Wat is een persoonlijk weerstation en wat heb je eraan?

Wat is een persoonlijk weerstation en wat heb je eraan?

Tuin & klussen

Geplaatst: 27 november 2022 - 08:59

Aangepast: 5 januari 2023 - 08:56

Wesley Akkerman

Een persoonlijk weerstation kan een handige gadget zijn, zeker als je graag op de hoogte bent van lokaal weer. Zo ben je minder afhankelijk van een algemeen weerbericht of allerlei apps of diensten die net niet accuraat genoeg zijn voor je eigen locatie.

Lees ook: Koopgids weerstations: zo vind je het beste weerstation voor thuis en Weerstation installeren? Dit zijn de beste plekken.

Een persoonlijk weerstation is een handig apparaatje voor naast of zelfs op het huis waarmee je het weer voor je directe omgeving kunt checken. Een weerstation heeft veel sensoren en instrumenten aan boord (hoe duurder het model, hoe meer er zijn) waarmee het gegevens verzamelt. Doorsnee modellen bieden informatie aan over de temperatuur, windsnelheid en -richting, regen en meer. Met zo’n apparaat in huis ben je minder afhankelijk van diensten van derden en kun je op basis van lokale informatie keuzes maken over je dag en de manier waarop je je dag indeelt.

Meerdere units voor het weerstation

Sommige weerstations bieden simpelweg één unit aan. In dat apparaat zitten dan alle benodigde sensoren voor het aflezen van het weer. Die unit plaats je vaak buiten, op een centrale plek. Maar je hebt ook weerstations die bestaan uit meerdere, losse onderdelen. Zo kun je op verschillende plekken rondom je huis sensoren plaatsen voor een accurate weersvoorspelling. Hoe meer sensoren en instrumenten, hoe preciezer de meting wordt. En als je data dan ook nog eens van verschillende plekken rondom je huis komt, dan krijg je een heel goed beeld van wat je kunt verwachten.

Een weerstation dat uit één unit bestaat heeft dus alle sensoren centraal aan boord. Maar wanneer je met meerdere units werkt, dan zijn niet alle units met precies dezelfde sensoren en instrumenten uitgerust. Eén onderdeel neemt bijvoorbeeld de regenval voor zijn rekening, terwijl een ander juist let op hoe hoog of laag de temperatuur is of hoe het zit met de co2-uitstoot. En dan heb je units die rekening houden met de wind, zoals de snelheid en de richting. Die kun je bijvoorbeeld op het dak plaatsen voor een accurate meting.

Gepersonaliseerd weerbericht

Persoonlijke weerstation heb je in allerlei soorten, maten en prijscategorieën. Je hebt simpele modellen die je gewoon op de plank plaatst en z’n ding laat doen. Meestal hebben deze stations een digitaal schermpje waar je de informatie van afleest. Die vind je vaak al voor een paar tientjes online of in de winkel. De duurdere modellen hebben in sommige gevallen een soort basisunit of app waar de sensoren hun informatie naartoe sturen. Daar kun je al gauw tientallen tot honderden euro’s voor neerleggen; er zit nou eenmaal heel veel verschil in het aanbod weerstations.

Sommige varianten zijn zelfs in staat een lokaal weerbericht voor te schotelen. De wat simpelere modellen laten zien dat de kans aanwezig is dat je binnen 24 uur een regenbui kunt verwachten. Maar geavanceerdere (en dus duurdere) versies combineren de verzamelde data met algoritmes en informatie van weerinstituten om zo’n persoonlijk weerbericht voor te schotelen. Dergelijke informatie is nog handiger voor je dagindeling. Je kunt het weer blijven opzoeken via buienradar of een weerapp, maar persoonlijke weerstations gaan veel fijnmaziger te werk voor je locatie.

Is zo’n weerstation wel je geld waard?

Maar is zo’n weerstation je geld wel waard? Dat is afhankelijk van bepaalde factoren. Eerder in dit artikel haalden we al aan dat je met een weerstation in of rondom je huis het meest accurate, lokale weerbericht voorgeschoteld krijgt. Als je dat belangrijk vindt, of als je reguliere weerapps en -diensten niet afdoende vindt, dan is een eigen weerstation zeker het overwegen waard. Ook kan het zijn dat je echt behoefte hebt aan specialistische informatie die je niet vindt in gewone apps. Misschien wil je de luchtvochtigheid in de lucht meten, omdat je last hebt van bronchitis bijvoorbeeld. Of misschien vind je het weer gewoon interessant en wil je je verdiepen in meteorologie.

Hoe dan ook: er zijn genoeg redenen om voor een weerstation bij je thuis te kiezen. Een goedkoop model heb je al voor een paar tientjes. Daar zou je mee kunnen starten om dan na verloop van tijd over te stappen op een uitgebreider model.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000