ID.nl logo
Zomertijd? Buitenkeukentijd!
© PXimport
Huis

Zomertijd? Buitenkeukentijd!

Heb je niet genoeg aan een gewone barbecue? Dan is een buitenkeuken misschien iets voor jou. Met deze supedeluxe barbecues kun je makkelijk voor veel mensen tegelijk een uitgebreid feestmaal bereiden. Wil je weten wat voor jou de ideale buitenkeuken is? Met dit artikel helpen we je graag op weg!

Wat is een buitenkeuken?

Officieel is een buitenkeuken een volledige keuken voor buiten – dus met een koelkast, opbergruimte, aanrecht, gootsteen en ga zo maar door. Maar voor de meeste mensen is een buitenkeuken vooral een flink formaat barbecue met handige extra’s. Zo heb je bij dit soort buitenkeukens veel meer mogelijkheden dan bij een traditionele barbecue. Dat komt niet alleen omdat je meerdere branders (kookzones) hebt waarvan je de temperatuur vaak afzonderlijk kunt regelen, maar ook omdat er in veel gevallen een speciaal warmhoudrek aan vast zit, of een snijplank. Dat laatste is vooral handig omdat je dan niet steeds heen en weer hoeft te lopen naar je keuken om ingrediënten te snijden – je kunt het gewoon allemaal lekker buiten doen! Ook zit er een kastje (of kastjes) in, waarin je bijvoorbeeld barbecue-accessoires kunt opbergen, zodat je ze tijdens het grillen onder handbereik hebt. Sommige modellen hebben een zijbrander. Dat is net iets anders dan een warmhoudplaat: een zijbrander kun je gebruiken om gerechten die je al eerder hebt gemaakt op te warmen. Kom maar door met de satésaus!

©PXimport

Gas of elektrisch?


De keuze voor gas of elektrisch is eigenlijk niet veel anders dan bij een gewone barbecue. Ga je voor gas, dan heb je volledige vrijheid met betrekking tot waar je je buitenkeuken plaatst. Je moet dan natuurlijk wel rekening houden met de capaciteit van je gasfles en het feit dat je deze na verloop van tijd moet vervangen (en dat zou je best wel eens als gedoe kunnen ervaren). Bij een elektrische buitenkeuken heb je dat niet, maar daar kleeft natuurlijk wel weer aan dat je deze aan moet sluiten op het stroomnet. Zet je de buitenkeuken op een vaste plek neer, dan zou je de kabel eventueel nog kunnen ingraven om hem zo netjes weg te werken. Zowel gas als elektrisch geven je veel controle over de temperatuur waarmee je grilt, zonder dat je last hebt van rookvorming. Zowel bij gas als elektrisch kun je direct na het aanzetten aan de slag. Je hoeft dus niet, zoals bij kolen, te wachten tot de boel goed heet is. Kies je voor een buitenkeuken op gas, dan grill je wel boven echte vlammen. Dat geeft misschien net iets meer een barbecue-gevoel. Er bestaan overigens ook buitenkeukens waarbij je gebruikmaakt van kolen of briketten, maar het aanbod is relatief klein, vandaar dat we deze categorie hier verder buiten beschouwing laten.

©PXimport

Kookzones & temperatuur

Wil je groenten grillen maar ook tegelijkertijd een paar hamburgers en kipsateetjes bakken? Bij een buitenkeuken-barbecue is dat geen probleem, omdat er meer branders in zitten. Op veel modellen vind je 4 van deze branders, maar 5 of 7 kookzones kom je ook tegen. In de regel kun je deze zones afzonderlijk instellen – eigenlijk net zoals bij een gewoon fornuis. Zeker wanneer je vaak complete maaltijden wilt gaan maken, is het slim om inderdaad te kiezen voor afzonderlijk instelbare branders. Bedenk vooraf goed hoeveel branders je nodig hebt; het zou toch zonde zijn als je er na een paar maanden achter komt dat je buitenbarbecue eigenlijk te klein is!

Daarnaast hebben veel buitenkeukens een thermometer die verwerkt zit in het deksel. Zo kun je goed de temperatuur binnenin in de gaten houden, zonder dat je telkens het deksel hoeft op te tillen.

Grillplaat of rooster?

Een buitenkeuken kan een rooster hebben, maar ook een grillplaat. Er zijn grillplaten met ribbel, vlakke platen en wokplaten. Geribbelde platen zijn handig omdat ze het vet makkelijk afvoeren. Wil je ook eieren of pannenkoeken bakken? Dan heb je een vlakke kookplaat nodig. Ben je een echte roerbakker? Kijk dan of de buitenkeuken een wokplaat heeft!

Welke opties moet jouw ideale buitenkeuken hebben?

Naast het aantal branders en de aanwezigheid van een thermometer kun je bij de meeste barbecues kiezen uit nog heel veel andere opties. Welke dat precies zijn, verschilt van model tot model. Hier gaan we even de meest belangrijke langs. We noemen nog even de zijbrander en het warmhoudrek (zie boven). Ook heel handig zijn een werk/snijplank (zoals gezegd: met werkbladruimte aan de barbecue kun je ook gewoon het ‘preppen’ lekker buiten doen), een afneembaar grillrek en een opvangbak voor vet (en eventueel voor as). Je hebt dan namelijk minder werk aan het schoonmaken.

Weet je al waar je de buitenkeuken wilt neerzetten? Het is wel zo fijn als dat een beetje beschut is. Denk je dat de wind vat kan krijgen op je barbecue, kies dan een windbestendig exemplaar. Een windscherm zorgt er dan voor dat je lekker in de luwte kunt kokkerellen – én dat de temperatuur niet ‘verwaait’. Houd je van een lekker gebraden kippetje? Kijk dan of de buitenkeuken die je op het oog hebt een draaispit heeft, of dat je er eentje op kunt bevestigen.

We noemden al even de vet-opvangbak, maar er zijn met het oog op schoonmaken nog meer opties waar je op kunt letten. Zijn de onderdelen bijvoorbeeld vaatwasbestendig? Zit er een anti-aanbaklaag op? Daarmee bespaar je jezelf echt een hoop werk.

©PXimport

Budget

Wanneer je besloten hebt dat je voor een buitenkeuken gaat, is het belangrijkste om je budget en je wensen in de gaten te houden. Besluit wat je wilt hebben vóór je (online) gaat zoeken, want de verleiding is groot. Een eenvoudige buitenkeuken vind je al voor 300 à 400 euro. Wel hebben deze budgetmodellen vaak wat minder handige extra’s. Wil je echt een heel uitgebreid model, reken dan op minimaal 900 à 1000 euro. (Veel) duurder komt ook voor, maar deze Rolls Royces onder de buitenkeuken zijn eigenlijk alleen interessant voor mensen die bij voorkeur alleen buiten willen koken óf voor mensen bij wie geld geen rol speelt.

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Hapje?

▼ Volgende artikel
Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)
© Sara Winter
Gezond leven

Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)

Het is bijna zo ver: Oud & Nieuw. Het vuurwerk knalt, de champagne vloeit en de tafels staan vol met oliebollen, appelflappen en ander lekkers. Maar hoe overleef je dit feest zonder vroegtijdig in een voedselcoma te liggen? Met deze tips begin jij fris en vrolijk aan het nieuwe jaar!

Oud & Nieuw-overlevings-stappenplan:

  1. Start je dag goed
  2. De juiste volgorde maakt verschil
  3. Kleine hapjes, groot plezier
  4. Dans je fit
  5. Feestelijke drankjes zonder alcohol
  6. Zoek afleiding
  7. Vergeet niet te drinken (water!)
  8. Slim omgaan met je toetje
  9. Geniet bewust**

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

Tip 1: Start je dag goed

Of je om 23.55 met een suikerdip op de bank belandt, hangt niet alleen af van je avond, maar van alle keuzes die je overdag maakt. Begin daarom met een stevig en gezond ontbijt. Laat de havermout of Nutella-boterham een keer staan en kies voor een hartig ontbijt. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, heb je langer een verzadigd gevoel en voorkom je de welbekende energiedip.

Tip 2: De juiste volgorde maakt verschil

Eet je eerst vezels, daarna eiwitten en pas als laatste koolhydraten, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Begin bijvoorbeeld met groenten zoals broccoli of salade, eet daarna vlees en sluit af met rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je met honger aan de oliebollen begint.

Lees ook: Calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten: hoe zit dat nou eigenlijk allemaal?

Tip 3: Kleine hapjes, groot plezier

Houd het tijdens het feest rustig en geniet bewust van wat je eet. Eet kleine porties en probeer af te wisselen met gezonde opties zoals groentesnacks met humus of vers fruit. Zo blijf je in balans en geniet je toch volop van het feest.

©petrrgoskov

Tip 4: Dans je fit

Dansen is een geweldige manier om calorieën te verbranden én plezier te hebben. Dus gooi die heupen los en dans het nieuwe jaar in! En kijk dan op 1 januari eens voor de lol bij de stappenteller op je smartwatch. Wedden dat je onwijs veel 'stappen' hebt gezet tijdens het dansen? Kijk, dat is nog eens gezond het nieuwe jaar beginnen!

Tip 5: Feestelijke drankjes zonder alcohol

Als je de hele avond wijn, bier of cocktails drinkt, kan de alcohol er ineens in kicken. Wissel daarom af met alcoholvrije versies van je favoriete drankjes. Mocktails zijn tegenwoordig helemaal in en minstens zo feestelijk uit als het origineel. Bovendien zitten er vaak veel minder calorieën: je maakt ze makkelijk met bruisend water, vers fruit en kruiden. Proost! P.S. Op zoek naar recepten? In dit boek vind je er 100!

Tip 6: Zoek afleiding

Wordt de verleiding te groot? Zoek een sociale afleiding. Klets met anderen, speel een spelletje of ga dansen – liefst zo ver mogelijk van de snacktafel vandaan 😉. Blijf niet op de bank hangen, dat maakt je alleen maar slaperig.

©Vorona | Liubomir

Tip 7: Vergeet niet te drinken (water bedoelen we!)

Tijdens de feestdagen genieten van een biertje of wijntje is heel normaal. Zorg er wel voor dat je tussendoor voldoende water of thee drinkt. Zo blijf je gehydrateerd, vul je je maag een beetje en voorkom je dat je te veel gaat snacken.

Tip 8: Slim omgaan met je toetje

Een energiedip ontstaat vaak door te veel suiker. Denk daarom goed na over het moment waarop je een dessert of oliebol eet. Direct na het avondeten kan slim zijn, omdat je lichaam nog bezig is met de vertering van je maaltijd. Een andere optie is om die appelflap pas na middernacht te nemen. Zo voorkom je dat je vlak voor het hoogtepunt van het feest in een dip raakt.

©GalakticDreamer

Tip 9: Geniet bewust

Het draait om genieten, maar met mate. Eten en drinken zijn niet het belangrijkste: het is vooral een tijd om samen te zijn en te vieren. Geniet van het gezelschap en de festiviteiten!

Dus daar heb je het: jouw ultieme gids om oud & nieuw te overleven zonder in een voedselcoma te belanden. Geniet van het feest, dans, lach en proost op een sprankelend nieuw jaar!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?
© Sara Winter
Huis

Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?

De laatste dagen van het jaar brengen vaak dezelfde vraag met zich mee: bakken we zelf oliebollen of halen we ze bij de kraam? Voor veel mensen is het bakken van oliebollen een gezellige traditie. Het huis ruikt heerlijk en zelf maken is vaak een stuk voordeliger. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk als je zelf 40 oliebollen bakt in plaats van ze te kopen?

🍪In dit artikel rekenen we uit wat voordeliger is: zelf oliebollen bakken of ze bij de kraam halen. Spoiler alert: zelf bakken is voordeliger – we laten je ook zien hoeveel je precies kunt besparen!

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?


Wat betaal je bij de kraam?

Oliebollen van een kraam kosten doorgaans tussen de 1,25 euro en 1,50 euro per stuk. Voor 40 stuks betekent dat een bedrag tussen de 50 euro en 60 euro.


Zelf bakken: wat kost dat?

Zelf bakken brengt drie kostenposten met zich mee: de ingrediënten, olie en elektriciteit. Zo ziet dat eruit:

Ingrediënten

Oliebollenmix: Eén pak kost gemiddeld 1,85 euro en levert ongeveer 20 oliebollen. Voor 40 stuks heb je twee pakken nodig, samen goed voor 3,70 euro.

Rozijnen: 500 gram rozijnen is ruim voldoende en kost je 2,00 euro.

Zonnebloemolie: Een frituurpan van normaal formaat gebruikt ongeveer 4 liter olie, wat je rond de 6,00 euro kost.

Elektriciteit

De frituurpan speelt ook een rol in de kosten. Een pan met een vermogen van 2.500 watt verbruikt per uur 2,5 kWh aan stroom. Het bakken van 40 oliebollen duurt ongeveer een uur. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro per kWh (bron: ANWB) komt dit uit op 0,75 euro.

Totaal betaal je dus 3,70 euro + 2,00 euro + 6,00 euro + 0,75 euro = 12,45 euro voor 40 zelfgebakken oliebollen.

Hoeveel bespaar je?

Vergelijk je dit met de kraam, dan bespaar je dus ongeveer tussen de 37 en 47 euro euro. Naast de lagere kosten heb je ook controle over wat je in je oliebollen stopt: meer of minder rozijnen, of misschien iets heel anders (zie kader).

Wat als de stroomprijs hoger ligt?

De kosten voor elektriciteit kunnen verschillen per contract en leverancier. Stel, de stroomprijs ligt hoger dan 0,30 euro per kWh. Dit zijn de mogelijke kosten bij verschillende prijzen:

Stroomprijs per kWh Kosten voor 1 uur (2,5 kWh)

Stroomprijs per kWhKosten voor 1 uur (2,5 kWh
0,35 euro0,88 euro
0,40 euro1,00 euro
0,45 euro1,13 euro

Zelfs met een hogere stroomprijs blijven de totale kosten voor zelf bakken aanzienlijk lager dan bij de kraam.

🍎🌰🍫🍊WAT KUN JE NOG MEER IN JE OLIEBOLLEN STOPPEN?

Rozijnen zijn de klassieker, maar je kunt eindeloos variëren met vullingen om je oliebollen extra lekker te maken: • Stukjes appel: Voor een frisse, fruitige bite. • Gehakte noten: Zoals walnoten of amandelen voor een knapperige twist. • Chocoladestukjes: Smelten heerlijk in het beslag tijdens het bakken. • Kaneel: Voor een warme, kruidige smaak. • Oranje zest: Geeft een subtiele citrusfrisse smaak. Met deze toevoegingen geef je je oliebollen een persoonlijke touch, helemaal afgestemd op jouw smaak.

Of toch naar de kraam?

Oliebollen halen bij een kraam heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Je hoeft zelf niet in de keuken te staan, geen beslag te maken of met hete olie te werken. Het is simpelweg een kwestie van bestellen en genieten. Bovendien biedt de kraam vaak meer variatie qua vullingen en kun je er ook appelflappen of berlinerbollen halen. Helemaal als iedereen thuis een andere smaak heeft (5 met krenten, 5 zonder, 5 met dit, 5 met dat) is kopen in plaats van zelf bakken makkelijker. Ook als je maar een paar oliebollen nodig hebt, is naar de kraam gaan vaak handiger. En niet onbelangrijk: je huis blijft vrij van vetlucht.

©PixelBiss - stock.adobe.com

Vergelijking: kraam versus zelf bakken

KostenpostOliebollenkraamZelf bakken
Oliebollen (40 st.)50,00 euro - 60,00 euroN.v.t.
OliebollenmixN.v.t.3,70 euro
RozijnenN.v.t.2,00 euro
ZonnebloemolieN.v.t.6,00 euro
ElektriciteitN.v.t.0,75 euro
Totaal50,00 euro - 60,00 euro12,45 euro

De moeite waard?

Zelf bakken vergt iets meer tijd en voorbereiding, maar het levert een flinke besparing op. Bovendien kun je zelf bepalen wat je erin stopt: meer rozijnen, stukjes appel of een vleugje kaneel? Het enige wat je nodig hebt is een frituurpan, een beetje geduld en een goed recept. En met de besparing op 40 oliebollen houd je misschien nog wel genoeg over voor een fles champagne om het nieuwe jaar in te luiden!