, is het van oorsprong een Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij traditionele raclette verwarm je een groot stuk kaas aan één kant, waarna je de gesmolten laag over aardappelen, zilveruitjes en augurken schraapt.

Kijken we naar de consumentenapparaten die je nu in de winkel koopt, dan verwijst de term raclette specifiek naar het gebruik van de pannetjes die je onderin het apparaat schuift. Je gebruikt hierbij de hitte van het verwarmingselement om kaas te smelten of kleine gerechtjes, zoals een omelet of pannenkoekje, te garen. Vaak zit er bovenop het apparaat nog een grillplaat of steen, zodat je het racletten kunt combineren met grillen. Ben je een echte kaasliefhebber of houd je van afwisseling tussen bakken en gratineren, dan is de raclette-optie onmisbaar. Een handige tip is om altijd speciale raclettekaas te gebruiken; deze smelt perfect met een ideale romigheid.

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

©Roland - stock.adobe.com

Steengrill: puur natuur en gezond

De naam geeft het eigenlijk al weg: bij een steengrill bak je het voedsel op een plaat van natuursteen, meestal gemaakt van graniet. Dit ziet er niet alleen robuust en chique uit op tafel, het werkt ook fundamenteel anders dan een metalen plaat. Een steen heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen, dus reken er bij het aanzetten op dat je zo'n twintig tot dertig minuten geduld moet hebben voordat de plaat goed heet is. Eenmaal op temperatuur houdt de steen de hitte echter extreem goed en lang vast.

Het grootste voordeel van de steengrill is het gezonde aspect. In tegenstelling tot andere bakplaten heb je op een steen geen boter of olie nodig. Vaak strooi je alleen wat zout op de steen om aanbakken te voorkomen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen optimaal bewaard, wat zorgt voor een pure smaak. Houd er wel rekening mee dat steen een poreus natuurproduct is. Je mag deze beslist niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat trekt in de steen en proef je de volgende keer terug in je biefstukje. Even laten weken en schoon schrapen of schrobben met enkel warm water is hier het devies.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

De bakplaat: snelheid en gemak

De bakplaat, vaak ook grillplaat of Teppanyaki genoemd, is meestal gemaakt van metaal en voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Je ziet ze vaak in twee varianten: de geribbelde grillplaat voor die mooie, karakteristieke streepjes op je vlees of groente, en de vlakke plaat die ideaal is voor roerbakken of vis.

De grote kracht van de metalen bakplaat is snelheid en gebruiksgemak. Je stopt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten kun je al beginnen met bakken, wat een stuk sneller is dan bij natuursteen. In tegenstelling tot de steengrill gebruik je hier wel een klein beetje boter of olie. Dankzij de gladde antiaanbaklaag glijdt je eten makkelijk over de plaat en blijft er zelden iets kleven. Ook na het eten wint de bakplaat het op punten van de steengrill: je kunt de plaat vaak losklikken en eenvoudig met een sopje afwassen. Sommige platen zijn zelfs bestand tegen de vaatwasser, al is het altijd verstandig om dat even in de handleiding te checken.

©Donghyun Kim - stock.adobe.com

In één oogopslag: De technische verschillen

Twijfel je nog over welk apparaat bij jou past? We hebben van alle drie de apparaten de technische eigenschappen naast elkaar gezet:

EigenschapSteengrillBakplaat (metaal)Raclette
MateriaalNatuursteen (graniet)Metaal met anti-aanbaklaagPannetjes (onderin)
OpwarmtijdLangzaam (20-30 min)SnelDirect (via element)
Boter/OlieNee (gebruik zout)JaNee (kaasvet is genoeg)
SmaakPuur, dichtgeschroeidBakken en bradenRomig, gesmolten kaas
SchoonmaakSchrobben met waterMakkelijk (sopje/vaatwasser)Pannetjes weken

Kiezen? Dat hoeft niet!

Vroeger moest je echt een keuze maken tussen deze apparaten, maar fabrikanten snappen gelukkig dat wij consumenten van alles wat willen proberen. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten die als 'gourmetstel' worden verkocht, slimme combi-apparaten. Deze bieden vaak ruimte voor de raclette-pannetjes onderin, terwijl de bovenkant bestaat uit een grill- en/of bakplaat is.

Er zijn ook modellen met verwisselbare platen, waarbij je de ene keer kiest voor de gezonde steengrill en de andere keer voor de snelle bakplaat. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is zo'n combi-set met verwisselbare opties vaak de beste keuze voor de meeste huishoudens. Let er bij aankoop ook op of het apparaat een 'parkeerdek' heeft; dat is een koude zone waar je je hete pannetje even veilig kwijt kunt als je een eetpauze inlast.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist


❤️🧑‍🍳Matchmaker: welk ingrediënt op welke plaats?

Niet elk stukje vlees of groente wordt blij van dezelfde bereiding. Wil je de beste smaak? Hanteer dan deze vuistregels voor je ingrediënten:

IngrediëntBeste keuzeWaarom?
Biefstuk & ossenhaasSteengrillDoor de hoge hitte schroeit het vlees direct dicht; zo blijft het supermals.
Gemarineerd vleesBakplaatMarinades en kruiden verbranden snel op steen en koeken aan. Op de metalen plaat met wat olie gaat dit perfect.
Vis & garnalenBakplaatVis is kwetsbaar en plakt snel vast aan natuursteen. De anti-aanbaklaag van de bakplaat is veiliger.
Hamburgers & worstjesBakplaatDeze producten laten veel vet los; op een bakplaat (vooral een geribbelde) loopt dit makkelijker weg naar het opvangbakje.
Groenten (paprika/ui)Steengrill / RacletteOp de steen garen ze langzaam en puur. Wil je ze gratineren met kaas? Doe ze dan in het pannetje.
Pannenkoeken & eiBakplaat / RacletteVloeibare ingrediënten lopen van de steen af. Gebruik een vlakke bakplaat of het pannetje.
KaasRacletteDe enige echte plek voor kaas is in het pannetje onder het element!

Steengrill, raclette en bakplaat: bekende merken

Tefal levert veelzijdige sets zoals de Tefal Raclette Gourmet 3-in-1 RE610D , een tafelmodel dat grillen, raclette en bakken in één apparaat combineert. De stevige antiaanbaklaag en eenvoudige bediening maken dit dé keuze voor mensen die iets zoeken dat prettig werkt en makkelijk schoon blijft.
Princess
biedt betaalbare en degelijke tafelgrills. Een goed voorbeeld is de Princess 162660 Raclette Purify. Dit apparaat is speciaal voor grotere gezelschappen en is niet alleen gebruiksvriendelijk(zo kun je met draaiknoppen de warmte instellen), maar heeft ook nog eens ingebouwde geurafzuiging!
Solis staat bekend om multifunctionele en duurzame tafelgrills. Met de Solis Table Grill 5-in-1, heb je de keuze uit verschillende bereidfingswijzen. Grillen, bakken of gourmetten: het kan allemaal.
Tristar levert voordelige sets voor kleinere of gemiddelde huishoudens. Neem bijvoorbeeld de Tristar RA-2996 Raclette Grill, een model dat simpel werkt en genoeg ruimte biedt voor een avondje samen eten.
Bourgini combineert toegankelijke prijzen met degelijke bouw. De Bourgini Gourmet Raclette Grill Plus – 8 personen is een combinatie van een raclette en grill. Hij is robuust van bouw en heeft (altijd fijn) een antiaanbaklaag en een cool grip handgreep.