Robotstofzuiger, iets voor jou?

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Robotstofzuiger, iets voor jou?

Geplaatst: 6 oktober 2022 - 05:34

Aangepast: 10 april 2024 - 11:49

Redactie ID.nl

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een robotstofzuiger kan een uitkomst zijn, maar is niet voor elk huishouden geschikt. Overweeg je om een robotstofzuiger aan te schaffen? Dan is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden en wat je ervan kunt verwachten.

Of een robotstofzuiger iets voor jou is, hangt af van een aantal factoren. Waar je hem voor wilt gebruiken bijvoorbeeld, maar ook wat je voor vloerbedekking hebt liggen. We hebben een paar vragen op een rij gezet die je als uitgangspunt kunt gebruiken.

 • Heb je huisdieren?

 • Of jonge kinderen?

 • Hoe zit het met het hoogteverschil in je woonkamer?

 • Zijn er afstapjes waar je rekening mee moet houden?

 • Wat voor soort vloer heb je? De ondergrond is van belang. Een hoogpolig tapijt stofzuigt toch net even anders dan een gladde parketvloer.

Jouw woonsituatie is bepalend voor het succes van een robotstofzuiger. Heb je scherp waar je een robotstofzuiger voor zou willen gebruiken? Lees dan snel verder wat de voor- en nadelen zijn.

Voordelen van een robotstofzuiger

Hoe fijn is het dat je huis gestofzuigd wordt terwijl jij (thuis of op kantoor) aan het werk bent! Sommige robotstofzuigers zijn zó slim dat je kunt instellen wanneer ze moeten stofzuigen. Via een app plan jij in wanneer je je robotstofzuiger aan het werk zet. Dat is fijn thuiskomen in een schoon huis!

Heb je huisdieren, dan weet je dat die extra werk met zich meebrengen. Hoe gek je ook bent op je hond of kat, al die haren in huis ben je liever kwijt dan rijk. Een robotstofzuiger is perfect geschikt voor een snelle stofzuig, en er zijn zelfs exemplaren met een HEPA-filter. Een HEPA-filter zorgt ervoor dat er zo min mogelijk stofdeeltjes en allergenen meekomen met de uitblaaslucht. Erg fijn als je toevallig visite krijgt met een allergie.

Kat die op een robotstofzuiger ligt

© Luliia Alekseeva

Maar het met een gewone stofzuiger lastig is om onder banken en kasten te stofzuigen, zijn robotstofzuigers zo slank dat ze onder de meeste meubels kunnen komen. Er zijn modellen verkrijgbaar tussen de 6 centimeter en de 14 centimeter hoog. Een tip: het is handig om bijvoorbeeld eerst de ruimte tussen je bankstel en de vloer op te meten voordat je een keuze maakt voor een robotstofzuiger. Zo weet je zeker dat je toekomstige robotstofzuiger de juiste hoogte heeft.

De techniek die gebruikt wordt voor robotstofzuigers wordt steeds slimmer. Robotstofzuigers zijn nu al zo slim dat ze zelf terugrijden naar hun laadstation als ze klaar zijn met stofzuigen en de mogelijkheden worden steeds geavanceerder. Met behulp van GPS breng je jouw woning in kaart en geef je met groene en rode zones aan waar je robotstofzuiger wel of niet mag komen.

Nadelen van een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is minder grondig dan een reguliere stofzuiger. Vind je het fijn als je huis spic en span is? Dan is een robotstofzuiger misschien niet de beste optie. Wel kun je hem gebruiken als aanvulling op je schoonmaakroutine. Een robotstofzuiger neemt je het lichte werk uit handen. Is er grover geschut nodig? Dan komt je oude vertrouwde stofzuiger in beeld, die heeft onderaan de streep toch meer zuigkracht.

Een vrouw die met een steelstofzuiger een hoogpolig tapijt stofzuigt

© Redpixel

Heb je een huis met veel hoogteverschil – denk aan plintjes, afstapjes en trappetjes – dan is een robotstofzuiger minder geschikt. De kans bestaat dat je robotstofzuiger er niet overheen komt, of soms zelfs kapot valt. Wil je meerdere verdiepingen stofzuigen? Dan zul je de robotstofzuiger zelf moeten verplaatsen.

Robotstofzuiger met dweilfunctie

Ben je naast een stofzuighulp ook op zoek naar een dweilhulp? Er zijn ook robotstofzuigers verkrijgbaar die je huis na het stofzuigen meteen dweilen. Sommige robotstofzuigers hebben een geïntegreerde dweilfunctie die je kunt instellen via een app of met een afstandsbediening.

Er zijn ook merken die een aparte stofzuig- en dweilrobot verkopen. Ga je voor twee losse robots? Houd er dan wel rekening mee dat ze van hetzelfde merk zijn zodat ze met elkaar kunnen praten.

Net als een robotstofzuiger heeft ook een dweilrobot zijn beperkingen. Heb je hardnekkige vlekken op de vloer, dan kun je beter je dweil erbij pakken, want schrobben doet je robot niet.

Overzicht

We zetten alle voor- en nadelen nog even voor je op een rijtje, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Voordelen:

 • Een robotstofzuiger doet het werkt voor je, zodat jij tijd overhoudt voor andere dingen.

 • Heb je huisdieren? Een robotstofzuiger helpt je je huis schoon te houden door de haren van je hond of kat op te zuigen. Er zijn zelfs exemplaren met een HEPA-filter.

 • Met een robotstofzuiger kom je ook op moeilijk bereikbare plekken, zoals onder banken of kasten.

 • De techniek die gebruikt wordt voor robotstofzuigers wordt steeds slimmer, zodat jij nog meer gemak ervaart.

 • Er zijn ook robotstofzuigers met een dweilfunctie verkrijgbaar.

Nadelen:

 • Een robotstofzuiger is minder grondig dan een reguliere stofzuiger.

 • Heb je een huis met veel hoogteverschil? Dan is een robotstofzuiger minder praktisch.

Een robotstofzuiger op een laagpolig kleed

Al met al heeft een robotstofzuiger veel voordelen. Het ligt aan je woonsituatie of hij ook voor jouw huishouden geschikt is. Er zijn robotstofzuigers in verschillende prijsklassen en met verschillende opties verkrijgbaar. Bij Bol.com hebben ze bijvoorbeeld een uitgebreid assortiment, waarin je door filters te gebruiken makkelijk uitkomt bij een robotstofzuiger die goed past bij jouw situatie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten