Het stormt! Hoe zit het ook alweer met code rood, code oranje en code geel?
Het gaat vandaag weer los in Nederland. Voor grote delen van het land is code geel afgegeven en voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en het Waddengebied is zelfs opgeschaald naar code oranje. Hoe zit het ook alweer met die stormkleuren?
De kleurcodes voor weerswaarschuwingen van het KNMI geven aan wat de verwachte impact is van gevaarlijk weer. Er zijn vier kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. Iedere kleurcode heeft een specifieke betekenis.
🟢 Code groen: Staat voor normaal weer, waarbij er geen noodzaak is voor speciale waarschuwingen.
🟡 Code geel: Hiermee word je opgeroepen om extra op te letten, zeker als je van plan bent de deur uit te gaan, omdat het weer mogelijk gevaarlijk wordt. Deze code kan tot 48 uur voor het verwachte weerfenomeen worden uitgegeven.
🟠Code oranje: Duidt op extreem weer, waarbij de kans op schade, verwondingen of veel hinder zeer aanwezig is. Deze code kan 24 uur van tevoren worden afgegeven.
🔴 Code rood: Is het ernstigste weeralarm, voor extreem weer dat zo'n hevige impact kan hebben dat het de samenleving kan verstoren..
Voor elke kleurcode gelden specifieke criteria, afhankelijk van het weertype, zoals regen, sneeuw, onweer, wind, temperatuur en zicht. Bij wind wordt code geel uitgegeven als er een kans is op windstoten van meer dan 75 km per uur. Bij verwachte windstoten boven de 100 km per uur zullen zijn, wordt het code oranje. Voor vandaag worden er in de kustprovincies zelfs zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur verwacht!
Storm Ciarán: waarom hebben stormen eigenlijk soms een naam?
Vandaag trekt storm Ciarán over Nederland. Door het geven van namen aan stormen probeert het KNMI (net als andere meteorologische instituten in andere landen dat ook doen) mensen alert te maken op de risico’s. 'Storm Ciarán' klinkt immers dreigender dan gewoon 'een storm', waardoor waarschuwingen beter blijven hangen. Dat stormen een naam krijgen, vindt 52 procent van de Nederlanders een goed idee; 30 procent vindt dat niet noodzakelijk.
©www.knmi.nl
Krijgen alle stormen een naam?
In Nederland wordt er eigenlijk alleen een naam gegeven aan stormen waarvoor code oranje of code rood wordt uitgegeven. In een enkel geval krijgt een storm ook al bij code geel een eigen naam. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer de kans groot is dat er opgeschaald moet worden naar code oranje, of omdat de storm in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan en daar al een naam heeft gekregen. De namen voor dit jaar vindt je op de lijst Stormnamen 2023-2024. Deze lijst wordt samengesteld door Nederland, Groot-Brittannië en Ierland. Zeven van deze namen zijn aangedragen door bezoekers van de open dag van het KNMI: Babet, Elin, Gerrit, Henk, Olga, Piet en Walid. Waarbij Gerrit verijst naar Gerrit Hiemstra, de weerman die na bijna 25 jaar afscheid nam bij de NOS. STorm Piet is een eerbetoon aan Piet Paulusma, die vorig jaar overleed.
Lees ook: Koopgids weerstations: zo vind je het beste weerstation voor thuis