Weerstation installeren? Dit zijn de beste plekken

Weerstation installeren? Dit zijn de beste plekken

Geplaatst: 3 januari 2023 - 08:28

Aangepast: 6 januari 2023 - 21:52

Wesley Akkerman

Leuk, je hebt een weerstation aangeschaft – maar dan moet je hem nog wel installeren, en dat vergt wat denkwerk én voorbereiding. Waar moet je precies aan denken tijdens de installatie en wat zijn de beste plekken om zo'n station neer te zetten? Daar geven we in dit artikel antwoord op.

Lees ook: Koopgids weerstations: zo vind je het beste weerstation voor thuis.

Hoewel weerstations zijn voorzien van verschillende meetinstrumenten – soms van professioneel niveau – hoef je geen meteoroloog te zijn om er eentje te kunnen installeren. In veel gevallen is het zo dat de fabrikant de installatie zo toegankelijk mogelijk maakt, zodat iedereen er in principe mee aan de slag kan. Meestal worden ze geleverd met een handleiding of soms nog een app, waarmee de installatie breed wordt uitgemeten. Als je deze stappen netjes opvolgt, moet het gewoon goed komen.

Weerstation kopen?

Hier vind je alle soorten op een rij!

Het weerstation installeren

Een weerstation werkt meteen vanuit de doos of je moet zelf eerst nog wat instrumenten of sensoren monteren. Vaak betekent het dat je wat onderdelen moet vastklikken. Het kan ook zijn dat je batterijen nodig hebt; niet elke fabrikant levert die mee, dus check van tevoren of ze nodig zijn en of ze er al bij zitten. Daarnaast kan het zijn dat je losse modules voor buiten aan een basisstation binnen moet koppelen.

Sommige weerstations bestaan uit meerdere modules voor zowel binnen als buiten.

Dan is het zaak om de locaties te bepalen. Volg daarbij wederom de installatie-instructies op: per sensor kan het neerzetten of vastmaken van de diverse onderdelen namelijk verschillen. Je wil niet dat een bepaald instrument wegwaait of schade oploopt door een verkeerde installatie of locatie. Tot slot kijken we naar het basisstation voor in huis. Niet elk weerstation heeft er een en er zijn veel varianten te koop.

Het basisstation voor in huis koppel je aan je router. Dat kun je het best bedraad doen om ervoor te zorgen dat de verbinding met het internet optimaal is (ook hier geldt: goedkopere weerstations hoeven geen basisstation te hebben). Controleer nu via de app van het station of de basismodule verbinding heeft met alle sensoren. Het kan ook zijn dat je een los scherm als basis gebruikt, maar ook daar kun je van aflezen of de verbinding stabiel is of niet.

De beste plekken voor het weerstation

Als je een weerstation met losse modules hebt, kun je die modules her en der verspreid in de tuin of boven op het huis plaatsen. Sommige fabrikanten geven daar specifiek tips over. Als je een enkel station hebt waar alle sensoren in zitten, doe je er goed aan een plek te kiezen die hoog en droog is, dus liever niet in de buurt van hoge gebouwen of bomen. Denk bijvoorbeeld aan het dak op je huis, een vlaggenmast, een muur of hek. Je kunt ook zelf een montagearm buiten installeren.

Met verschillende sensoren die allemaal in verbinding staan met een basisunit is zoiets toch wat ingewikkelder. De individuele sensoren en meetinstrumenten hebben allemaal hun eigen voorwaarden wat betreft de installatie. Zolang je die voorwaarden respecteert, weet je zeker dat de metingen accuraat zijn en dat je ervan op aan kunt. Maar aan welke plekken moet je dan precies denken? We nemen je mee langs de meest voorkomende sensoren voor weerstations en de beste locaties om ze te plaatsen.

Temperatuursensoren kun je beter niet zonder speciale wering in direct zonlicht plaatsen. Ook is het beter als je ze op minimaal 15 meter afstand van een stoep of betegelde tuin plaatst, en op minimaal 3 meter boven de grond of het dak.

Sensoren voor vochtigheid moet je niet in de buurt van water installeren (zoals een zwembad, sloot of rivier) en ook minimaal 15 meter bij bomen vandaan houden, anders slaat de sensor aan op vochtige situaties in de omgeving.

De ideale plek voor een windmeter is 10 meter boven de grond, of ongeveer 2 meter boven de hoogste boom in de buurt. Als dat niet goed mogelijk is, houd de sensor dan op een zo groot mogelijke afstand van bomen en gebouwen. Verder is het niet handig om sensoren in de regenschaduw (zie kader) van hekken, gebouwen en bomen te plaatsen, omdat je anders te maken krijgt met afwijkende metingen. Probeer zodoende altijd een afstand van minimaal 3 meter van zo’n gebied te houden.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000