Stofzuigers voor parket, laminaat en andere houten vloeren

© Maksim Kostenko

Stofzuigers voor parket, laminaat en andere houten vloeren

Geplaatst: 19 maart 2024 - 09:38

Aangepast: 21 mei 2024 - 08:10

Dewi Hoijtink

Als je een delicate houten vloer hebt liggen, wil je die natuurlijk zoveel mogelijk krasvrij én schoon houden. Met het juist type stofzuiger kom je een heel eind. In dit artikel leggen we uit welke stofzuigers het meest geschikt zijn voor parket, laminaat en andere houten vloeren, zodat jouw vloer er na een aantal jaar nog net zo mooi bij ligt.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers kopen we vaak zonder er al te veel bij na te denken. Een flitsend ontwerp, een goede zuigkracht en, als het even kan, een vriendelijk prijskaartje zijn meestal voldoende om ons over de streep te trekken. Maar wist je dat niet iedere stofzuiger geschikt is voor elke vloer? Natuurlijk beschikken de meeste stofzuigers over opzetstukken die je op verschillende type ondergronden kunt gebruiken, maar bijvoorbeeld ook het gewicht van je stofzuiger en de aanwezigheid (of niet) van een stofzak bepalen hoe ‘vloervriendelijk’ jouw stofzuiger is.

Zuigkracht

Ruwe houten vloeren trekken vanwege hun vele groeven gemakkelijk stof en vuil aan. Dat betekent dat er veel zuigkracht nodig is om al dat vuil te verwijderen. Laminaat is daarentegen een stuk gladder – een lage tot gemiddelde zuigkracht kan dan al volstaan. Houd bij de aankoop en het gebruik van je stofzuiger dus rekening met het soort houten vloer in je woning. Bij losliggende harde vloeren als laminaat is een te hoge zuigkracht sowieso niet verstandig, omdat je de vloer op die manier vacuüm kunt trekken of zelfs kunt verschuiven. Toch een hoge zuigkracht gebruiken op laminaat, bijvoorbeeld vanwege hardnekkig vuil? Gebruik dan een parketborstel. De lange haren van dit opzetstuk voorkomen vacuümtrekken.

Lees ook: Eindelijk weet je het: hier zijn alle stofzuighulpjes voor!

Stofzuiger houten vloer

© Starcom

Stofzak

Moderne stofzuigers hebben vaak geen stofzak. Handig met het oog op legen en schoonmaken én op de lange termijn fijn voor de portemonnee, maar op houten vloeren lijkt de ouderwetse sledestofzuiger met zak zijn taak toch net wat beter te vervullen. De Consumentenbond testte verschillende stofzuigers met en zonder zak en kwam tot de conclusie dat stofzuigers mét zak over het algemeen minder moeite hebben met het opzuigen van stof van harde vloeren. Dat komt omdat stofzuigers met zak gemiddeld over iets meer zuigkracht beschikken, al worden de verschillen wel steeds kleiner. Vergeet daarbij niet dat de zuigkracht bij losliggende houten vloeren niet té hoog mag zijn.

0

Powered by

logo

Gebruiksgemak

Ook het ontwerp van je stofzuiger heeft invloed op hoe netjes het apparaat je vloer achterlaat. Zo maken zware stofzuigers meer contact met de vloer dan lichtgewicht varianten. Als je de stofzuiger dan ook nog veel met je meesleept en om de haverklap draait, is de kans groter dat de wieltjes krassen op het hout veroorzaken. Kies daarom voor een niet al te zware stofzuiger die tijdens het schoonmaken moeiteloos achter je aanrolt. In dit opzicht kan een moderne steelstofzuiger handig zijn, maar houd er rekening mee dat de meeste varianten van dit type stofzuiger zakloos zijn (en dus mogelijk minder krachtig zuigen). Een robotstofzuiger is al helemáál gebruiksvriendelijk – sommige robotstofzuigers hebben zelfs krasvrije functies – maar voor moeilijker te bereiken hoekjes zul je toch je ‘gewone’ stofzuiger erbij moeten pakken.

Een robotstofzuiger die rijst opzuigt van een laminaat vloer

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Borstelkeuze

Veruit de meeste stofzuigers worden geleverd met opzetstukken voor een breed scala aan ondergronden. Voor houten oppervlaktes is er de parketborstel. De lange, zachte haren van dit type opzetstuk moeten voorkomen dat de stofzuiger de vloer beschadigt. Maar volgens de Consumentenbond is het standaardmondstuk van een stofzuiger vaak net zo vloervriendelijk als een parketborstel. Het is volgens de Consumentenbond zelfs zo dat het standaardmondstuk over het algemeen prettiger is in gebruik. Een parketborstel kan door de lange haren immers wat stroef over de grond 'glijden'. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, bijvoorbeeld omdat het parket erg kwetsbaar is of je stofzuiger relatief zwaar en moeilijker wendbaar is, dan kun je natuurlijk gewoon een parketborstel gebruiken.

Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

(voor als je schoon genoeg hebt van vieze vloeren)

De 5 populairste stofzuigers van het moment

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten