Koopgids weerstations: zo vind je het beste weerstation voor thuis

© Gian Krabbendam

Koopgids weerstations: zo vind je het beste weerstation voor thuis

Geplaatst: 4 januari 2023 - 09:29

Aangepast: 6 januari 2023 - 22:02

Maikel Dijkhuizen

Het is een van de populairste gespreksonderwerpen in Nederland: het weer. En met de huidige energieprijzen is het misschien wel belangrijker dan ooit om precies te weten wat de temperatuur en de luchtvochtigheid doen. Met een weerstation weet je precies waar je aan toe bent. We bespreken de voornaamste kenmerken van weerstations en laten je tien interessante modellen zien.

Lees ook: Weerstation installeren? Dit zijn de beste plekken.

De goedkoopste weerstations beginnen al bij enkele tientjes. Daarnaast bestaan er ook types met een uit de kluiten gewassen buitenunit van honderden euro’s. De uitgebreidste modellen verbind je met het draadloze thuisnetwerk, zodat je in een app op een smartphone of tablet allerlei lokale weergegevens kunt monitoren. Nu de (strenge?) winter in aantocht is, lijkt het ons een mooi moment om deze meetapparaten eens nader onder de aandacht te brengen.

 

Verschillende sensors

De meeste weerstations bestaan uit een binnen- en buitenunit. Vanzelfsprekend heeft de buitenunit een weerbestendige behuizing, zodat je deze ergens een plekje in de tuin of het balkon kunt geven. Beide apparaatjes zijn via een draadloze radioverbinding met elkaar verbonden. De aanwezige sensors bepalen welke weergegevens het weerstation laat zien. Elk product meet in elk geval de temperatuur. De meeste producten hebben daarnaast een barometer. Hiermee zie je of de luchtdruk snel verandert, ten teken dat er een ander weertype op komst is. De binnenunit meet ook vaak de luchtvochtigheid van de kamer.

Duurdere weerstations bevatten meer sensors. Zo bekijk je met een windmeter bijvoorbeeld de windsnelheid en windrichting. Wil je de hoeveelheid neerslag monitoren, dan biedt een regenmeter uitkomst. Tot slot hebben bepaalde meetproducten een CO2-meter, waarmee je de hoeveelheid koolstofdioxide in huis kunt controleren.

 

Weergegevens aflezen

Bijna alle weerstations hebben een kleurendisplay waarop je allerlei gegevens kunt aflezen. Op basis van de gemeten luchtdruk wagen veel stations zich aan een weersvoorspelling, soms weergegeven met pictogrammen, zoals een zonnetje, wolkje of regendruppels.

Weerstations uit een wat hoger prijssegment hebben vaak een wifi-adapter; meld in dat geval het apparaatje aan op het thuisnetwerk. Via een app op een smartphone of tablet kun je vervolgens de gemeten weergegevens inzien. Ga je op vakantie naar het buitenland, dan kun je op afstand het weerbeeld bij jouw woning in de gaten houden. Vraag de buurman bij langdurige droogte bijvoorbeeld om de tuinplanten water te geven. Verder kun je misschien pushberichten instellen. Daalt de temperatuur onder een bepaald aantal graden of begint het te regenen? Dan ontvang je een waarschuwing op je smartphone.

 

Medisana HG 100

Als je alleen het binnenklimaat van bijvoorbeeld de woonkamer in de gaten wilt houden, voldoet dit breed verkrijgbare product van Medisana prima. Klap de geïntegreerde standaard open en geef dit kleine apparaatje ergens een plekje binnenshuis. De ingebouwde sensors tonen de temperatuur en luchtvochtigheid. Een vrolijke smiley geeft aan dat het binnenklimaat in orde is. Oogt het gezichtje niet blij? Dan is er iets aan de hand met de luchtkwaliteit of temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan te droge lucht of een te hoge vochtigheid. Verder toont het sobere display de tijd. Je stelt via de drukknopjes onderaan het scherm eventueel een alarm in. Voor de energievoorziening is er een AAA-batterij inbegrepen.

Prijs: Ca. € 12,-

www.medisana.nl

Medisana HG 100

Nedis WEST201GY

Veel goedkoper ga je een volwaardig weerstation niet vinden. Enkele webwinkels verkopen dit product zelfs ruimschoots onder de adviesprijs. Ondanks de lage verkoopprijs heeft de Nedis WEST201GY heel wat te bieden. De productdoos bevat een binnen- en buitenunit. Je hebt hiervoor in totaal vijf AAA-batterijen nodig; die zijn niet bijgesloten. Geef de binnenunit een opvallende plek in huis en lees actuele weergegevens af. Het bovenste pictogram illustreert met een wolkje of zonnetje het huidige weerbeeld. Bekijk daarnaast de temperatuur, luchtvochtigheid, tijd en datum.

De buitenunit bevat verschillende sensors waarmee dit apparaatje diverse meetgegevens draadloos aan de binnenunit doorgeeft. Dat gebeurt via een 433MHz-radioverbinding. Voorkom interferentie van nabijgelegen apparaten die op dezelfde radiofrequentie uitzenden; dat leidt namelijk mogelijk tot storingen. Onder het verlichte lcd-scherm bevinden zich vijf drukknoppen; hiermee zet je bijvoorbeeld een wekker of verander je de datum en tijd. Wil je het alarm nog even uitstellen? Druk dan op de onderste sluimerknop.

Prijs: € 24,99

https://nedis.nl

Nedis West201gy

 

Nor-Tec Weerstation

Dit budgetvriendelijke weerstation uit de stal van de Deense producent Schou ligt onder meer bij Action in de schappen. Kopers krijgen veel waar voor hun geld. Zo bevat het apparaatje een duidelijk kleurenscherm met achtergrondverlichting waarop je allerlei gegevens kunt aflezen. Verbind de draadloze buitensensor en bekijk onder meer de actuele temperatuur, luchtvochtigheid en maanfase. Het maximale bereik tussen de binnen- en buitenunit bedraagt zo’n zestig meter. Overigens heeft de buitenunit zelf ook een bescheiden display.

Het Nor-Tec Weerstation geeft ook diverse gegevens over het binnenklimaat weer. Er is daarnaast een klok met alarmfunctie aanwezig. Op basis van de luchtdruk waagt dit weerstation zich aan een voorspelling. Ondanks de lage aanschafprijs kunnen gebruikers in het menu de Nederlandse taal activeren. De binnen- en buitenunit vereisen in totaal vier AA-batterijen; deze penlites zitten niet in de productverpakking.

Prijs: Ca. € 30,-

www.schou.com

Nor-tec-weerstation

 

Cresta Care DTX250S

Ondanks het bescheiden prijskaartje geeft de Cresta Care DTX250S een volledig weerbeeld. Het blauwverlichte verticale display van de binnenunit toont namelijk nogal wat gegevens. De tijdsaanduiding onderaan is radiogestuurd, zodat het weerstation vanzelf schakelt tussen zomer- en wintertijd. Verder laat het scherm de temperatuur en luchtvochtigheid van zowel de binnenruimte als buiten zien. De barometer van de buitenunit meet de luchtdruk. Op basis van deze ontvangen luchtdrukgegevens verschijnt er bovenaan een weersvoorspelling voor de komende 12 of 24 uur middels vier verschillende symbolen.

De buitenunit is klein van stuk, zodat je hem vast wel ergens in de tuin of op het balkon kwijt kunt. Deze module stuurt de gegevens via een 433MHz-signaal naar binnen. Afhankelijk van nabijgelegen obstakels bedraagt het maximale bereik tussen beide units ergens tussen de dertig en honderd meter. Naast de genoemde functies heeft dit weerstation ook een alarm met sluimeroptie. Gebruik de DTX250S dus eventueel als wekker op je nachtkastje. Je hebt voor elke module twee AA-batterijen nodig; deze levert Cresta Care niet mee.

Prijs: Ca. € 35,-

www.cresta-care.com

Cresta-care-dtx250s

© Administrator

 

Alecto WS-1560

Zoek je een weerstation met een bijzondere uitstraling, dan is de Alecto WS-1560 misschien een interessante optie. De adviesprijs van minder dan vijf tientjes valt ook nog eens mee. Het apparaat heeft een bamboelijst waarbinnen een verlicht display met een schermdiagonaal van 5,7 inch is verwerkt. Opvallend genoeg is de gebruikersinterface exact hetzelfde als van het eerder besproken Nor-Tec Weerstation. De beschikbare functies zijn dan ook identiek. Stel de taal eventueel in op Nederlands.

Alecto levert een buitenunit mee met een bereik van maximaal honderd meter. Je monteert deze module met behulp van een schroef aan een muur of schutting. Op het piepkleine display van dit onderdeel lees je de temperatuur en luchtvochtigheid af. De binnenunit bevat een geïntegreerde steun, zodat je het scherm bijvoorbeeld op een kast of tafel neerzet. Via bedieningsknoppen aan de achterzijde wijzig je de informatie op het scherm en stel je desgewenst een alarm in. Bij kans op gladheid geeft de WS-1560 eventueel een hoorbare waarschuwing. Voor de binnenunit bevat de productdoos een adapter, terwijl de buitenunit op twee (niet bijgesloten) AA-batterijen werkt.

Prijs: € 47,99

www.alectohome.nl

Alecto-ws-1560

 

Eve Weather

De Eve Weather geldt in dit deelnemersveld als een buitenbeentje. De productdoos telt namelijk slechts één module. Bepaal of je de IPx4-gecertificeerde behuizing binnen of buiten positioneert. Het weerstation meet via ingebouwde sensors de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. Bekijk daarnaast de weersverwachting voor de komende twaalf uur. Het bescheiden display toont weliswaar minimale informatie, maar met de Eve-app op een mobiel toestel kun je meer gegevens aflezen. Overigens werkt dat alleen op een iPhone of iPad. Voor de draadloze verbinding kan dit product overweg met bluetooth en het IoT-protocol Thread. Aan de hand van Apple HomeKit laat je de Eve Weather desgewenst met andere geschikte slimme apparaten samenwerken. Via de spraakassistent Siri op je iPhone kun je vragen hoe koud of warm het buiten is.

Verder kun je bijvoorbeeld een slimme luchtbevochtiger aan Eve Weather koppelen. Daalt de luchtvochtigheid onder een bepaalde waarde, dan springt de luchtbevochtiger automatisch aan. Bij vrieskou kun je ook een geschikte lamp in de woonkamer blauw (of een ander kleurtje) laten branden en kun je ‘s ochtends wat extra tijd inplannen voor het ontdooien of krabben van de autovoorruit. Interesse in dergelijke automatische snufjes? Stel dan in de Woning-app op een iPhone of iPad de gewenste automatiseringsregels in.

Prijs: € 79,95

www.evehome.com

Eve-weather

 

Netatmo Slim Weerstation

Dit luxe weerstation verbind je met wifi, waarna je in de app uitgebreide weerinformatie kunt bekijken. In tegenstelling tot de andere besproken producten heeft dit exemplaar geen display. De binnen- en buitenunit zijn deels van aluminium en kunnen dus tegen een stootje. Dankzij de slanke constructie geef je het Netatmo Slim Weerstation gemakkelijk een plekje in de woonkamer en tuin. Plaats beide modules niet verder dan honderd meter uit elkaar.

Vergeleken met andere producten biedt dit type de nodige extra’s. Zo meet de binnenunit in huis de CO2-waarde en ontvang je bij een slechte of matige luchtkwaliteit een ventilatiewaarschuwing op je mobiele toestel. Een leuke bijkomstigheid is dat dit weerstation het smarthome-platform Apple HomeKit ondersteunt. Bij aanwezigheid van andere geschikte slimme apparaten kun je automatiseringsregels instellen.

Ontvang je ook graag gegevens over de neerslag en wind? Netatmo fabriceert hiervoor apart verkrijgbare buitenunits. Bij regen of harde wind ontvang je dan een pushbericht op je smartphone en kun je bekijken hoeveel neerslag er precies valt. Je vraagt in de app desgewenst historische grafieken van regen- en windgegevens op.

De adviesprijzen voor de regen- en windmeter bedragen respectievelijk 79,99 en 109,99 euro. Netatmo rekent voor het totale weerpakket 319,97 euro.

Prijs: € 189,99

www.netatmo.com

Netatmo Slim Weerstation

 

Alecto WS-5500

Wil je zoveel mogelijk weergegevens, dan is deze uitgebreide Alecto WS-5500 wellicht iets voor jou. De fabrikant propte de forse buitenunit vol met sensors, zodat je zo’n beetje alle gangbare weerinformatie kunt inzien. Dat resulteert in waardevolle informatie. Bepaal bijvoorbeeld aan de hand van de gemeten uv-straling met welke zonnebrandfactor je jezelf insmeert. Verder beslis je op basis van de windsnelheid of je gaat fietsen of dat je toch liever de auto pakt. Naast de binnen- en buitentemperatuur toont het display de gevoelstemperatuur. Na verloop van tijd weet je precies bij hoeveel graden Celsius het tijd wordt voor een sjaal en handschoenen.

Het display heeft een ruime schermdiagonaal van 7 inch. Met de bedieningstoetsen onderaan haal je de gewenste gegevens tevoorschijn. Je positioneert de buitenunit op een afstand van maximaal honderd meter. Dankzij de geïntegreerde zonnecel voorziet dit onderdeel in zijn eigen energievoorziening. Als je de WS-5500 op wifi aanmeldt, kun je via een mobiele app altijd en overal de meetgegevens bekijken.

Bijzonder is dat dit weerstation informatie deelt met de veelgebruikte Weather Underground-database. Naast eigen gegevens kun je ook data van honderdduizenden andere weerstations ophalen.

Prijs: € 249,-

www.alectohome.nl

Alecto WS-5500

 

Barigo 3026

Dit bijzonder fraaie analoge weerstation doet wat digitale tegenhangers ook doen; hij meet namelijk de luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid. Hiervoor bevat de Barigo 3026 drie metalen ringen. Aan de hand van de zwarte wijzertjes lees je de actuele waarden af. De geïntegreerde barometer bevat ook nog speciale aanduidingen; hiermee voorspelt het weerstation het weertype voor de komende uren.

De afwerking van de Barigo 3026 is vanwege diverse hoogwaardige onderdelen een lust voor het oog. Om de kwetsbare meetinstrumenten te beschermen, bevinden deze onderdelen zich in een koepel van stevig plexiglas. Dit pronkstuk meet 11 × 11 × 16 centimeter en weegt 525 gram. Geïnteresseerden hebben keuze uit twee houtsoorten als bodem. De opgegeven adviesprijs is weliswaar fors, maar diverse (online) verkopers hanteren een lagere prijs. Je treft dit hoogwaardige product bijvoorbeeld op websites van enkele juweliers.

Barigo is een traditioneel Duits bedrijf met stevige wortels in het Zwarte Woud. Buiten het hier besproken product heeft de fabrikant nog meer analoge weerstations in uiteenlopende prijsklassen in het assortiment. Verder ontwikkelt het concern bijvoorbeeld ook oogstrelende meetinstrumenten, zoals hoogtemeters, kompassen en horloges.

Prijs: € 299,-

www.barigo.de

Barigo 3026

© Lutz Hugel

 

Davis Instruments Vantage Pro2 (6163EU)

Zoek je een professioneel weerstation, dan ben jij bij het merk Davis Instruments aan het juiste adres. Deze Amerikaanse fabrikant ontwikkelt uitgebreide meetproducten met een hoge nauwkeurigheid. Daar betaal je dan ook fors voor. Zo verkopen gespecialiseerde webwinkels de hier besproken versie van de Vantage Pro2 voor zo’n 1500 euro.

De indrukwekkend ogende buitenunit werkt op zonne-energie en hangt vol met sensors om onder meer de temperatuur, wind(richting), neerslag, luchtdruk, maanfase, luchtvochtigheid en uv-straling te meten. Dat gebeurt met uiterste precisie. Je leest de waarden vervolgens af op de bijgesloten console. De onderlinge communicatie verloopt via een 868MHz-radioverbinding. Het bereik bedraagt bij ideale omstandigheden maximaal driehonderd meter. Elke 2,5 seconde verschijnen er verse meetgegevens op het scherm. Deze controller koppel je aan netstroom, al passen er ook drie los verkrijgbare C-batterijen in de behuizing.

Het display toont nogal wat gegevens en symbolen. Het vereist dan ook enige studie om de bediening van dit uitgebreide weerstation onder de knie te krijgen. Gelukkig is er een Nederlandse handleiding inbegrepen. Met dit professionele weerstation kun je eventueel deelnemen aan verschillende weernetwerken. Voor het bevestigen van de buitenunit heb je een afzonderlijk verkrijgbare montagepaal of montagestatief nodig.

Prijs: Ca. € 1500,-

www.davisinstruments.com

Davis Instruments Vantage Pro2 (6163EU)

 

0

Powered by

logo

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000