Review Philips Tafelgrill – Grilt oké, maar is geen bbq-killer
Tafelgrills zijn er in allerlei soorten en maten. Philips lanceert nu een tafelgrill met rook- en aroma diffuser, ludiek gepromoot als serieuze kanshebber om de traditionele barbecue te vervangen. Kan de bbq naar de milieustraat of is het gewoon een slim staaltje seizoensgebonden marketing?
Als tafelgrill is dit een prima apparaat: groot, degelijk en voorzien van voldoende vermogen om vlees, vis en groente snel en goed te grillen. Maar als vervanger van een échte barbecue is hij minder overtuigend. De rookfunctie werkt traag, is matig effectief en kost relatief veel energie. De toevoegingen zoals het kruidenvak zijn aardig bedacht, maar voegen in de praktijk weinig toe. Zoek je een fijne grillplaat voor aan tafel? Dan zit je goed. Verwacht je de smaak en beleving van een echte barbecue? Dan is dit niet wat je zoekt.
- Ruim grilloppervlak: ideaal voor meerdere eters
- Bakplaat en deksel mogen in de vaatwasser
- Vetopvangbakje werkt goed
- Verschillende temperatuurstanden
- Wordt snel heet
- Groot en zwaar, niet makkelijk op te bergen
- Deksel beslaat tijdens gebruik
- Rookaroma beperkt effectief
- Warmteverdeling niet gelijkmatig
- Handleiding is summier, mist uitleg over extra functies
De Philips Tafelgrill belooft het gemak van barbecueën aan tafel. Geen gedoe met kolen of aanmaakblokjes, maar gewoon de stekker in het stopcontact en grillen maar. Met een groot grilloppervlak, verschillende temperatuurstanden en een aroma infuser voor rookaroma presenteert Philips dit apparaat als een slimme oplossing voor lange zomeravonden met goed gezelschap. Maar hoe goed werkt het in de praktijk?
©Philips
Eerste indruk: groot apparaat, weinig uitleg
Deze tafelgrill is een flink exemplaar dat in een enorme doos wordt geleverd. Eenmaal uitgepakt meet hij 47,3 bij 36,3 centimeter, en hij is 15,8 cm hoog. Met 6,37 kilo is dit apparaat ook geen lichtgewicht te noemen. Op ons aanrecht neemt hij behoorlijk wat plek in. Het apparaat bestaat uit een onderstel met draaiknoppen voor de verschillende standen (1 tot en met 5), een grillplaat die links vlak is en rechts richels heeft, een geïntegreerd vetopvangbakje, een glazen deksel dat je los kunt halen, en uiteraard een snoer. Links achter in de grillplaat zit een uitneembaar metalen bakje voor houtsnippers, rechts een uitsparing voor het toevoegen van aroma's.
Net als bij de airfryer die we onlangs testten, valt bij het uitpakken op dat de handleiding zeer summier is. Alleen een enorm vel met basis-instructies in meerdere talen. Nu is de bediening ook niet zo ingewikkeld: stekker erin, knop op de juiste stand zetten, wachten tot de plaat warm is en het opwarmlampje uitgaat… Maar toch: geen woord over de werking van het rookbakje en de aroma-uitsparing.
Wat zoeken op internet levert nog enkele praktische tips op. Maar waarom er dan niks gemeld wordt over uitgerekend de functies waarmee deze tafelgrill zich onderscheidt? Het is me een raadsel, en ook wel een gemiste kans. Als ik Philips was, zou ik er wat tips voor de aroma's of een kleine verpakking houtchips bij de tafelgrill hebben gedaan. Immers, vooral mensen met een grote kolenbarbecue hebben standaard houtsnippers bedoeld voor het grillen in huis.
©Philips
De werking: simpel, maar niet perfect
Het is niet veel moeilijker dan in de vorige paragraaf uitgelegd. Aanzetten, wachten tot hij warm is, grillen. Het deksel kun je naar wens sluiten of van de grill afhalen. Het voordeel van een gesloten deksel is dat de warmte beter blijft hangen. Als je houtsnippers gebruikt, is het zelfs een must, anders gaat het om het apparaat heen weliswaar lekker ruiken, maar gebeurt er niks qua rook en eten.
Als het deksel tijdens het grillen gesloten blijft, kun je door het glas heen het garingsproces volgen. Althans, in theorie. In de praktijk beslaat het glas door opstijgend vocht uit het eten en wordt het deksel snel vies door vetspetters en opspattende marinade. We komen hier verderop bij het gedeelte over schoonmaken nog op terug.
©Saskia van Weert
Er zitten twee lampjes aan de voorzijde van de grill. Het bovenste lampje brandt tijdens het opwarmen en dooft als de plaat op temperatuur is, het onderste lampje brandt zolang de stekker in het stopcontact zit continu. De functie hiervan ontgaat me; mogelijk is het een handige reminder om de stekker uit het contact te trekken als je klaar bent met grillen.
Houd je bakplaat krasvrij met siliconen keukentangen
Gebruik ze voor omkeren en oppakken van je vlees en groenten!Hoe gaat het grillen?
De plaat warmt betrekkelijk snel op, wat ook wel mag gezien het vermogen van maximaal 2400 watt. Een eerste test was het grillen van met olie ingesmeerde schijfjes courgette. Toen we die na een paar minuten omdraaiden, bleek dat de warmteverdeling niet helemaal gelijkmatig is. In het midden, waar de vlakke plaat en de ribbelplaat bij elkaar komen, is de plaat het warmst en naar de buitenranden toe beduidend minder.
Dat is een behoorlijk nadeel dat ook tijdens latere bereidingen duidelijk naar voren kwam. Het komt erop neer dat je je vlees of groenten tijdens het grillen over de plaat moet verplaatsen om te zorgen dat alles op dezelfde manier gaart. Met enige goede wil kun je stellen dat je het verschijnsel kunt gebruiken om zaken die langzamer moeten garen aan de randen te leggen, maar het hele idee van het gemak van een tafelgrill is nu juist dat je niet hoeft te schuiven en na te denken.
©Saskia van Weert
De rookdiffuser en aroma-uitsparing
De tafelgrill wordt gepromoot als een gebruiksvriendelijk alternatief voor een barbecue, doordat er onder meer de optie is om tijdens het grillen houtsnippers in een metalen bakje te doen. De gedachte is dat de houtsnippers door de warmte gaan gloeien, daardoor gaan roken en je eten daarmee een rookaroma geven. Daar kunnen we kort over zijn: dat werkt niet goed.
Ten eerste duurt het best een tijd voordat de snippers geur afgeven. In die tijd staat de plaat aan, maar bereid je nog niets. Ten tweede zijn tafelgrills nu bij uitstek geschikt voor vlees en groenten die niet lang gegrild hoeven te worden. Laten we zeggen maximaal 10 minuten voor hamburgers. Het vlees ligt er daarmee niet lang genoeg op om een rooksmaak te krijgen, en het houtbakje is erg klein, dus er komt hoe dan ook niet veel rook uit. Het bakje verkleurt na de eerste keer gebruik met houtsnippers overigens meteen zwart. Het ruikt in huis wel lekker door de houtsnippers, maar voor het eten doet het weinig tot niets.
Dan de aroma-uitsparing. We hebben deze functie getest met een takje rozemarijn. Ook hier geen effect: de rozemarijn was na het grillen verkoold, maar een noemenswaardig effect op de maaltijd bleef helaas uit.
©Philips
Het schoonmaken: veel onderdelen, groot formaat
De grillplaat en het deksel zijn afneembaar. Als alles is afgekoeld, kunnen ze allebei in de vaatwasser. Dat gaat inderdaad goed, ware het niet dat er door de afmetingen van de onderdelen in een gemiddelde vaatwasser verder weinig bij past. Onder de kraan afspoelen met een sopje gaat gelukkig ook goed. Het deksel schoonmaken vergt wat meer beleid; wie op de hand afwast kan het glas nadien nog afnemen met glasreiniger en wat keukenpapier. Dat leverde hier het mooiste resultaat op.
Onder in de tafelgrill zit een bakje waarin het vet wordt opgevangen. Omdat de plaat wat schuin naar voren afloopt, werkt dat inderdaad goed. Bij normaal gebruik blijven vet en marinade op de plaat liggen, maar bij heel vette of vochtige bereidingen haal je na gebruik het bakje eruit en veeg je overtollig vet weg met keukenpapier, waarna je het bakje kunt schoonmaken in de vaatwasser of gootsteen.
Conclusie: fijne tafelgrill, geen BBQ-vervanger
Als tafelgrill is dit een prima apparaat: groot, degelijk en voorzien van voldoende vermogen om vlees, vis en groente snel en goed te grillen. Maar als vervanger van een echte barbecue is het minder overtuigend. De rookfunctie werkt traag, is matig effectief en kost relatief veel energie. De toevoegingen zoals het kruidenvak zijn aardig bedacht, maar voegen in de praktijk weinig toe. Zoek je een fijne grillplaat voor aan tafel? Dan zit je goed. Verwacht je de smaak en beleving van een echte barbecue? Dan is dit niet wat je zoekt.