Stofzuigers voor tapijten, kleden en andere zachte vloeren

© Redpixel

Stofzuigers voor tapijten, kleden en andere zachte vloeren

Geplaatst: 31 maart 2024 - 12:03

Aangepast: 21 mei 2024 - 08:08

Dewi Hoijtink

Tapijten en vloerkleden maken een ruimte o zo gezellig, maar ze hebben één groot nadeel: ze zijn ontzettend vatbaar voor vuil en stof. Regelmatig stofzuigen is dus noodzaak als je een mooi tapijt of kleed in huis hebt liggen. Welke stofzuigers zijn hier het meest geschikt voor dit type ondergrond en hoe verwijder je stof zo goed mogelijk?

Lees ook: Stofzuigers voor parket, laminaat en andere houten vloeren

Als je zo lang mogelijk van je vloerbedekking of -kleed wilt genieten, is regelmatig stofzuigen regel nummer één. Doe je dit niet, dan wordt het materiaal door de dagelijkse hoeveelheid vuil en stof die het opvangt snel vies en dof. Bij een hoogpolig tapijt gaan door te weinig stofzuigen de haren plat staan, waardoor het zijn warme uitstraling verliest. Voor zachte vloeren wordt daarom aangeraden om minstens één à twee keer per week te stofzuigen, afhankelijk van het materiaal. Een hoogpolig tapijt heeft langere haren en houdt daarom stof beter vast – twee keer per week is dan het minimum. Een laagpolig tapijt wordt daarentegen minder snel vies en kan voldoende hebben aan één stofzuigbeurt per week.

Naast hoe vaak je stofzuigt zijn er bij het stofzuigen van zachte vloeren nog een aantal dingen om op te letten. Zoals het mondstuk dat je gebruikt, de zuigkracht en de tactiek van stofzuigen.

Mondstuk

Moderne stofzuigers worden doorgaans geleverd met allerlei mondstukken. Vaak laten we die mondstukken links liggen en stofzuigen we uit gemakzucht (en een beetje onwetendheid) het hele huis met de standaard zuigmond. Dat is zonde, want die extra mondstukken hebben daadwerkelijk toegevoegde waarde. Bij een tapijt of vloerkleed kun je het beste de turbozuigmond gebruiken: het mondstuk met de roterende elektrische borstel. Door de ronddraaiende beweging dringt dit type mondstuk dieper door in de vezels van het tapijt, waardoor hij effectief stof en vuil verwijdert. Daarmee is de turbozuigmond ook ideaal voor als je (verharende) huisdieren hebt. Turbomondstukken kun je ook los kopen.

Heb je een laagpolig tapijt of kleed? Dan kun je in principe ook de standaard combiborstel gebruiken, maar zorg er dan wel voor dat deze op standje tapijt staat én dat je de zuigkracht verhoogt.  

Kleed stofzuigen

© Rattanapon

Zuigkracht

Stofzuigers met een instelbare zuigkracht zijn ideaal voor zachte vloeren. Dit type vloer heeft namelijk over het algemeen een hogere zuigkracht nodig dan harde vloeren; alleen zo kunnen ook de dieper liggende stofdeeltjes adequaat uit het tapijt worden gezogen. En ook het stof dat zich aan de haren van het tapijt heeft gehecht, wordt met een hoge zuigkracht makkelijker meegenomen. Dat betekent niet dat je de zuigkracht bij iedere zachte ondergrond op de maximale stand moet zetten. Bij een laagpolig tapijt kan de zuigkracht gerust ietsje lager – dat scheelt meteen in je energieverbruik. Als je voelt dat de stofzuiger een beetje aan het tapijt trekt, zit je goed.

Techniek

We doen tegenwoordig alles snel, snel, snel, en stofzuigen is al helemáál niet bepaald een klusje waar we graag de tijd voor nemen. Toch is het verstandig om tijdens het stofzuigen van je tapijt even op de rem te trappen. Door het mondstuk langzaam naar voren en naar achter te bewegen, krijgt de stofzuiger voldoende tijd om ook het moeilijker bereikbare stof op te zuigen. Ook voorkom je zo dat je het tapijt beschadigt. Probeer daarnaast ieder oppervlak twee keer mee te nemen. Dit doe je bijvoorbeeld door het tapijt in twee banen te zuigen: eerst verticaal, dan horizontaal. Zo weet je zeker dat je al het vuil meeneemt.

Hoogpolig tapijt stofzuigen

© The Big L

Extra tips

🧹 Om een zachte vloer écht spic en span te krijgen, is het belangrijk dat je er echt overal goed bij kunt. Verplaats dus eerst meubels voordat je het tapijt gaat stofzuigen.
🧹 Met name met vloerbedekking in huis wil je de stofzuigerzak (of -bak) daarnaast zo vaak mogelijk legen. Deze loopt door de grote hoeveelheid stof namelijk snel vol, waardoor de zuigkracht van de stofzuiger afneemt.
🧹 Maak ook de filters van de stofzuiger regelmatig schoon en controleer dan meteen de slang op verstoppingen. Op die manier houd je je stofzuiger in topconditie, waardoor ook jouw tapijt of kleed mooier blijft én langer meegaat.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.


(voor als je schoon genoeg hebt van vieze vloeren)

De 5 populairste stofzuigers van het moment

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten