Trui gekrompen in de was? Zo kun je hem mogelijk redden (mét stappenplan!)

© Ljupco Smokovski | www.ljsphotographyonline.com

Trui gekrompen in de was? Zo kun je hem mogelijk redden (mét stappenplan!)

Wassen & drogen

Geplaatst: 7 maart 2023 - 18:29

Wesley Akkerman

Het overkomt ons allemaal wel eens. Je zet de wasmachine aan en er zit per ongeluk iets bij dat eigenlijk niet gewassen mag worden op met het programma dat je geselecteerd hebt. Daarvoor staat de temperatuur misschien te hoog, waardoor kleding kan krimpen. Merk je dat je trui ineens gekrompen is in de was (of in de droger)? Geen paniek, deze tips kunnen je helpen.

Stappenplan Red-Je-Wollen-Trui in het kort:
🐑 Laat een emmer vollopen met lauwwarm water.
🐑 Gooi er een scheut babyshampoo of conditioner in.
🐑 Dompel de trui onder en laat hem daarna maximaal twintig minuten in het water liggen.
🐑 Druk het water voorzichtig uit de trui en laat hem drogen.

Te heet wassen, drogen, wasvoorschrift niet gevolgd ... hierdoor krimpt je trui

Is je trui gekrompen? Het kan de beste overkomen, zelfs als je een kwalitatief goede wasmachine of droger hebt. Dat je trui krimpt, heeft namelijk niets te maken met het apparaat waarin je wast of droogt. Het komt - we kunnen het niet mooier maken dan het is - toch echt door jezelf. Omdat je niet goed gekeken hebt naar het wasetiket (lees ook ons artikel Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?) of omdat je de trui per ongeluk hebt mee gewassen of gedachteloos in de droger hebt gestopt. Gelukkig hoef je niet in paniek te raken. Grote kans dat je, met spullen die je toch al in huis hebt, de schade weer ongedaan kunt maken.

Voordat we kijken hoe je een gekrompen trui red, hebben we eerst nog een andere tip. Schade (zoveel mogelijk) voorkomen is natuurlijk altijd het beste. Realiseer je je opeens dat die ene trui toch niet bij deze was hoorde, of dat je de verkeerde trui in de trommel hebt gestopt, zet de wasmachine dan meteen uit. Annuleer het programma (in de handleiding staat hoe je dat moet doen), doe het deurtje open en haal de trui eruit. Misschien ben je nog op tijd en is er niets aan de hand met de trui. Ben je te laat? Dan wordt het tijd om te kijken naar het stappenplan!

© Tanya Rozhnovskaya - stock.adobe.com

Wollen trui gekrompen in de was, en nu?

Stap 1: Bepalen of je trui nog gered kan worden

De eerste stap die we moeten ondernemen is checken of de trui nog het redden waard is. Want het kost tijd en moeite om hem te redden. Wanneer je de trui net uit de wasmachine haalt, controleer dan goed met wat voor schade je te maken hebt. Over het algemeen kun je een trui die een beetje gekrompen is prima redden. Maar wanneer hij is gaan vilten, dan heb je een groter probleem. De uitdaging is dan niet onmogelijk, maar houd er rekening mee dat je niet het gewenste resultaat tevoorschijn tovert. Is je trui zowel kleiner als pluiziger dan voorheen? Dan is redden eigenlijk een verloren zaak.

Stap 2: Emmer vullen met water en babyshampoo of conditioner

Kan de trui nog gered worden? Mooi, laat dan een emmer of wasbak vollopen met lauw warm water en zorg ervoor dat er genoeg water is voor het compleet onderdompelen van de trui. Je kunt vervolgens een aantal dingen toevoegen om de trui weer groter te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan babyshampoo of conditioner voor je haar. Met een beetje mazzel heb je dit gewoon in de badkamer staan. Vul een dopje met de shampoo of conditioner en gooi dat in het water. Je zou hiervoor ook wasverzachter of een speciaal wasmiddel voor wollen kleding kunnen gebruiken.

Stap 3: Trui 20 minuten in het water laten staan

Dan is het nu tijd om de (wollen) trui lekker onder te dompelen. Haal hem een paar keer op en neer en laat hem vervolgens vijftien tot twintig minuten in het water liggen. Mocht je te maken hebben met een echt hardnekkig probleem, dan kan het helpen om de trui twee uur in het water te laten liggen. Hoe langer de trui in het water ligt, hoe meer het materiaal weer los komt. Pas wel op, wanneer je de trui té lang laat weken, kan dit nadelig uitpakken. Check geregeld of de trui al wat meer uitrekt. Maar: trek er dan niet te hard aan, want ook dan kan de trui schade oplopen.

Stap 4: Trui voorzichtig laten drogen

Wanneer je de trui uit het water haalt, laat dat water dan weglopen. Spoel de trui niet af, maar druk of knijp het water er heel voorzichtig uit. Doe je dit te hard, dan kan de trui een andere of scheve vorm aannemen en dat wil je voorkomen. Verwijder zo veel water als mogelijk en laat de trui daarna handmatig drogen. Je kunt hem bijvoorbeeld op een handdoek leggen en wachten totdat hij helemaal droog is. Maar je kunt hem ook eerst voorzichtig oprollen in een handdoek en zo wat extra water eruit duwen. Zodra de trui droog is, moet het probleem hopelijk zijn opgelost.

Hang je wollen trui niet aan de waslijn of een droogrek, maar laat hem liggend drogen. Zo blijft de trui het best in model.

- De was- en droogexperts van ID.nl

0

Powered by

logo

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000